Tips inför lägenhetsvisningen – 5 knep för att hitta drömlägenheten

Det är lätt att svepas med och förälska dig i den första lägenheten som du går på visning för. Längtan efter ett nytt hem kan få dig att vilja hitta den perfekta lägenheten så snabbt som möjligt och då kanske du blundar för eventuella problem. Här kommer fem tips på hur du bäst förbereder dig inför en visning, samt vad du ska tänka på under själva visningen.

1. Tips inför visning: från budget till anteckningar

De allra flesta som hittar en ny bostad kommer också att vilja göra små ändringar, vare sig det är något litet som att måla om väggarna eller lite större projekt som att lägga nya golv i hallen eller vardagsrummet. Men att renovera kostar pengar - det är därför viktigt att du även har en budget för renoveringar, så att du snabbt vet om lägenheten du tittar på passar dina ekonomiska förutsättningar. Om du märker att du hittar renoveringsmöjligheter i varje rum, men tror att dessa är för stora för din budget är just den lägenheten kanske inte den rätta för dig.

2. Ställ frågor

När du väl är på visningen är det viktigt att ställa frågor till mäklaren om du undrar över något. Mäklaren ska enligt lag vara opartisk och svara på dina frågor samt ge dig information som kan ha betydelse vid köpet av bostaden. Om du ska köpa en bostadsrätt är det viktigt att få en klar bild av föreningens ekonomi. När renoverades bostaden senast? Finns det planer på att renovera något framöver? Detta kan vara viktigt att veta, då det kan påverka din månadsavgift. Om du i stället vill få mer personliga och detaljerade svar, exempelvis hur grannarna är eller varför den nuvarande ägaren ska flytta, ska mäklaren anteckna det och återkomma till dig efter att hen har pratat med ägaren. Klicka dig vidare till vår artikel om grannar som för oljud om du vill veta vilka möjligheter det finns att lösa problemet.

3. Lukta, titta, lyssna och känn

Använd alla dina sinnen när du är på visningen. Luktar det unket i vissa delar av bostaden finns det risk för mögel. Fråga mäklaren om de tidigare ägarna har haft problem med mögel, men tänk även på att det gäller undersökningsplikt, vilket innebär att det är ditt ansvar att hitta problem som de tidigare ägarna kanske har missat. Hör du läten från grannarna eller är det mycket väsen utifrån? Är du känslig för ljud kan en lyhörd lägenhet vara problematisk. Tänk även på att ta en titt på gemensamma utrymmen som cykelrum och tvättstugor. Se till att vrida på alla kranar och öppna och stänga eventuella köksluckor för att kolla att inget är trasigt.

4. Anteckna och fotografera

Kom ihåg att ta bilder eller videor på alla rum i lägenheten. Det är lätt att glömma hur du faktiskt upplevde lägenheten när du kommer hem, och det är också lätt hänt att du blandar ihop lägenheter om du går på många visningar under en kort period. Bilderna som används i annonsen är självklart extra fina, men inte alltid sanningsenliga. Det kan också vara en bra idé att ta röstanteckningar när du är på plats. Anteckna de fördelar och nackdelar du upplever att lägenheten har. När du sedan kommer hem och har hunnit smälta de första intrycken kan du i lugn och ro väga för- och nackdelarna mot varandra.

5. Utforska det nya kvarteret

Det är inte bara lägenheten som är viktig när det gäller att hitta ett nytt hem, utan även området där lägenheten ligger. Tänk därför på att ta en runda i det nya kvarteret när du är klar med själva visningen. Var ligger närmaste matbutik och busshållplats? Finns det några lekplatser i närheten? Är gatan utanför din bostad trafikerad? Svaren på dessa frågor kan påverka din trivsel, och därför är det viktigt att utforska det nya området innan du bestämmer dig.

Att hitta ett nytt hem är ett projekt som kräver eftertanke och tålamod. Brådska inte - utan ta dig den tid som krävs för att hitta en lägenhet som passar dig perfekt. Läs mer om att köpa den första egna lägenheten i vår artikel.