Tips inför lägenhetsvisningen – 5 knep för att hitta drömlägenheten

Det är lätt att svepas med och förälska sig i den första lägenheten du går på visning för. Längtan efter ett nytt hem kan få dig att vilja hitta den perfekta lägenheten så snabbt som möjligt och då kanske du blundar för eventuella problem. Vi listar fem tips på hur du bäst förbereder dig inför lägenhetsvisningen, och går igenom vad du ska tänka på under själva visningen.

1. Tips inför visning: från budget till anteckningar

De allra flesta som hittar en ny bostad kommer att vilja göra ändringar, vare sig det är något litet som att måla om väggarna eller större projekt som att lägga nya golv i hallen eller vardagsrummet. Men att renovera kostar pengar - därför är det viktigt att du även gör upp en budget för renoveringar, så att du snabbt vet om lägenheten du tittar på passar dina ekonomiska förutsättningar. Om du märker att du hittar renoveringsmöjligheter i varje rum, men tror att de är för stora för din budget är just den lägenheten kanske inte den rätta för dig.

2. Ställ alla tänkbara frågor

När du väl är på visningen är det viktigt att ställa alla tänkbara frågor till mäklaren. Mäklaren ska enligt lag vara opartisk och svara på dina frågor samt ge dig information som kan ha betydelse vid köpet av bostaden. Om du ska köpa en bostadsrätt är det viktigt att få en klar bild av föreningens ekonomi. När renoverades bostaden senast? Finns det planer på att renovera något framöver? Det här kan vara viktigt att veta, eftersom din månadsavgift kan komma att påverkas.

Om du i stället vill få mer personliga och detaljerade svar, exempelvis hur grannarna är eller varför den nuvarande ägaren ska flytta, ska mäklaren notera dina frågor och återkomma till dig efter att hen har pratat med ägaren. Klicka dig vidare till vår artikel om grannar som för oljud om du vill läsa mer om temat grannar.

3. Lukta, titta, lyssna och känn

Använd alla dina sinnen när du är på visningen. Luktar det unket i vissa delar av bostaden kan det finnas en risk för mögel. Fråga mäklaren om de tidigare ägarna har haft problem med mögel, men tänk även på att undersökningsplikt gäller, vilket innebär att det är ditt ansvar att hitta problem som de tidigare ägarna kanske har missat.

Hör du ljud från grannarna eller är det mycket väsen utifrån? Är du känslig för ljud kan en lyhörd lägenhet vara problematisk. Tänk även på att ta en titt på gemensamma utrymmen såsom cykelrum och tvättstugor. Se till att vrida på alla kranar samt öppna och stänga köksluckor och skåp för att kolla att inget är trasigt.

4. Anteckna och fotografera

Hand som håller i penna vid anteckningsblock. Att anteckna intrycken är ett viktigt tips inför lägenhetsvisningen
Kom ihåg att ta bilder eller videor på alla rum i lägenheten, men också på byggnaden och området utanför. Det är lätt att glömma hur du faktiskt upplevde lägenheten när du kommer hem, och det finns också en risk för att du blandar ihop minnen om du går på många visningar under en kort period. Bilderna som används i annonser är självklart extra fina, men inte alltid sanningsenliga. Det kan också vara en bra idé att ta röstanteckningar när du är på plats och anteckna fördelar och nackdelar. När du sedan kommer hem och har hunnit smälta de första intrycken kan du i lugn och ro väga för- och nackdelarna mot varandra.

5. Utforska det nya kvarteret

Det är inte bara lägenheten som ska kännas rätt när det gäller att hitta ett nytt hem, utan även området utanför. Tänk därför på att ta en runda i det nya kvarteret när du är klar med själva visningen. Var ligger närmaste matbutik och busshållplats? Finns det några lekplatser i närheten? Är gatan utanför din bostad trafikerad? Finns det en hundpark eller grönområde för ditt husdjur? Svaren på de här frågorna kan påverka din trivsel, och därför är det viktigt att utforska det nya området ordentligt innan du bestämmer dig.

Att hitta ett nytt hem är ett projekt som kräver eftertanke och tålamod. Brådska inte - utan ta dig den tid du behöver för att hitta en lägenhet som passar dig perfekt. Läs mer om att köpa den första egna lägenheten i vår artikel.

Allt för en framgångsrik flytt

Ett framgångsrikt bostadsköp följs naturligtvis av en flytt. För att dina förberedelser ska gå så smidigt som möjligt har vi samlat all den information du behöver i vår blogg. Skapa en budget genom att läsa om flyttfirmors priser och om rutavdraget, med vilket du närapå kan halvera dina flyttkostnader.

Vår artikel om flyttkartonger samt våra tips om att flyttrensa och att flyttpacka hjälper dig att komma igång med förberedelserna konkret, och när flytten avklarats står flyttstädningen i tur. Som Movinga-kund har du möjlighet att boka flyttstädning som extratjänst, vid sidan av exempelvis nedmontering av möbler och transport av tunga föremål.