Stockholms bostadskö – Sveriges längsta kö

Att hitta en lägenhet i Stockholm är svårt. Alla har vi hört skräckberättelser om bekantas bekanta som hyr sin nuvarande lägenhet i Stockholms innerstad i åttonde hand. För att se till att alla ska ha en chans till att faktiskt få ett förstahandskontrakt finns det i Sverige ett kösystem, så kallade bostadsköer som är öppna för alla över 18 år. Men det krävs att du har ett svenskt person- eller samordningsnummer för att ställa dig i en bostadskö.

Stockholms bostadskö är Sveriges längsta. Beroende på i vilken stadsdel du vill bo kan kötiden variera från bara några månader till över 20 år. Ju närmare centrum du vill bo desto längre kommer kötiden att vara. I september 2018 förmedlade Bostadsförmedlingen 1 047 lägenheter i Stockholm. Den genomsnittliga kötiden för de som fick dessa lägenheter låg då på 9,5 år.

Bostadskö - tips och tricks för att hitta en bostad snabbt

Att ställa sig i en bostadskö är enkelt och du kan stå i köer hos flera olika företag samtidigt. Du behöver heller inte vara bosatt i den stad där du ställer dig i kö, utan kan ställa dig i köer över hela landet om du inte är säker på hur framtiden kommer att se ut. I de allra flesta köer räknas även den tid som du hyr din nuvarande bostad som kötid - men informera dig om vad som gäller. Din kötid kan påverkas om du säger upp ditt nuvarande hyreskontrakt eller byter lägenhet med någon annan.

Att behöva stå i en bostadskö i över 20 år kan låta väldigt långt, men det finns tips på hur du kan snabba på processen:

- Var aktiv i ditt sökande. De flesta bostadsköer uppdateras dagligen, och du måste aktivt anmäla ditt intresse för de bostäder som du är intresserad av.
- Informera dig. Det finns statistik på den genomsnittliga kötiden i varje stad och stadsdel.
- Var öppen för olika stadsdelar. Många vill bo i centrum och att vara öppen för stadsdelar som ligger lite längre ut kan förkorta din väntetid betydligt.
- Håll ett extra öga på nyproducerade bostadshus. Det läggs ofta ut många lägenheter i samma hus samtidigt, och din intresseanmälan kan gälla alla lägenheter i samma hus.
- Se till att uppfylla hyresvärdens krav. Även om du står först i kön måste du uppfylla hyresvärdens krav för att bli godkänd som hyresgäst. Det kan exempelvis gälla fast inkomst eller att du inte ska ha några tidigare betalanmärkningar.

Bostadskö Göteborg - en genomsnittlig kötid på fem år

Även i Göteborg kan du ofta behöva stå i kö i flera år innan du får ditt förstahandskontrakt. I Göteborgs bostadskö gäller liknande premisser som i Stockholm - ju centralare du vill bo, desto längre kommer du att behöva stå i kö. Att stå i Göteborgs främsta bostadskö Boplats kostar 100 kr om året, och här förmedlas runt 8 000 lägenheter varje år. Den genomsnittliga kötiden låg i Göteborg under 2017 på 1 697 dagar, vilket motsvarar nästan 5 år.

Bostadsköernas längd skiljer sig åt från stad till stad men det finns olika trick för att påskynda processen. När du väl har fått ett förstahandskontrakt efter den långa väntan kan du börja med ditt riktigt roliga - att planera din flytt och inredningen till din nya bostad. Vi hjälper dig gärna med att förverkliga din flytt - beställ flyttkartonger, boka flyttstädning, få hjälp med packning och låt dina ägodelar transporteras på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Mer information om oss och våra tjänster hittar du på vår hemsida.