Packa upp efter flytt – undvik kaos med experternas tips

När möbler och flyttkartonger burits in i bostaden återstår det sista steget: att packa upp efter flytten. I det här skedet brukar energinivåerna inte ligga på topp, vilket gör att uppgiften kan börja kännas övermäktig. För att den nya bostaden ska kännas som ett riktigt hem gäller det att börja packa upp så fort som möjligt och dessutom se till att göra det strategiskt. Vad det här betyder i praktiken reder vi ut till näst.

1. Märk smart innan flytten

Ett sätt på vilket du kan förenkla uppackandet avsevärt är att innan flytten märka flyttkartongerna och deras placering i bostaden. Det här kan du göra genom att färgkoordinera ditt flyttlass - exempelvis märka lådor som ska till köket med blått och sådana som ska till vardagsrummet med rött med en penna eller klistermärke. Ett annat alternativ är att ge både rum och kartonger siffror, exempelvis låta 1 stå för kök och se till att samla alla lådor i rätt siffergrupp där.

Om du enbart skriver vad lådorna innehåller ska du vara så detaljerad som möjligt, eftersom vissa prylar och föremål kanske kan passa in i flera rum. Du kanske förvarar böcker i såväl arbets- och vardagsrum som kök och sovrum. Tänk alltså på att ge innehållet en så specifik beskrivning som möjligt för att undvika att behöva flytta saker hit och dit. Läs mer om att packa böcker inför en flytt i vår artikel.

2. Ge dig själv en deadline

Något du gärna ska göra innan du börjar är att ta en titt på din kalender och ge dig själv en deadline då projektet ska vara överstökat. Det här kan kännas strängt efter en lång flyttdag, men ditt framtida jag kommer att tacka dig - och din trivsel kommer att öka.

3. Leta reda på städredskapen

Även om den person som flyttar ut bär ansvaret för att flyttstäda är det sannolikt att du själv kommer att vilja komplettera städningen här och där för att känna dig som hemma. Börja alltså med att packa upp städredskap och rengöringsmedel, som du förhoppningsvis placerat på ett lättillgängligt ställe, och putsa där du kommer åt.

Om du märker stora brister i städningen ska du så klart meddela den utflyttande personen om saken, och kräva att hen åtgärdar bristerna eller står för kostnaderna för ytterligare städning. En annan kartong du gärna ska lokalisera - och vid behov packa upp - är den du fyllt med nödvändigheter, exempelvis hygienprodukter, byteskläder, nycklar, mobilladdare, viktiga dokument och snacks. Fler tips om att flyttpacka hittar du här.

4. Ta ett rum i taget

Att packa upp det viktigaste i respektive rum bostaden kan framstå som ett smart sätt att packa upp efter flytten. Den här metoden är ändå inte helt riskfri - om du enbart reder upp här och där kan det hända att vissa kartonger står ouppackade efter veckor, rentav månader, eftersom den rätta tidpunkten att slutföra projektet aldrig tycks infinna sig.

Vilket rum gäller det då att börja med? Det här beror dels på vilken tid du inleder uppackandet, dels på dina egna behov. Om du börjar packa upp efter flytten tidigt på dagen är det sannolikt att du kommer att hinna med flera rum, medan du på kvällen kanske hinner med ett. Strax innan läggdags är din första prioritet sannolikt att få sova gott, vilket motiverar att du tar tag i sovrummet först. Om du har mer tid kanske du hellre vill börja i köket, så att du under dagens lopp har möjlighet att koka kaffe och tillreda mellanmål och lätta måltider.

Dina behov kommer förmodligen att se olika ut beroende på om du flyttar själv, flyttar med barn eller flyttar med husdjur. Gör upp en plan som passar din situation och kom ihåg att pausa med jämna mellanrum för att hålla humöret uppe.

5. Se till att saker hittar sin plats

Så som beskrivits ovan finns det en risk för att vissa saker aldrig packas upp i det nya hemmet och att de ouppackade kartongerna förvandlas till oavsiktliga inredningselement. Något som ibland också händer är att saker inte tycks passa in någonstans och därmed aldrig hittar sin nya plats. För att skapa ordning ska du inte tveka att flyttrensa också efter flytten för att bli av med den här typen av föremål. Exempelvis kan du bestämma att sådana möbler och prylar som inte hittat sin plats efter ett par veckor eller en månad ska säljas eller skänkas till välgörenhet.

7. Vänta inte med att hänga upp saker

Packa upp efter flytt
Något du gärna ska göra så fort som möjligt är att hänga upp tavlor, speglar och hyllor på sina rätta platser - eller på de mest rätta platser du kan tänka dig. Alla känner vi förmodligen någon som på grund av beslutsångest har en spegel stående i hallen och tavlor lutade mot vardagsrumsväggen. Undvik det här och skapa i stället trivsel genom att våga fatta beslut om inredningen i ditt hem.

6. Packa upp efter flytt - checklista

  • Var noga med placeringen av ditt flyttlass. Märk dina flyttkartonger med eftertanke och ställ dem i rätt rum för största möjliga effektivitet.
  • Bestäm när du vill vara klar med att packa upp, gör en tidsplan och försök hålla dig till den. Kom ihåg små belöningar efter varje delmoment för att hålla dig motiverad.
  • Lokalisera dina städredskap och städa där det behövs.
  • Börja med att packa upp i det rum du har störst behov att vistas i, exempelvis sovrummet om du inleder arbetet på kvällen.
  • Ge inte utrymme åt onödiga prylar - bli av med sådant du inte använt efter en viss tidsgräns.
  • Se till att tavlor, hyllor, hängare och speglar hittar sina platser.
  • Beakta dina krukväxters specifika behov när du placerar dem i din bostad. Kolla in våra bästa tips i vårt inlägg om att flytta krukväxter.

Praktiska tips för en enklare flytt

Behöver du mer information om att planera och förbereda din flytt på bästa sätt? Om svaret är ja rekommenderar vi en djupdykning i vår blogg, där vi samlat våra flyttexperters bästa råd, tips och guider. Ta del av våra tips för hur du flyttpackar glas och packar elektronik och få koll på allt som behöver fixas inför flytten med hjälp av vår praktiska checklista.