Köpa bostadsrätt – att bli del av en bostadsrättsförening

Att besluta sig för att köpa en bostadsrätt är ett stort steg i livet, och det finns mycket som du borde tänka på för att att hitta en bostadsrätt där du och din familj trivs. Samtidigt vill du säkert se till att göra en bra affär. Vare sig det gäller ett husköp eller om du hellre vill bo i en lägenhet, om du vill flytta till landet eller hellre vill bo i en stad lönar det sig att samla så mycket information som möjligt. Annars är det lätt hänt att du sveps med i en budgivning som kan bli dyrare än du tänkt dig.

Att köpa en bostadsrätt innebär att du köper en del av den bostadsrättsförening som äger själva fastigheten där din bostad ligger. Genom att köpa en del av föreningen får du rätt att använda bostaden och andra delar av fastigheten (exempelvis uteplatser, källare, tvättstuga och andra gemensamma utrymmen). Du får även medbestämmanderätt för att utse föreningens styrelse samt vilka beslut som styrelsen kan ta. Detta sker vanligtvis vid föreningens årsstämma.

När du blir en del av föreningen är det viktigt att du informerar dig om dess stadgar samt fastighetens skick innan du skriver på köpesavtalet. Försök att tala med en styrelsemedlem och fråga vilka renoveringar som gjorts och om det planeras fler framöver samt vilka lån föreningen har tagit. Detta kan nämligen komma att påverka hur hög din månadsavgift blir. Tänk även på att du måste godkännas av bostadsrättsföreningen innan du faktiskt får köpa bostadsrätten. Att nekas som köpare är ändå ovanligt och kan endast göras på mycket goda skäl.

Undersökningsplikt - se till att allt står rätt till

Undersökningsplikten vid köp av en bostadsrätt ska inte underskattas. Med undersökningsplikt menas att du som köpare har ansvaret att upptäcka eventuella fel innan du skriver på avtalet, då bostadsrätter alltid säljs i befintligt skick. Var noggrann och ställ många frågor när du och säljaren eller mäklaren besiktar bostaden tillsammans. Vill du ha en till åsikt kan det vara klokt att anställa en besiktningsman som noga undersöker bostaden innan du skriver på avtalet. Detta kommer även att styrka att du tagit din undersökningsplikt på allvar vid en eventuell tvist.

Säljaren kan bara bli ersättningsskyldig för dolda fel som inte kan upptäckas av köparen vid besiktningen. Tänk därför på att använda alla dina sinnen. Skruva på vattenkranar, lägg märke till om det luktar unket i badrummet och kolla bakom skåp och tavlor för att se om det finns kvarlämnade hål som behöver spacklas.

Köpa bostadsrätt i Stockholm - räkna med stor konkurrens

Att köpa en bostadsrätt i Stockholm är dyrare än i de flesta andra svenska städerna, och konkurrensen bland köparna är hård. Vare sig du är på jakt efter en äldre lägenhet i innerstaden eller en nyproduktion i utkanten av city kan du räkna med att dras i en budgivning innan köpet faktiskt går igenom.

När du väl gått på visningar och hittat den bostadsrätt som du vill ha är det viktigt att du informerar dig om vilka möjligheter till bolån du har och vilken ränta du kan räkna med. Boka in ett möte med en bankanställd för att få en tydligt bild av dina möjligheter. Det är också viktigt att sätta en övre gräns för din budget, så att du inte dras med i en budgivning som du egentligen inte har råd med.

Med de rätta förberedelserna och tillräckligt mycket information kan du se till att köpet av en bostadsrätt blir en lyckad och långsiktig investering - och ett hem för dig och din familj. Om du behöver fler flytt- och boenderelaterade tips är vår blogg en guldgruva. Kanske behöver du råd om hur du säger upp ditt hyreskontrakt innan köpet av bostadsrätten? Om du i stället är ute efter information om att flytta med oss är vår hemsida endast ett klick ifrån!