Köpa bostadsrätt – att bli del av en bostadsrättsförening

Att besluta sig för att köpa en bostadsrätt är ett stort steg i livet - oavsett om du är förstagångsköpare eller redan har erfarenhet - och det finns mycket som du borde tänka på för att att hitta en bostadsrätt där du och din eventuella familj trivs.

Vare sig det gäller ett husköp eller om du hellre vill bo i en lägenhet, om du vill flytta till landet eller flytta till en ny stad lönar det sig att samla så mycket information som möjligt. Annars är det lätt hänt att du sveps med i en budgivning som kan bli dyrare än du tänkt dig.

Vad innebär köp av bostadsrätt?

Att köpa en bostadsrätt innebär att du köper en del av den bostadsrättsförening som äger själva fastigheten där din bostad ligger. Genom att köpa en del av föreningen får du rätt att använda bostaden och andra delar av fastigheten (exempelvis uteplatser, källare, tvättstuga och andra gemensamma utrymmen). Du får även medbestämmanderätt för att utse föreningens styrelse samt vilka beslut som styrelsen kan ta. Det här sker vanligtvis vid föreningens årsstämma.

När du blir en del av föreningen är det viktigt att du informerar dig om dess stadgar samt fastighetens skick innan du skriver på köpesavtalet. Försök att tala med en styrelsemedlem och fråga vilka renoveringar som gjorts och om det planeras fler framöver samt vilka lån föreningen har tagit. Det här kan nämligen komma att påverka hur hög din månadsavgift blir. Tänk även på att du måste godkännas av bostadsrättsföreningen innan du faktiskt får köpa bostadsrätten. Att nekas som köpare är ändå ovanligt och kan endast göras på mycket goda skäl.

Vad avses med undersökningsplikt?

Undersökningsplikten vid köp av en bostadsrätt ska inte underskattas. Med undersökningsplikt menas att du som köpare har ansvaret att upptäcka eventuella fel innan du skriver på avtalet, då bostadsrätter alltid säljs i befintligt skick. Var noggrann och ställ många frågor när du och säljaren eller mäklaren besiktar bostaden tillsammans. Vill du ha en till åsikt kan det vara klokt att anställa en besiktningsman som noga undersöker bostaden innan du skriver på avtalet. Det här kommer även att styrka att du tagit din undersökningsplikt på allvar vid en eventuell tvist. Läs mer om ämnet undersökningsplikt i vår artikel om överlåtelsebesiktning.

Säljaren kan bara bli ersättningsskyldig för dolda fel som inte kan upptäckas av köparen vid besiktningen. Tänk därför på att använda alla dina sinnen. Skruva på vattenkranar, lägg märke till om det luktar unket i badrummet och kolla bakom skåp och tavlor för att se om det finns kvarlämnade hål som behöver spacklas.

Köpa bostadsrätt i Stockholm - räkna med stor konkurrens

Nyckelring i form av rödvitt litet hus, fäst vid en nyckel, tillhörande person som valt att köpa bostadsrätt.
Att köpa en bostadsrätt i Stockholm är dyrare än i de flesta andra svenska städerna, och konkurrensen bland köparna är hård. Vare sig du är på jakt efter en äldre lägenhet i innerstaden eller en nyproduktion i utkanten av city kan du räkna med att dras i en budgivning innan köpet faktiskt går igenom.

När du väl gått på visningar och hittat den bostadsrätt som du vill ha är det viktigt att du informerar dig om vilka möjligheter till bolån du har och vilken ränta du kan räkna med. Boka in ett möte med en bankanställd för att få en tydligt bild av dina möjligheter. Det är också viktigt att sätta en övre gräns för din budget, så att du inte dras med i en budgivning som du egentligen inte har råd med.

Missa inte våra bästa flyttips

Med de rätta förberedelserna och tillräckligt mycket information kan du se till att köpet av en bostadsrätt blir en lyckad och långsiktig investering - och ett hem för dig och din familj. Om du behöver fler flytt- och boenderelaterade tips är vår blogg en guldgruva. Kanske behöver du råd om hur du säger upp ditt hyreskontrakt innan köpet av bostadsrätten? Vi har samlat all relevant information på ett och samma ställe!

Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Planerar du en flytt och är ute efter erfaren och pålitlig flytthjälp? Då har du kommit precis rätt! Sedan starten 2015 har vi på Movinga utfört över 50 000 flyttar, och vi ser fram emot att hjälpa även dig! Oavsett om det handlar om en flytt inom samma kvarter, till en annan stad eller över tiotals mil ser vi till att dina ägodelar levereras snabbt och säkert till din nya adress. Bekanta dig med oss och vår verksamhet på vår hemsida.

Ta itu med flyttförberedelserna genom att mata in några basuppgifter om din flytt i vårt planeringsverktyg, och invänta ett erbjudande, baserat på avståndet mellan gammal och ny adress, volymen på ditt bohag och möjliga extratjänster.

Som Movinga-kund kan du enkelt beställa:
- Packning och uppackning.
- Nedmontering och montering av möbler.
- Flyttstädning.
- Flytt av tunga föremål, exempelvis pianotransport.
- Flyttkartonger i lämplig variant och antal.

Vi ser fram emot att flytta med dig!