Hemförsäkring vid flytt: så här får du koll på försäkringsläget

Att skaffa en hemförsäkring hör till de absoluta nödvändigheterna när du flyttar - oavsett om du har ett förstahandskontrakt, ett andrahandskontrakt eller flyttar till en egen bostad. Hemförsäkringen innefattar vanligen egendomsskydd, ansvarsförsäkring, rättsskydd, överfallsskydd och reseskydd. Det kan också finnas orsak att teckna tilläggsförsäkringar, exempelvis för olycksfall och sjukdom.

Hemförsäkringen gäller ett år i taget och ofta gäller den för alla som bor på samma adress. Reglerna i den här frågan kan ändå variera mellan försäkringsbolag. Vissa bolag förutsätter att man är folkbokförd på adressen, andra att ens namn står i försäkringsbrevet. Beakta att det sällan är möjligt att säga upp försäkringen på grund av flytt under den aktuella försäkringsperioden, utan att det här ska göras i förtid.

Vi går igenom vad du ska göra på hemförsäkringsfronten när du flyttar och tar upp vad som gäller när du flyttar hemifrån, respektive flyttar ihop. Till sist avrundar vi med en checklista.

Flytta din hemförsäkring eller teckna en ny

Ofta är det möjligt att ta med en existerande hemförsäkring till en ny bostad. Det gäller då att kontakta försäkringsbolaget i god tid innan flytten och uppge nödvändig information om de nya boendeförhållandena. Det kan finnas faktorer som skiljer sig från det gamla hemmet som påverkar hemförsäkringen och ändrar din försäkringspremie.

Om din försäkring håller på att gå ut samtidigt som din flytt närmar sig kan det vara en god idé att kolla in erbjudanden hos andra försäkringsbolag. Reservera tid för att jämföra priser och för att hitta rätt alternativ för dig, och kom sedan ihåg att säga upp din existerande hemförsäkring vid din flytt.

Flytta hemifrån – men inte utan hemförsäkring

En ny hemförsäkring är alltid aktuell för den som flyttar hemifrån, eftersom försäkringen för föräldrahemmet inte längre kommer att gälla. Hemförsäkringen gäller för den adress på vilken du är folkbokförd, och vanligen ska studenter vara folkbokförda på studieorten. Undantaget utgörs av personer under 18 år som studerar någon annanstans än på hemorten – de ska fortsättningsvis vara folkbokförda hos föräldrarna.

Som student med ett litet antal billiga möbler är det lätt att tänka att en hemförsäkring är onödig, men så är inte fallet. Om du exempelvis glömmer på plattan och köket fattar eld är försäkringen din bästa vän. Detsamma gäller om din grannes lägenhet blir vattenskadad när ditt badkar svämmar över. Många försäkringsbolag erbjuder hemförsäkringar specifikt för studerande, men innehållet kan variera. Ta en titt på vår artikel för närmare information om att flytta hemifrån.

Om du flyttar hemifrån på grund av någon annan orsak en studier står du inför andra alternativ: en hemförsäkring för hyresrätt blir aktuell om du hyr din lägenhet i första eller andra hand. En bostadsrättsförsäkring blir i sin tur aktuell om du köpt en bostadsrätt.

Hemförsäkring när man flyttar ihop

Om du är på väg att flytta ihop med din partner räcker det att ha en hemförsäkring för hela hushållet. Det gäller alltså att säga upp den överflödiga försäkringen och kontakta det önskade försäkringsbolaget för att meddela att en till person flyttat in. Samtidigt kan du utreda om försäkringensvillkoren är lämpliga för den nya situationen, eller om justeringar behöver göras i försäkringsbeloppet. Lägg märke till att dubbelförsäkringar inte har någon effekt: om två personer som bor ihop har varsin hemförsäkring kan ni inte räkna med dubbel ersättning trots att ni betalar för båda. Det här är också fallet om du tecknar en ny försäkring och glömmer att säga upp den gamla.

Checklista för hemförsäkringar

- Att skaffa eller överföra en hemförsäkring är en av de viktigaste uppgifterna när man flyttar.
- Kontakta ditt försäkringsbolag för att flytta din hemförsäkring till din nya adress eller utred om du kan hitta bättre erbjudanden.
- Om du väljer ett nytt försäkringsbolag ska du vänta tills försäkringen är beviljad innan du säger upp den gamla.
- Om du flyttar ihop med din partner behöver ni endast en hemförsäkring. Meddela försäkringsbolaget om att ytterligare en person flyttat in i bostaden.

Läs mer om viktiga flyttförberedelser i vår blogg. Lär dig om lägenhetsbesiktning eller ta reda på hur du tecknar elavtal. Missa inte vår praktiska checklista där vi samlat alla moment på ett och samma ställe och kolla in våra smarta packtips.