Flyttpacka kläder – så här sparar du pengar, tid och energi

Genom att flyttpacka kläder med tid och eftertanke skonar du dina kläder från damm, smuts och fukt, och ger dem ett längre liv. Vad gäller det att tänka på när man rensar i garderoben? Vilka förpackningsmaterial behövs och vad ska man se upp för? Vi levererar de bästa tipsen för dig som ska flyttpacka kläder.

Intresserad av fler packningsguider? Kolla in våra allmänna packningstips och vår guide för att packa krukväxter.

Rensa i garderoben

Att veta hur stor del av kläderna i den egna garderoben man faktiskt använder är inte helt lätt. I en studie om att hamstra kläder och ägodelar  Movinga låtit utföra framgår det att svenskar tror att de använder två tredjedelar av plaggen i den egna garderoben, medan det de facto handlar om endast en tredjedel. En stor del av plaggen skulle alltså kunna säljas eller skänkas i stället för att låta dem samla damm - eller packa med dem i nästa flytt. Att rensa grundligt lönar sig också ur kostnadsperspektiv - när du flyttar med en flyttfirma är volymen på ditt bohag en avgörande prisfaktor, alltså kommer din plånbok att klaga om ditt flyttlass är överdimensionerat. Läs mer om ämnet i vår artikel om flyttfirmors priser

Utvärdera varje plagg

Hur ska man då gå tillväga för att rensa effektivt? Börja med att ta ut alla dina kläder ur ditt klädskåp och samla dem på ett ställe, för att få en ordentlig överblick. Med stor sannolikhet kommer du att hitta plagg du glömt att du äger. Utvärdera varje plagg och skapa skilda högar för plagg du vill behålla, sälja, skänka och slänga. Du kan också skapa en hög för sådant du vill ge betänketid, men var också noga med att sätta en deadline.

Skydda plagg mot fukt och lukter

Om du har kläder som du sällan använder men ändå vill spara, exempelvis fest- eller vinterkläder, kan ett förvaringsutrymme vara ett alternativ. Undvik fuktiga utrymmen så att kläderna inte drabbas av lukter eller mögel, och se till att skydda dem mot skadedjur såsom malar och pälsängrar. Exempelvis kan du använda cederträbitar eller doftpåsar med lavendel som skydd för kläderna. Läs mer om magasinering i vår artikel. 

Välj ut kläder för flytten

Något du inte ska glömma är att packa kläder du tänkt använda under flytten så att du lätt hittar dem när det är dags. Kläderna ska vara bekväma, men se till att de inte är så lösa att det finns risk för att du fastnar när du lyfter och bär saker. Tänk också på att välja lämpliga ytterkläder, inte minst om du flyttar själv på vintern och kommer att behöva göra många rundor till flyttbilen. 

Lägg också undan handdukar, underkläder och sovplagg. Du kommer att tacka dig själv när det är dags att slappna av efter flytten och du inte behöver gräva runt i flyttlådorna. 

Välj rätt förpackningsmaterial

Vilka förpackningsmaterial gäller det att ha till hands när man ska flyttpacka kläder? 

 

 • Förvara saxar, tejp, tuschpennor och etiketter i en låda eller korg, så behöver du inte slösa tid på att leta när du packar. 
 • Flyttlådor: att få tag på flyttlådor behöver inte vara svårt. Du kan enkelt beställa lådor på nätet, hitta en uthyrare eller kolla runt på skänkes-sajter ifall det finns någon som vill bli av med sina utan kostnad. Var noga med att endast använda sådana som är hela och rena, så att de inte går sönder under flytten eller avger smuts och lukt. Läs mer om att skaffa rätt flyttlådor i vår guide
 • Klädlådor: om du har ett stort antal kläder som bör hålla formen, exempelvis kavajer och festkläder, är det här ett bra alternativ. Du hänger kläderna precis som du hänger dem på galgar på en klädstång i vanlig garderob. 
 • Resväskor & ryggsäckar: om du har tomma väskor kan du gärna utnyttja dem när du flyttpackar kläder, men också här gäller det att se till att de är hela och rena inuti. 
 • Soppåsar: utöver klädlådor lämpar sig soppåsar också för hängande kläder. Lägg plagget i påsen och gör ett hål för galgen, så går det lättare att bära. 
 • Vakuumpåsar: spara utrymme genom att packa sängkläder, täcken, kuddar och handdukar i vakuumpåsar. På det här sättet får du kompakta paket som är lätta att packa i exempelvis en resväska. 
 • Skolådor: om du har originalförpackningar kvar ska du gärna använda använda dem för dina skor. Fyll skorna med hushålls- eller tidningspapper så att de håller formen, och håll dem alltid åtskilda från dina kläder för att undgå smuts. 

Märk flyttlådor konsekvent

Var noga med att märka dina flyttlådor på ett konsekvent sätt för att underlätta när du packar upp. Exempelvis ska du gärna märka säsong, vilken typ av kläder det gäller och vem kläderna tillhör. Kom också ihåg att klistra fast en etikett i rätt färg om du färgkoordinerat rummen. Missa inte våra tips på hur du packar upp effektivt efter flytten. 

Flyttpacka kläder: checklista

Hopvikta jeans i klädhög

Håll gärna följande punkter i minnet när du ska flyttpacka kläder: 

 • Töm ditt klädskåp på allt innehåll för att få en överblick av hur många plagg du äger - och vilka du aktivt använder. 
 • Att flyttrensa noggrant lönar sig: ju mindre ditt flyttlass är, desto mindre betalar du för din flytt. 
 • Välj vilka kläder du ska behålla, samt vilka du ska sälja eller skänka till välgörenhet. Någon annan kan ha stor användning för dina kläder, men kom ihåg att endast skänka sådana plagg som är hela och rena. 
 • Magasinera kläder du vill behålla och se till att skydda dem mot fukt, lukt och skadedjur. 
 • Tvätta dina kläder innan flytten och se till att låta dem torka ordentligt innan du packar ner dem. 
 • Lägg undan plagg du ska använda under flytten, samt handdukar, underkläder och sovplagg och förvara dem separat. 
 • Använd endast flyttlådor av hög kvalitet, så behöver du inte vara rädd för att de ska gå sönder eller avge smuts. 
 • Eftersom enskilda klädesplagg inte väger så mycket kan det vara lockande att fylla lådorna till brädden. Tyngden kan ändå visa sig mycket större än du tror. Skona alltså din (och dina flytthjälpares) ryggar genom att packa en lagom mängd. 
 • Använd klädlådor för exempelvis kavajer och festkläder. 
 • Lägg täcken, kuddar och sängkläder i vakuumpåsar för att spara utrymme. 
 • Flyttpacka kläder och skor skilt, så undviker du smuts och fläckar. 
 • Märk flyttkartongerna konsekvent, exempelvis enligt typ och ägare.