Flyttbidrag – dina möjligheter att få ekonomiskt stöd vid en flytt

Ibland blir det aktuellt att packa flyttkartongerna och styra kosan mot en ny stad, eller rentav till ett nytt land. Den här typen av flyttar kostar självfallet mer än att flytta två kvarter bort inom grannskapet och alla gånger behöver du inte stå för hela kalaset själv. Situationen är ändå en annan än vad den var innan 2015, då flyttningsbidraget avskaffades. Innan det här beviljades det exempelvis stöd för bohagstransport upp till 20 000 kronor samt pendlinggstöd för personer som var arbetslösa och tackade ja till ett jobb med långa pendlingsresor.

I dag ser möjligheterna till att få flyttbidrag något annorlunda ut. Nedan klargör vi vilka möjligheterna är och vem de beträffar.

Möjligt få rutavdrag sedan 2016

Sedan den 1 augusti 2016 har den som anlitar en flyttfirma för sin flytt haft möjlighet att utnyttja rutavdraget, en skattereduktion för tjänster utförda i hemmet. Förkortningen rut står för rengöring, underhåll och tvätt och avdraget gäller arbetskostnader, inte exempelvis kostnader för material.

Till de flyttjänster som omfattas hör exempelvis:

- Bohagsflytt mellan bostäder.
- Flytt av bohag till/från magasinering, förutsatt att det här är en del av flytten.
- Packning och uppackning.

För att ha rätt till avdrag ska du vara minst 18 år gammal, bo i Sverige eller betala skatt här för minst 90 procent av din inkomst och vara registrerad på antingen in- eller utflyttningsadressen. Är du under 65 kan ditt maximala rutavdrag per år uppgå till 25 000 kronor. Har du fyllt 65 är motsvarande summa maximalt 50 000 kronor per år. Som köpare av en tjänst som omfattas behöver du inte själv ansöka om avdraget - det gör den part som utför arbetet. Närmare information hittar du på Skatteverkets hemsida.

Flyttbidrag från arbetsgivare för flytt till annan ort

Vissa arbetsgivare betalar flyttbidrag till sådana anställda som flyttar till en ny arbetsort och detta bidrag är skattefritt. Kravet är att du antingen ska flytta inom ramen för en pågående anställning eller byta arbetsort inom en koncern. Enligt Skatteverkets syn på flyttbidraget spelar det ingen roll för skattefriheten om det är den gamla eller nya arbetsgivaren inom koncernen som betalar bidraget. Du kan också få flyttbidrag av en ny arbetsgivare när du tillträder en ny tjänst. Om orsaken till flytten däremot är privat är flyttningsersättningen skattepliktig.

Flyttbidraget är avsett att täcka utgifter för packning, transport och uppackning av ägodelar och lösöre, såsom cyklar, bilar och mindre redskap. Dina resekostnader till den nya orten kan även inbegripas, och det samma gäller för familjemedlemmars resor. Det som däremot inte innefattas är kostnader för dubbel bosättning och hemresor och detsamma gäller för förlust vid försäljning av bostad.

Flyttbidrag till annan kommun - ett sätt att locka nya arbetstagare

En annan typ av stöd är den flyttersättning vissa kommuner betalar vid arbetskraftsinflyttning. Exempelvis kan det finnas branscher i vilka arbetskraftsbristen är stor och för att råda bot på detta kan kommunen betala en summa till nyanställda som bor utanför kommunen. Hur stort bidraget är och hur det betalas ut, exempelvis i en eller flera omgångar, varierar.

Kan man söka flyttbidrag från Arbetsförmedlingen?

Fram till 2015 kunde personer som sökt jobb på sin bostadsort en längre tid och sedan blivit tvungna att söka sig längre bort söka flyttbidrag för sina flyttkostnader. Ett bidrag som fortfarande gäller är resebidraget, som finns till för att täcka de resekostnader som uppstår om en arbetsintervju äger rum på annan ort i Sverige eller utomlands. Beroende på omständigheterna kan Arbetsförmedlingen betala delar eller hela resan samt logi.

För att få få ersättning måste den sökande ha fyllt 20 och antingen vara anmäld som arbetssökande eller riskera att bli arbetslös. Den sökande ska ha upplevt svårigheter att få jobb i närheten av den egna bostaden och hen ska kunna visa att hen kallats till intervju. Vidare måste resan godkännas på förhand innan den bokas. Läs mer om villkoren hos Arbetsförmedlingen.

Flyttbidrag utomlands för unga

Inom ramen för Europeiska Unionens EURES-projektet kan personer i åldern 18-35 år som flyttar utomlands få hjälp med att hitta en anställning och tilldelas ett ekonomiskt flyttbidrag. Detta bidrag ska hjälpa personen att etablera sig och gå till exempel rese- och boendekostnader.
Damcykel som står lutad mot gul vägg

Går du i flyttankar? Vi hjälper dig gärna!

Kanske har du äntligen hittat drömlägenheten eller hittat ett spännande jobb och ska flytta till en ny stad? Eller kanske du helt enkelt känner att det är dags för förändring? Oavsett vilken orsak som motiverar dina flyttplaner finns vi till för att underlätta din flytt. Vi flyttar ditt bohag till din nya adress - var den än finns i landet - och hjälper vid behov till med övriga tillhörande uppgifter, såsom packning och nedmontering av möbler. Inte särskilt ivrig på att flyttstäda? Boka flyttstädning med Movinga och glöm allt vad damm och städredskap heter.

Varför en Movingaflytt lönar sig

- Bekväm bokning online: uppge dina flyttdetaljer, din packlista och se fram emot ett icke-bindande erbjudande. Det bästa av allt? Det hela är helt gratis.

- Gör din flytt till en maximalt avslappnad upplevelse genom att lägga till populära extratjänster, exempelvis flyttkartonger och packning.

- Att hantera våra kunders ägodelar varsamt och ändamålsenligt är en självklar del av hur vi verkar. I det osannolika fall att skador ändå skulle uppkomma kan du vara trygg - vår premium-transportförsäkring ingår nämligen i varje flytt. Den maximala försäkringssumman är 2.580.000,00 kronor, upp till värdet av ditt flyttgods.

- Vi verkar för att förbättra logistiken inom flyttindustrin genom att minska på antalet tomma körningar och reducerar därigenom flyttfordonens kilometerantal. Det här innebär i sin tur mindre koldioxidutsläpp i flyttbranschen. Noggrann ruttoptimering och smarta logistiska lösningar hör till kärnidéerna i vår verksamhet.

Varför inte ta tag i flyttförberedelserna och ta in ett kostnadsfritt erbjudande redan i dag? Eller bekanta dig med mer praktisk information om att flytta - läs mer om flyttfirmors priser, olika typer av flytthjälp och våra bästa tips för att flyttpacka. Missa inte vår artikel om vad det lönar sig att tänka på inför magasinering och lär dig allt om bostadsbidraget - bland annat!