Flyttångest – 6 tips för att minska ångesten

Oavsett om du flyttar till en annan stadsdel, till en ny stad eller tvärs över hela landet innebär en flytt alltid förändring. Rutiner rubbas, bekanta miljöer byts ut mot nya och ibland förändras också relationer - inte minst om det handlar om en långdistansflytt.

Förändringen kan ibland kännas skrämmande, vilket kan resultera i tvivel, stress och rentav flyttångest. När flyttdatumet närmar sig ökar lusten att skjuta upp planerna på obestämd tid eller kanske avboka dem helt och hållet. Som tur finns det små knep med vilka du enkelt kan motverka flyttångest. Vi delar med oss av dem nedan.

1. Fokusera på vad som motiverar dig

Du har fattat beslutet om att flytta av en orsak - kanske det handlar om ett nytt jobb på ny ort, om att flytta ihop med en partner eller flytta till en mindre bostad när barnen flyttat hemifrån. Försök tänka på de positiva sidor som flytten medför - nya utmaningar, mer gemensam tid med din partner eller besparingar tack vare lägre boendekostnader. Kolla upp besöksmål och aktiviteter i dina nya hemknutar och om smid planer du kan se fram emot med vänner och bekanta på den nya orten.

2. Kom ihåg att du har rätt att ångra dig

Något du också kan göra är att tänka tillbaka på andra förändringar du varit med om, och påminna dig om hur du lyckades klara av de utmaningar som följde. Kom också ihåg att du alltid har rätt att ändra dig om den nya tillvaron inte känns rätt - om du bestämt dig för att flytta till landet kan du räkna med att storstaden kommer att hållas precis där den är. Om du bestämt dig för att flytta utomlands kan du vara trygg i vetskapen om att du alltid har möjlighet att återvända hem. Och om sambolivet känns knepigt har ni möjlighet att återgå till gamla mönster på skilda adresser men fortsätta vara tillsammans. Det finns inga måsten - huvudsaken är att du mår bra där du bor.

3. Ta en sak och dag i taget

En flytt innebär en hel del förberedelser och uppgifter - vissa mer tålamodsprövande än andra. Det gäller att leta efter en ny bostad att kalla hem, fatta beslut om hur flytten ska utföras och boka flytthjälp och rensa bland föremål och klädesplagg - för att nämna några exempel.

Något våra flyttexperter alltid rekommenderar - oavsett om det handlar om en liten eller en stor flytt är att ta hjälp av vår praktiska checklista. Prioritera och sätt lämpliga deadlines för uppgifterna. Fördela din energi med eftertanke och se upp för att göra för mycket på en gång. Om du har för många bollar i luften tröttnar du fort. För fler tips - kolla in 145 smarta flyttips.

4. Håll fast vid dina rutiner (och glöm inte goda snacks)

Vid ökad stress är det extra viktigt att försöka hålla fast vid rutiner - eller åtminstone något som påminner om dem. Om du sköter flytten på egen hand kommer du kanske inte att ha tid med den vanliga löprundan, yogapasset eller hundpromenaden, men tänk på att en lätt variant är bättre än ingen alls. En tio minuters promenad runt kvarteret kommer sannolikt redan att ha en avslappnande verkan.

Försök att hålla fast vid din vanliga måltidsrytm och glöm inte att med jämna mellanrum hålla pauser med goda snacks, så att du och dina eventuella flytthjälpare orkar hålla igång.

5. Tanka sömn och sköt inga uppgifter i sängen

Sovande person med flyttångest, med arm som sticker upp ovanför täcket
Att flytta tar på krafterna - vi vet. Försök därför lägga dig så tidigt som möjligt kvällarna innan flytten och varva ned genom att lämna din mobil och andra skärmar utanför sovrummet. När tankarna virvlar och ogjorda uppgifter dyker upp i medvetandet är det lätt att grabba tag i mobilen och börja fixa. Försök ändå hålla dig tills morgonen och prioritera god sömn - det brukar alltid löna sig.

Om du har svårt att somna kan mindfulness- eller andningsövningar vara till hjälp. Så som beskrivits ovan ska du gärna hålla fast vid din måltidsrytm, men undvik gärna stora måltider samt alkohol och koffein innan läggdags.

6. Tveka inte att be om hjälp

Allt för ofta försöker vi klara allt på egen hand på grund av rädslan för att besvära andra. Det här resulterar i att vi sliter lite för mycket och för länge, sover dåligt, och tvingas att tampas med flyttångest. Det säger sig själv att du kanske inte ska be om hjälp av just den vän som hjälpt dig med de tio senaste flyttarna och nu dessutom har en bruten arm, men det finns kanske någon annan i din familj eller bekantskapskrets som kan underlätta dina flyttförberedelser.

Om du bokat en flyttfirma för själva flytten kanske du ändå behöver hjälp med att sortera ut kläder, avfrosta frysen, välja en ny soffa eller varför inte någon som kan agera husdjurs- eller barnvakt på flyttdagen. Läs mer om att flytta med barn, liksom att flytta med katt i våra artiklar.