Flytta till Göteborg – hur du bäst förbereder dig

Det finns många situationer som kan motivera en flytt till en annan stad. Kanske har du fått ett nytt jobb, startat eller avslutat en relation eller helt enkelt vill ha ett miljöombyte. Ett alternativ är att ta ditt pick och pack och flytta till Göteborg. Med sina 570 000 invånare är Göteborg Sveriges näst största stad. En stad som har mycket att erbjuda på grund av den avslappnade mentaliteten hos göteborgarna och stadens närhet till skärgården, skogar och sjöar. Både som ung student eller pensionär kan en flytt till Göteborg vara ett utmärkt nästa steg i livet. Men vad har Göteborg egentligen att erbjuda och vad borde du tänka på innan din flytt till Sveriges “lilla London”?

Att leva i Göteborg - charmiga stadsdelar att välja mellan

Efter att ha fattat beslutet om att flytta till Göteborg kan det vara värt att fundera kring vilken stadsdel du helst skulle vilja bo i. Från Hisingen och Angered i norr till Frölunda i syd har alla stadsdelar sin egna charm som är värd att upptäcka. Precis som de flesta storstäder i Sverige råder det bostadsbrist i Göteborg vilket gör att bostadsköerna är långa, men med sin välfungerande kollektivtrafik som inkluderar både bussar och spårvagnar är det alltid lätt att förflytta sig mellan stadens olika delar.

Ett urval av populära stadsdelar inkluderar Hisingen, Angered, Innerstaden, Johanneberg, Guldheden, Majorna och Frölunda. Beroende på om du vill vara nära till natur eller nära till stadens kulturella utbud kan det vara bra att informera dig om vad som passar det som du letar efter. Prata med vänner och bekanta, åk till staden och utforska och läs in dig på olika onlineforum.

Att hitta lägenhet i Göteborg - var aktiv på flera kanaler

Det är viktigt att du förbereder din flytt i god tid. Precis som i andra svenska städer lönar det sig att hålla ögon och öron öppna och att använda sig utav olika kanaler i bostadsjakten. Annonsera att du söker en bostad på dina sociala medier eller på Blocket, prata med vänner och kollegor, ring runt till privata hyresvärdar eller vänd dig direkt till en mäklarbyrå om du i stället är på jakt efter en bostadsrätt.

Som tumregel gäller att ju närmare centrum du vill bo, desto högre konkurrens kommer du att ha. Det kan vara enklare att hitta en bostad som ligger i en grannkommun, så fundera på om du skulle vara öppen för att pendla. Att bo i utkanten av en stad kan ha sin alldeles egna charm, speciellt om du tycker om att spendera tid i naturen.

Oavsett i vilket livsstadie du befinner dig och om du ska flytta ensam eller med barn har Göteborg mycket att erbjuda. Läs mer om att söka jobb i Göteborg och få en inblick i Göteborgs stadsdelar.

Missa inte vår hemsida för närmare information om att flytta till Göteborg med oss. Vi på Movinga hjälper dig gärna med alla arrangemang kring din flytt: från transport av bohag och packning till flyttstädning och montering av möbler.