Flytta krukväxter – 8 tips du inte vill missa

Krukväxter höjer trivselfaktorn hemma och renar inomhusluften. De behöver dock regelbunden omvårdnad, framför allt i samband med en flytt. Växterna reagerar lätt på förändringar i omgivningen och kräver därför särskild uppmärksamhet inför, under och efter flytten. Våra flyttexperter delar med sig av sina 8 bästa tips på hur du flyttar dina krukväxter tryggt och säkert till ditt nya hem.

Avlägsna trötta och döda blad

För att dina växter ska klara flytten så bra som möjligt ska du gärna ta tag i förberedelserna redan ett par veckor i förväg. Att avlägsna döda blad eller blommor stärker växternas hälsa, vilket gör att de har bättre förutsättningar att klara av flytten. En flytt och de påfrestningar den medför utgör en stor utmaning för växter. Ju bättre de mår innan - desto tåligare är de under transporten.

Plantera om vid behov

Om du har många växter i stora, tunga krukor kan det löna sig att plantera om dem innan flytten - gärna några veckor i förväg, så att de har tid att anpassa sig. På det här sättet skyddar du inte bara krukorna, utan också din rygg.

Större växter kan vara svåra att bära på grund av sin form, och med en tung kruka försvåras uppgiften ytterligare. Återanvänd gärna gamla plastkrukor om möjligt så att du inte behöver inhandla nya endast för att använda dem under flytten.

Var noga med att inte vattna växterna för mycket innan flytten för att undgå läckage. För bästa resultat gäller det att vattna dem två-tre dagar innan, men vattna sparsamt. Om din flytt inträffar på vintern kan fukt leda till att rötterna fryser. Ett sätt på vilket du kan hindra fukt från att tränga ut i flyttlådan är att ställa krukan i en plastpåse. 

Välj rätt packningsmaterial

Om du väljer att inte plantera om dina krukväxter och har krukor som kräver extra skydd ska du omge dem med bubbelplast (endast krukorna, inte växterna). Omge sedan växten med exempelvis tidnings- eller förpackningspapper, på samma sätt som florister packar blommor i affären. För större växter kan lakan eller en stor soppåse också komma på fråga. 

Om du har många små krukväxter kan du placera dem i samma flyttlåda, men se till att fylla mellanrummen med exempelvis tidningspapper, handdukar, strumpor eller annan typ av vaddering. På det här sättet hindrar du krukorna från att stöta mot varandra. Om du råkar ha förpackningar för vin- eller vattenglas kan du gärna också använda dem, och placera krukorna i färdiga “avdelningar”. En större växt kan placeras ensam i en flyttlåda, men se till att krukan står stabilt med hjälp av vaddering. Om växten är liten kan du stänga lådan lätt, men kom ihåg att växterna göra små hål på sidorna så att luft kan strömma in. Är växten högre än lådan kan du ställa upp klaffarna och tejpa runt så att växten får stöd och skydd. 

Transportera försiktigt

Var noga med att märka lådornas innehåll, samt vilken sida som är uppåt, för att undvika att de lastas in i flyttbilen med det övriga flyttlasset. Om det bara är möjligt ska du undvika att flytta växter i minusgrader. Om flytten ändå är ett faktum kan du ta hjälp av följande tips: 

 • Krukväxter uppskattar inte svenskt vinterväder, och ska därför transporteras i bilens varma innerutrymme. 
 • Lasta in flyttlådorna med växter sist och ta ut dem först, så de exponeras för kyla så kort tid som möjligt. Läs mer om att packa en flyttbil i vårt inlägg. 
 • Se också till att hålla temperaturen i bilen på behaglig nivå - det får varken vara för kallt eller hett. 
 • I sommarvärme kan det löna sig att stanna på ett skuggigt ställe på vägen och öppna ett fönster för att släppa in frisk luft. Undvik att exponera växterna för direkt solljus eller hård vind. 

 

Ge tid för återhämtning

När flyttlådorna burits in i din nya bostad ska de inte öppnas med detsamma. Fler lådor och möbler ska förmodligen bäras in, vilket gör att dörren kommer att stå öppen under en längre tid och släppa in kyla. Ställ därför växterna på ett säkert ställe, skyddat från köld, och ge dem ro att återhämta sig från flytten. 

Placera växterna smart

När flytten avklarats är det dags för nästa steg - att hitta en lämplig plats åt varje växt. Alla växter har olika behov, och vilken plats som är lämplig beror i hög grad på ljusförhållandena. Medan vissa behöver stå nära ett fönster klarar sig andra med mindre ljus. I allmänhet gäller följande: växter med små eller nålformade blad behöver mycket ljus. Tunna, mjuka blad klarar sig i halvskugga. Köttiga och håriga blad behöver i sin tur mycket ljus och solsken. Läderaktiga blad behöver likaså några soltimmar per dag, medan spetsiga blad kräver hög luftfuktighet. 

Beakta särskilda behov

Glöm inte att hålla ett öga på växterna efter flytten - de behöver inte endast placeras på lämpliga platser, utan också få uppmärksamhet och omsorg. Låt inte växterna stå i drag, torka damm från dem och avlägsna döda blad och blommor. På vintern lider de av torr inomhusluft - något du kan motverka genom att spraya dem regelbundet med vatten. Du kan också ställa skålar med vatten nära elementen för att höja luftfuktigheten i rummet. Så fort du märker att en växt mår dåligt ska du flytta undan krukan, för att undvika att andra växter angrips av exempelvis en svampsjukdom. 

Checklista - flytta krukväxter

 • Om du har många växter i tunga krukor och flyttar över långt avstånd kan det vara bra att plantera om dem några veckor i förväg. 
 • Avlägsna döda blad och blommor så att växterna är i toppskick inför flytten. Ju friskare växten är, desto bättre klarar den påfrestningar.

Två dagar innan

 • Vattna sparsamt för att undvika läckage. På vintern kan för mycket fukt också leda till att rötterna fryser. 
 • Se till att du har allt packningsmaterial du behöver: flyttlådor, tidnings- eller förpackningspapper, soppåsar, lakan, handdukar m.m. Använd i mån av möjlighet förpackningar för vin- eller vattenglas för små växter. Intresserad av fler tips? Kolla in våra allmänna packtips och ta en titt på vår guide om att packa glas om du vill veta hur ömtåliga föremål ska packas. 

På flyttdagen

 • Skydda ömtåliga krukor med bubbelplast (men inte själva växten). 
 • Omge sedan växterna med exempelvis tidnings- eller förpackningspapper, på samma sätt som florister packar blommor i affären. 
 • För större växter kan lakan eller en stor soppåse också komma på fråga.
 • Transportera inte växterna med det övriga flyttlasset. Placera dem i stället i bilens varma innerutrymme. 
 • Lasta av dem först och för in i bostaden. Packa upp dem i ett rum som är skyddat från kyla.

Efter flytten

 • Placera inte växterna hursomhelst, utan beakta deras särskilda behov. Exempelvis behöver växter med små blad mycket ljus. 
 • Kom ihåg att ge dem omsorg och uppmärksamhet - damma av bladen och spraya med vatten för extra fukt.