Flytta kassaskåp själv – tänk efter (minst) två gånger innan

Att skaffa ett kassaskåp för förvaring av hemmets värdesaker är sällan en dålig idé. Dyrbara smycken, viktiga dokument och pengar hålls i säkert förvar på ett och samma ställe och möjliga inbrottstjuvar får en hård nöt att knäcka. När kassaskåpet ska flyttas är du förmodligen mindre glad över ditt köp. Den här typen av föremål hör till de svåraste att flytta - åtminstone på egen hand. Lägg ihop ett kassaskåp på flera hundra kilo, smala dörröppningar, ett flertal trappsteg att bemästra och icke-professionell flytthjälp - och du har en utmaning som heter duga.

Vilka risker gäller det att beakta?

Att flytta ett kassaskåp själv är inte omöjligt, men nog förenat med en hel del risker. Skåpet kan komma att förstöra golv, göra repor i väggar och skråmor i möblemanget. Materiella skador är ändå inget i jämförelse med de personskador som kan uppkomma. Tunga lyft kan lämna skador i rygg och nacke och i värsta fall kan en flytthjälpare komma i kläm och därmed i livsfara.

Vilka är fördelarna med experthjälp?

Om du och dina flytthjälpare saknar erfarenhet av tunga lyft är det alltså på sin plats att revidera flyttplanerna och boka experthjälp för ändamålet. Risken finns för att din planerade flyttbudget överskrids något, men samtidigt är det värt att beakta att du förmodligen skulle lägga en och annan slant på hjälpmedel och flyttbil. Vår flyttpersonal tar på sig ansvaret för hela processen - från planering till utförande - och du kan ägna dig åt mindre riskfyllda uppgifter.

Vilken information behövs inför flytten?

En kassaskåpsflytt kräver väldigt noggranna förberedelser, och därför behöver vi så många detaljer som möjligt om kassaskåpet och omständigheterna kring flytten. Ta gärna reda på följande i ett så tidigt skede som möjligt, så att vi kan planera allt i minsta detalj.

- Kassaskåpets mått och vikt (om informationen inte framgår på skåpet kan du ringa tillverkaren eller söka upp informationen på nätet).
- Vilken våning lägenheten ligger på.
- Mått på dörröppningar och gångar.
- Om det är möjligt att avlägsna dörrar.
- Mått på hissen eller trappuppgången.

Vad kostar det att flytta ett kassaskåp?

Fundera gärna på hur det gick till när kassaskåpet flyttades in i bostaden. Gick processen smidigt eller fanns det något på vägen som försvårade flytten? Det hjälper oss också att veta om kassaskåpet har uttagbara lådor och avtagbar dörr. Ju fler detaljerade upplysningar du kan ge, desto bättre!

När det gäller priset för att flytta kassaskåpet kommer det att variera utifrån omständigheterna kring flytten. Faktorer som styr priset är exempelvis avståndet mellan ut- och inflyttningsadressen, bohagets volym och därmed flytteamets storlek, önskat datum och behovet av extratjänster, exempelvis flyttstädning. Läs mer om flyttfirmors priser och rutavdraget, med vilket du kan sänka dina flyttkostnader, i våra utförliga artiklar.

Hur flytta ett tungt kassaskåp själv?

Kassaskåp inmurat i vit vägg
Om du trots riskerna bestämmer dig för att flytta kassaskåpet själv kommer du också att ha nytta av att ha ovanstående information till hands. Du kommer att behöva minst 3 flytthjälpare och flyttredskap såsom en trappkärra, selar och avlastningsplåtar. Tänk också på att hyra en tillräckligt robust flyttbil, vars golv och väggar är tillräckligt tåliga för uppdraget. Något du också behöver tänka på är dina egna och de övriga flytthjälparnas kläder: se till att de är att bekväma att jobba i och att ni har robusta kängor på fötterna.

Det gäller att inte enbart tänka på materiella resurser, utan också på mentala. Utför flytten endast vid en sådan tidpunkt när alla inblandade är pigga och utvilade. Redan en flytthjälpare med tankarna på annat håll ökar risken för felbedömningar och ogenomtänkta beslut, som i värsta fall kan leda till olyckor.

Allt du behöver veta - och lite till

I vår blogg kan du läsa mer om hur det går till att flytta andra skrymmande föremål, exempelvis kylskåp och tunga möbler. Information om hur en pianoflytt utförs med Movinga hittar du här.

Vår blogg bjuder självklart på en massa tips inom andra ämnesområden. Kolla in våra tips för att flyttpacka, bekanta dig med våra råd för att motverka flyttångest och läs om hur du på bästa sätt rensar inför flytten. Vi önskar dig en framgångsrik flytt och en fin start i ditt nya hem!