Checklista för flyttstädning – har du koll på uppgifterna?

Flyttstädning är en självklar del av varje flytt. I de allra flesta fall är det den som flyttar ut som ansvarar för att bostaden är städad när den överlåts. För att undvika att du ska behöva plocka fram städredskapen igen för att åtgärda brister i städningen - eller rentav bli förpliktigad att stå för extrakostnader - gäller det att utföra uppgiften metodiskt och i lugn och ro. Alternativt kan du överlåta uppdraget åt experter - ta reda på vad som ingår i Movingas flyttstädning här.

För att du ska få en överblick över de krav som ställs för att flyttstädning ska godkännas följer en genomgång av de moment som ingår. Vi lyfter också fram praktiska städknep och avrundar med en checklista för flyttstädning.

Att tänka på vid flyttstädning: från garderober till golvbrunnar

Vad ingår i flyttstädning? Enligt Fastighetsmäklarförbundet bör den som flyttar ut se till att sköta bland annat följande uppgifter:

- Se till att rengöra väggar och golv i din bostad
- Städa garderober och klädkamrar
- Töm och rengör köksskåp- och luckor, detsamma gäller för kyl och frys.
- Avfrosta frysen
- I badrummet ska ytor och lådor torkas ur, fogar tvättas och bad- och duschkabiner skuras. Kom också ihåg att rensa golvbrunnen.
- Se till att städa bakom element. Därtill ska spis och kamin rengöras.
- Förråd, soptunnor och eventuell tomt måste rengöras.
- Objekt som inte innefattas av köpet ska fraktas bort.

Våra tips för ett bättre resultat

Glöm sopborsten, när du flyttstädar är dammsugaren din bästa vän. I stället för att använda en borste som lätt lämnar damm kvar på golvet gör du klokt i att använda en dammsugare med olika varianter av munstycken. Ett långt munstycke är dessutom praktiskt när du ska avlägsna spindelväv på svåråtkomliga ställen. När det kommer till gropar i mattor som uppstått av att möbler länge stått på samma ställe är en vanlig isbit ett praktiskt hjälpmedel. Placera en isbit på stället - när isen smälter riktar sig mattans hår uppåt. Isbiten är även ett bra alternativ om du vill avlägsna ett fastklibbat tuggummi.

Köket medför många detaljer

Det är viktigt att reservera rejält med tid för att städa köket. Se till att tömma alla skåp och torka av dem inuti. Lådor, i vilka det ofta finns mycket damm, är mycket enklare att putsa om du tar ut dem först. Ugn och bakplåtar bör också rengöras grundligt, glöm inte heller köksfläkten. Vissa modeller är utrustade med filter som enkelt kan tvättas i diskmaskinen. Har du en stor mängd livsmedel kan det vara bra att börja tömma kylskåpet redan några dagar innan flytten. Något som är värt att beakta är strömbrytare och uttag, detaljer i hemmet som ofta glöms bort vid städning.

Badrummet kräver gott om tid

Det kan verka självklart, men när flyttstädningen når badrummet är det toaletten du ska ägna mest uppmärksamhet. Smutskanter får absolut inte finnas kvar och både stol och lock ska vara skinande rena. Mot smuts och kalk i duschen, badkaret och handfatet hjälper exempelvis diskmedel och ättika eller vinäger. Glöm inte heller att rengöra spegelskåp med glasrengöringsmedel och att fixa droppande kranar i god tid.

Fönstren vill också ha din uppmärksamhet

Det här är en något tidskrävande uppgift, så du behöver inte nödvändigtvis planera in den på samma dag som allt annat, utan gärna några dagar i förväg. Glöm inte att torka av fönsterkarmar och putsa persienner. Liksom inomhus ska det även se rent och prydligt ut utomhus när du lämnar ditt gamla hem. Om du har en stor balkong, terrass eller gård kan det löna sig att fördela flyttstädningen under några dagar, så att uppgiften inte känns övermäktig. Se till att inte lämna kvar några ägodelar och hantera vid behov ditt avfall.

Checklista för flyttstädning: 13 uppgifter du inte vill missa

1. Avlägsna spikar från väggar. Spackla igen hål
2. Tvätta fönster
3. Damma av alla ytor
4. Tvätta badrumsspegel, dusch och toalett
5. Städa köksskåp på in- och utsidan
6. Rengör diskho samt arbetsytor
7. Rengör ugn och spis och städa kylskåpet
8. Putsa övriga hushållsapparater
9. Städa skåp på in- och utsidan
10. Dammsug och moppa golv
11. Lufta alla rum
13. Glöm inte att reda upp på balkong och terrass