Bostadsbidrag – vem kan få bidrag och hur söks det?

Det är mycket som måste tänkas på vid en flytt, ditt bohag ska packas, avtal ska sägas upp och adressändringar ska göras. Mitt i all denna stress kan det vara lätt att glömma saker som faktiskt kommer underlätta för dig i ditt nya hem – som att exempelvis söka bostadsbidrag. En form av ekonomiskt stöd som används för att betala en del av hyran eller månadsavgiften för ditt boende. Det finns fyra olika typer av bostadsbidrag, antingen för dig som är mellan 18-29 år, pensionär, förälder eller en person med sjuk- eller aktivitetsersättning.

Bostadsbidrag för studenter – hjälpen för dig som är mellan 18 och 29 år

Som en ung student eller arbetstagare har du kanske inte en tillräckligt stor inkomst för att betala hela din hyra eller månadskostnad själv. Du kan då enkelt ansöka om bostadsbidrag för unga, direkt via Försäkringskassans hemsida. Försäkringskassan tar följande faktorer i beaktande för att avgöra om du är berättigad till bidrag: inkomst, boendekostnader och boendets storlek och typ. Dessa faktorer påverkar också bidragets storlek.Tänk på att det inte bara är din faktiska lön som räknas som inkomst, utan även inkomster genom exempelvis studiebidrag eller kapitalavkastning.

Bostadsbidrag även för pensionärer, föräldrar och dig med sjuk- eller aktivitetsersättning

Även pensionärer över 65 års ålder som tar ut hela sin allmänna pension kan ha rätt att få ekonomiskt stöd för att betala sina boendekostnader. En annan grupp som kan ha rätt till bostadsbidrag är föräldrar. Detta gäller både om föräldrarna fortfarande är tillsammans eller om barnen växelvis bor hos vardera förälder. Om du är berättigad bostadsbidrag samt dess omfattning beror på hur många barn du har, vad ditt boende kostar och hur stor inkomst du har.

Den sista typen av bostadsbidrag ges till personer med sjuk- eller aktivitetsersättning. Även här beror din behörighet och tilläggets omfattning på hur stor inkomst du har och hur mycket du betalar för din bostad. Tänk på att du även måste lämna uppgifter om din makes/makas/sambos inkomst om du är gift eller har en sambo. Har du en invaliditetsförmån från ett annat EU- eller EES-land men är bosatt i Sverige kan du trots detta vara behörig att få bostadstillägg i Sverige.

Hur ansöker jag om bostadsbidrag?

Du kan enkelt söka bostadsbidrag via Försäkringskassans hemsida. Använd först Kassakollen (länk) för att se om du är berättigad bostadsbidrag, så att du slipper ansöka i onödan. Tänk även på att du måste vara folkbokförd i Sverige för att ha rätt till bostadsbidrag.

Är du berättigad till bostadsbidrag är det viktigt att förbereda elektroniska kopior på diverse dokument, så att du kan ladda upp dessa på försäkringskassans hemsida. Dokument att förbereda är bland annat:

- Ditt hyreskontrakt eller dina senaste hyresspecifikationer (beroende på vilken boendesituation du har)
- Dokument som visar dina inkomster (tänk på att det inte endast gäller din lön utan även andra sorters inkomster som exempelvis studiebidrag)
- Dokument som visar din partners inkomster (om du är gift eller har sambo)

När du har skaffat elektroniska kopior på dessa kan du enkelt ladda upp dem genom att använda följande länk (länk). Uppgifterna granskas sedan av Försäkringskassan och du får ditt besked inom 30 dagar. Bostadsbidrag är ett av de få bidragen som du kan bli skyldig att betala tillbaka om dina uppgifter inte stämmer. Tänk alltså på att meddela Försäkringskassan inom 14 dagar efter att din inkomst eller boendesituation ändras.
Du hittar ännu fler användbara tips och råd i vår blogg. Här kan du exempelvis läsa om hur mycket det kostar att flytta och om rutavdraget för flyttjänster, med hjälp av vilket du kan komma billigare undan.