De 100 bästa städerna för att hitta ett jobb: Boston kammar hem priset

Har du börjat tröttna på dina hemknutar? Är ditt nyårslöfte att vidga dina vyer? Känner du för att klättra på karriärstegen i internationell miljö? Om svaret på någon av de här frågorna är ja gäller det att spetsa ögonen …

Vi på Movinga har nämligen låtit kartlägga de 100 bästa städerna i världen för att hitta ett jobb. Inte sällan är ett jobbyte drivkraften bakom en flytt - därför föll det sig också naturligt för oss att titta närmare på temat arbetsmöjligheter i olika städer runtom i världen.

Fokus på ekonomi, levnadsstandard och stöd för unga, kvinnor och inflyttade

Studiens fokus ligger på följande faktorer: ekonomisk styrka och samt stöd för startups och företag, levnadsstandard (hälsovårdskostnader och disponibel inkomst inbegripna) och arbetsmarknadens stöd för unga, kvinnor och inflyttade arbetstagare. För de här faktorerna har städerna tilldelats ett helhetsbetyg.

Med hjälp av studien vill vi belysa vilka de främsta affärshubbarna är i dagens värld och synliggöra deras för- och nackdelar. Vi hoppas att resultaten kan hjälpa alla dem som funderar på ett miljöombyte och nya karriärmässiga utmaningar, genom att bidra med nya insikter om städerna och de möjligheter de erbjuder. Läs mer om temat arbete i vårt inlägg om att flytta utan jobb.

Nedan går vi igenom vilka städer som klarat sig särskilt bra i studien och tar upp aspekter som utmärker dem. Vi utreder också läget för studiens svenska städer. Kolla in resultaten för vår studie i sin helhet och bekanta dig med hur den utfördes.

En närmare titt på toppstäderna

1. Boston: en gammal stad med ung befolkning

Världens bästa stad för att hitta ett jobb ligger enligt vår studie på den amerikanska östkusten, kännetecknas av ett stort antal toppuniversitet och ett tempererat klimat med varma somrar och fuktiga vintrar. Staden, som grundades 1630, är huvudstad i delstaten Massachusetts och har ett invånarantal på 667 100 invånare (2016). Vi talar förstås om Boston! Staden har en iögonfallande ung befolkning - nästan 75 procent av invånarna är under 45 och många multinationella storbolag har sina säten här. Boston landar på nionde plats vad gäller ekonomisk styrka i USA och till särskilt heta branscher i staden hör finans, rekrytering och life science.

2. München: hög livskvalitet och elituniversitet

På andra plats ligger en stor näringslivsstad belägen i Centraleuropa, som grundades redan på 1100-talet. I metropolregionen bor närapå 6 miljoner invånare och staden är den 12:e största inom den Europeiska unionen. Staden är ett populärt turistmål, speciellt på hösten, då den står värd för en av världens största folkfester, Oktoberfest. Den tredje bästa staden i vår studie är med andra ord München, som kan stoltsera med att kunna erbjuda den högsta livskvaliteten i Tyskland. I München finns två av landets elituniversitet, närmare bestämt Münchens Ludwig-Maximilian-universität och Technische Universität München. Branscher med särskilt intressanta arbetstillfällen är IT & kommunikation samt stadens luftfarts- och bilindustri.

3. Calgary: här trivs huvudkontoren

För att hitta den tredje bästa staden på jobbfronten måste vi ta oss tillbaka till den nordamerikanska kontinenten. Staden stod värd för vinter-OS år 1988 och har ett invånarantal på 1,27 miljoner invånare. Den är belägen i den kanadensiska provinsen Alberta och dess ekonomi har traditionellt baserat sig på oljeindustri och lantbruk. Liksom Boston är Calgary ett populärt val bland storbolag: här finns flest huvudkontor i hela Kanada, i relation till invånarantalet. Kring två tredjedelar av företagen med huvudkontor verkar inom energi- och oljeindustrin. I staden talas hela 120 språk och för tillfället är exempelvis förnybar energi, grön ekonomi och lantbruksnäring särskilt lukrativa branscher.

Tre svenska städer i topp 100

Tyskland briljerar i rankingen, då Calgary följs av Hamburg (4) och Stuttgart (5). De följs i sin tur av London (6), Singapore (7), Oslo (8), Frankfurt (9) och Edinburgh (10). Oslo förblir den enda nordiska staden i topp 10. Vi behöver klättra upp till 20:e plats för att hitta Stockholm, 46:e plats för Göteborg, respektive 59:e plats för Malmö. Sverige klarar sig klart bäst bland de nordiska länderna med sina tre städer i rankingen, som utmärker sig positivt framför allt när det kommer till arbetsmarknadens möjligheter för kvinnor.

– Sverige är en av de mest spännande destinationerna för utländsk talang för tillfället, med innovationskraft och med ett stort antal banbrytande startupföretag, säger Finn Age Hänsel, VD på Movinga.

– Med en smart infrastruktur som ger medborgarna en otroligt hög livskvalitet, bra hälso- och sjukvård och ett lågt könslönegap är alla tre svenska städer i det här indexet fantastiska alternativ för dem som söker spännande karriärmöjligheter.

Rekordmånga flyttar från Sverige

Att flytta utomlands är en växande trend. Enligt en kartläggning som föreningen Svenskar i Världen låtit genomföra 2014-2015 bodde cirka 660 000 svenskar utomlands vid tidpunkten för studien. De länder som lockat flest svenskar var USA, Storbritannien, Norge och Spanien. När det kommer till städer låg London och Oslo i täten. Enligt uppgifter från SVT ligger antalet svenskar som flyttar utomlands på rekordnivå, vilket innebär att man slår det senaste rekordet på 50 000 utflyttare per år från sent 1800-tal.

Sugen på att packa kappsäcken och styra kosan mot nya äventyr? Läs mer om de förberedelser som krävs för en utomlandsflytt i vår artikel.