Möjligheternas städer: studie synliggör 100 städer att älska och förälska sig i som singel

Kärleken är ett universellt fenomen - var du än befinner dig kan den slå till - när du minst anar det. Kanske är det bänkgrannen i flyget som oväntat får dina knän att kännas som gelé, kurskompisen på universitetet som får ditt hjärta att dansa breakdance eller en långvarig vänskap som plötsligt antar nya former. Samtidigt som kärleken är allomfattande står det klart att vissa platser i världen lämpar sig bättre för singlar med siktet inställt på kärlek. Vilka de är framgår i vår nya studie, som är en del av forskningsserien Möjligheternas städer, vars resultat vi presenterar nedan.

Inom ramen för Möjligheternas städer fördjupar vi på Movinga oss i människors drivkrafter att flytta. Vi har tidigare utforskat temat arbete och listat världens bästa städer för att hitta jobb, och ville nu titta närmare på temat kärlek. Idén föddes våra vänner på InterNations avslöjade att 25 procent av alla expats flyttar på grund av kärlek eller familj. Tänk om vi kunde ta ett steg vidare och utreda hur bra 100 av världens hetaste städer är när det gäller möjligheter att hitta kärlek?

Att det finns otaliga uttryck och föremål för kärlek är ett obestridligt faktum. Den här studiens fokus ligger på romantisk kärlek - vem du än är, var du än bor i världen och vad du än söker - är kärlek något vi alla förtjänar. Bekanta dig med resultaten och missa inte våra bästa dejttips för studiens svenska städer!

En närmare titt på resultaten: Miami i täten, Göteborg slår Paris

För att hitta vinnaren i vårt index får vi resa till en amerikansk stad som bland annat Ray Charles, Will Smith och Bette Midler sjungit om. Vi talar såklart om Miami i solsskensstaten Florida. London kniper andra plats, medan Göteborg kilar förbi traditionellt romantiska städer såsom Paris, New York och Barcelona.

Ett jämnt förhållande mellan manliga och kvinnliga singlar, ett högt poängantal för HBTQ+ frihet att älska, romantisk stad och sexpositivitet bidrar till Göteborgs ranking - de facto kilar staden förbi både Paris och New York. Göteborg har dessutom ett högt poängantal för kärleksmöjligheter för expats och det lägsta antalet skilsmässor bland de svenska städerna. Både män och kvinnor i Göteborg värdesätter framför allt intelligens i en framtida partner.

Män i Malmö värdesätter humor

Stockholm placerar sig på sjätte plats globalt. Här finns den största andelen singlar bland de medverkande svenska städerna. Stockholms 10 poäng för sexpositivitet är det högsta i hela indexet och staden placerar sig likaså på sjätte plats globalt för HBTQ+ frihet att älska. Malmö placerar sig i sin tur på adertonde plats. Utmärkande för Malmö är att de manliga malmöborna är den enda gruppen av män i studien som främst värdesätter humor hos en framtida partner.

Läs mer om studiens utförande och dess metodologi på resultatsidan. Nedan följer ett urval av tips på aktiviteter för dejtsugna i studiens svenska städer. De riktar sig framför allt till singlar i behov av nya idéer och inspiration, men passar lika bra för par som hållit ihop redan länge.

Dejtaktiviteter i Stockholm, Göteborg och Malmö

It's a match! Men hur hitta rätt i utbudet av dejtaktiviteter, inte minst om man är ny i staden? Att gå till favorithaket på en drink funkar alltid, men plockar inte höga poäng när det kommer till kreativitet. Att göra något i stället för att titta varandra djup i ögonen över en öl kan också kännas mindre nervöst, då det finns saker att se på, uppleva och kommentera. Ett varv på boulebanan kan sannolikt stimulera många nya samtalsämnen - kanske har du en chans att glänsa genom att ta upp tävlingar där du lyckats väldigt bra, eller bjuda på komik genom att berätta om hur du i löptävlingen nådde mål närmast halvdöd några evigheter efter andra. Vi har plockat fram ett urval dejttips för singlar i Stockholm, Göteborg och Malmö - ta en titt på och låt dig inspireras!

Stockholm - kultur och grönska

Hagaparken

Idétorka gällande dejtidéer i Stockholm? Ingen panik! Ta fram en picnickorg, fyll den med delikatesser (i bästa fall har du redan i förväg lyckats luska fram din förtjusnings favoriter i mat- och dryckesväg) och styr kosan mot en av Stockholms charmiga parker. Om vädret är åt det utmanande hållet gör du klokt i att ta med en termos med varm dryck, be din dejt att klä sig varmt och satsa på en promenad i stället. Välj Hagaparken för en ordentlig utflykt - Vitabergsparken om ni vill fortsätta dejten på en mysig bar.

Fotografiska

Välj Fotografiska om du och delar ett intresse för kulturella upplevelser. Fotografiska är en av världens främsta samlingsplatser för fotografi och hör till Stockholms främsta turistmål. Se alltså till att välja en lugn tidpunkt så att ni inte tappar bort varandra i vimlet. Om din hjärna på grund av nervositet känns lika tom på samtalsämnen som ditt kylskåp kan ni alltid diskutera era intryck från utställningen och fnissa åt turisterna som fotar vartenda konstverk. Avrunda dejten i Fotografiskas restaurang, som rentav blivit utsedd till världens bästa museirestaurang.

Göteborg: tropiskt och trendsport

Göteborgs Botaniska trädgård

Om du funderar på alternativ för en trevlig dejt i Göteborg är den Botaniska trädgården en perfekt destination - oavsett väder. Med en yta på 175 hektar hör Göteborgs botaniska trädgård till de äldsta i hela Europa. Beundra de uppemot 4 000 olika växtarterna i växthusen tillsammans med din dejt och hänförs av Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Missa för all del inte de köttätande växterna och enslingen påsköträdet, som är utdött i sin naturliga levnadsmiljö. Avrunda dejten i Gardencafé AnyDay, som har öppet varje dag.

Boulebar

Om du tänker dig att din dejt kunde uppskatta en aktiv dejt med tävlingsmoment är boulebar rätt destination för er. Briljera med dina kunskaper om spelet (om du har några), låt din dejt lära dig eller ta hjälp av en bouleguide som kan ge er nya insikter om boule och dess regler. Kombinera aktiviteten med något ätbart: exempelvis kan ni boka ett paket bestående av såväl spel som fransk middag eller varför inte brunch?

Malmö: klassiker med twist

Spegeln

Dags för en dejt i Malmö? Bjud din (möjligen) hjärtas utvalda på en lite annorlunda biodejt i Spegeln - ett alternativ som alltid funkar! Det bästa av allt? Här visas inte bara filmer, utan bjuds också på mat och dryck som passar före, under och efter filmen. Om du drabbad av nervositet råkar knapra i dig alla popcorn i ett nafs är det möjligt att beställa påfyllning under filmens gång! Se fram emot en kväll med ytterst hög mysighetsfaktor.

Biljardhuset

Lär känna din dejt och framför allt hens tävlingstemperament genom några rundor biljard ackompanjerat med en dryck eller två i Biljardhuset. Om ni inte får nog av att tävla mot varandra har ni möjlighet att avsluta kampen med en omgång shuffleboard. I Biljardhuset finns 14 biljardbord och sex shuffleboard, men under helger kan det löna sig att vara tidigt ute för att få tag på ett ledigt bord.