Flyttkostnadsindexet 2019 synliggör kostnaderna för en flytt inom Sverige och utomlands

Att göra upp en budget för en flytt är inte alltid lätt - omständigheterna städer emellan varierar och oväntade utgifter kan dyka upp. För att ge en bild av de kostnader som är att räkna med under de tre första månaderna vid en flytt har vi sammanställt både ett nationellt och internationellt flyttkostnadsindex. Indexen synliggör de sammanlagda kostnaderna för exempelvis boende, transport och visum.

I det svenska indexet framgår utgifterna i 10 stora svenska städer, medan det internationella indexet synliggör kostnaderna för en flytt från Sverige till ett tiotal populära städer världen över. Läs mer om de förberedelser som krävs för en flytt utomlands i vår utförliga artikel och bekanta dig med faktorer som styr flyttfirmors priser.

Stockholm dyrast, Lund förmånligast

Enligt vårt stora flyttkostnadsindex 2019 är Stockholm inte alldeles oväntat den dyraste staden att flytta till inom Sverige. För en person uppgår kostnaderna till 72 250 kr, medan en familj betalar uppskattningsvis 123 559 kr. På andra plats hittar vi Örebro, följt av Västerås. Stockholm ligger på första plats i ett flertal kategorier: här betalar du mest för kollektivtrafik, förvaring, mat och dryck samt permanent boende i jämförelse med de andra svenska städerna.

Den förmånligaste staden i urvalet är i sin tur Lund. Något överraskande sticker Örebro och Västerås ut som de städer med de överlägset högsta kostnaderna för tillfälligt boende. En närmare inblick i kostnaderna får du genom att klicka dig fram till resultatsidan.

Amerikanska städer i täten

I det internationella indexet ligger tre amerikanska städer i topp 3: San Francisco, New York City och Boston, en stad som för övrigt placerade sig på första plats i vår ranking av de bästa städerna för att hitta jobb 2019. San Franciscos första plats förklaras till stor del av teknikbranschen i Silicon Valley, som i hög grad påverkar hus- och bostadspriserna i området. Här får du räkna med att betala en genomsnittshyra på närmare 30 000 kronor om du bor själv, och de totala flyttkostnaderna från Sverige uppgår till 192 544 kr. En familj på fyra personer ska räkna med att betala cirka 320 000 kronor.

Plånboksvänliga alternativ - Berlin, Prag och Bukarest

För svenskar är det betydligt förmånligare att flytta till en rad populära europeiska städer såsom Berlin, Prag eller Bukarest, som tack vare sin prisnivå lockat till sig otaliga startup-företag. De här städerna är ändå inte de allra billigaste i indexet - St. Petersburg tar hem titeln som plånboksvänligaste stad att flytta till från Sverige, medan Sofia kommer på andra plats och Budapest på tredje.

Om studiens utförande

Inledningsvis valde vi ut 10 svenska städer, kända för sina möjligheter inom näringsliv, utbildning och fritidsaktiviteter. För det internationella indexet valde vi ut 80 heta städer världen över. Urvalet baserades på städernas popularitet bland högkvalificerade arbetstagare, och bland personer ute efter möjligheter inom utbildning, livsstil och på det ekonomiska planet. Därefter undersöktes flyttkostnaderna för en individ, respektive en familj för sig.

I det lokala prisindexet utgörs totalkostnaderna av nödvändigheter under tre månaders tid (exempelvis mat och dryck, mobilabonnemang och månadskort för kollektivtrafik), samt en månad tillfälligt boende och två månader permanent boende. I det internationella indexet utgörs totalkostnaderna dessutom av kostnader för arbetsvisum och för nödvändig logistik (flygbiljetter och frakt). De två indexen rangordnar varje stad - från de dyraste till de billigaste - och presenterar resultaten för både en person och en familj, som planerar en flytt inom Sverige och utomlands.

Vart du än bestämmer dig för att flytta - till grannstaden eller andra sidan jordklotet - är goda förberedelser halva jobbet. Vi har samlat våra bästa tips så att din flytt ska gå stressfritt, smidigt och bekvämt. Ta tag i förberedelserna genom att ta en titt på vår checklista för flytt och bekanta dig med våra bästa packningstips.