Skänka möbler – hur du rensar ut inför din flytt

När det är dags att börja packa inför din flytt kommer du säkert att märka att du har flera prylar och möbler hemma som du inte nödvändigtvis vill ta med dig till ditt nya boende. Vare sig om du ska flytta från hus till lägenhet och har mindre plats, eller helt enkelt vill uppgradera din inredning, finns det flera alternativ att välja mellan.

Du kan enkelt göra en god gärning genom att skänka dina möbler till välgörenhet. Myrorna, Erikshjälpen eller Stadsmissionen finns i de flesta större städerna, och de tar gärna emot möbler som de sedan kan sälja vidare för att få in pengar till sina ändamål. I vissa kommuner erbjuder dessa organisationer även upphämtning av föremål, du behöver alltså inte ens tänka på att transportera dem. Ett annat alternativ kan vara att ta reda på om det finns ett asylboende i din kommun, och kontakta boendet för att fråga om de har behov av möbler. Tänk på att se till att möblerna är rengjorda och fräscha.

Du kan också annonsera bort dina möbler på olika internetsajter eller sociala medier. Det finns ett flertal bytes- och skänkesgrupper i de flesta orter i Sverige som du enkelt kan bli medlem i. Är du i behov av flyttlådor eller värmeljus? Posta bilder på dina möbler i de olika kanalerna och kolla om någon skulle ha lust att byta dem mot andra saker som du behöver. Det skonar både miljön och din plånbok.

Skänka möbler i Stockholm – de här organisationerna kan du vända dig till

I huvudstaden finns det många organisationer och secondhandbutiker som gärna tar emot dina använda möbler. Tänk på att kontakta organisationen eller butiken innan du beslutar dig för att skänka stora volymer till dem. Det kan vara så att organisationen endast tar emot en viss typ av möbler som enkelt kan säljas vidare, eller att det inte finns plats för tillfället. Passa även på att fråga om upphämtning erbjuds.

Ett urval av organisationer som finns i staden är Röda Korset, Myrorna, Emmaus, Erikshjälpen och Stadsmissionen. Gå in och kika på organisationernas hemsidor för att hitta närmaste station där du kan lämna dina prylar eller få information om deras upphämtningspolicy. Om du har möjlighet att ta dig en bit utanför staden kan det vara värt att informera dig om lokala loppisar, och kontakta dem för att se om de har behov av fler möbler.

Skänka möbler i Göteborg – från marknader till kyrkor

I Göteborg finns det ett antal olika alternativ där du kan skänka dina möbler. De flesta organisationerna som finns i Stockholm har även lokalkontor i många andra svenska städer.

Utöver dessa kan du kontakta olika kyrkor som exempelvis Smyrnakyrkan eller Saronkyrkan som också bedriver secondhandverksamhet. Vill du hellre skänka möblerna direkt till secondhandbutiker kan du kontakta Holmens marknad, en butik på 800 kvadratmeter som gärna tar emot dina använda möbler. Besök deras hemsida för mer information om exempelvis upphämtning.

Överväg noga vad du vill ta med dig

Vare sig du väljer att skänka dina möbler till välgörenhet, secondhandbutiker eller privatpersoner kan du vara säker att du gör något gott – både för miljön och för den person som drar nytta av dina gamla saker. I Movingas studie om slöseri och hamstrande framgår det hur hushåll har en tendens att överskatta hur stor del av de egna ägodelarna som faktiskt används - de facto beräknar vi att 22 procent av de föremål som flyttas i en flytt inte kommer att användas igen. Det lönar sig med andra ord att flyttrensa och noggrant överväga vilka möbler och prylar som ska få följa med.

Bekanta dig med fler artiklar om flyttförberedelser i vår blogg. Ta reda på om du är berättigad till bostadsbidrag och läs in dig på hur du tecknar elavtal. Missa inte vår hemsida för närmare information om att flytta med oss.