Egen lägenhet – hur du lyckas med att köpa din första egna bostad

Att köpa den första egna bostaden är ett stort steg i livet - alltså gäller det att ta sig tid och förbereda sig för att det ska bli en lyckad affär. Vare sig du vill köpa en villa eller en bostadsrätt är det viktigt att informera dig om dina möjligheter och att inte agera förhastat. Med tanke på den rådande bristen på hyreslägenheter, där du i Stockholm kan behöva stå i bostadskö i 20 år innan du får en lägenhet i innerstaden, blir det allt vanligare att även unga vuxna köper sig en egen lägenhet.

I Sverige ligger genomsnittspriset på en villa på cirka 2,4 miljoner kronor och för en lägenhet på 1,8 miljoner kronor. Dessa priser är givetvis högre om du vill köpa en bostad i stora städer som Stockholm, Göteborg, Malmö eller Uppsala. Allra vanligast är att du kommer att behöva betala en handpenning på 15 procent för att köpa din bostad, vilket kan vara en ganska stor kontantinsats, särskilt om du är ung.

Finansiera din lägenhet - börja spara tidigt

Det finns några olika alternativ för att kunna betala kontantinsatsen på den bostad som du väljer att köpa. Speciellt unga människor vänder sig ofta till sina föräldrar som kan ta över hela eller en del av kontantinsatsen. Självklart är det långt ifrån alla som har denna möjlighet. Ett alternativ är att boka ett möte med din kontaktperson på banken och tillsammans göra upp en sparplan.

Det viktigaste är att börja spara tidigt. Kan du exempelvis lägga undan 10 procent av din inkomst efter skatt varje månad kan du efter fem år ha en betydlig summa sparad. Väljer du att placera dina sparpengar i fonder kan du öka värdet ytterligare genom fondernas avkastning. Ett tredje alternativ är att ta ett lån även för kontantinsatsen. Tänk dock på att dessa korttidslån ofta har högre ränta och sämre villkor än andra lån.

Hitta den perfekta bostaden - ta den tid som du behöver

När du har en klar budget är det dags att börja med det roliga - att hitta den perfekta bostaden. Konkurrensen varierar betydligt beroende på var i Sverige du vill bo. Tänk på att det ofta kommer att vara lättare - och billigare - att hitta en bostad som inte ligger mitt i centrum. Det är därför viktigt att vara öppen för nya områden och inte snöa in sig allt för mycket på ett speciellt område.

Se till att vara noggrann - jämför och kontrollera

Gå på många visningar och ta hjälp av våra råd om vad du ska tänka på när du går på visning. Det är lätt att förälska sig i första bästa lägenhet, men med tanke på investeringens storlek är det klokt att titta på många olika lägenheter innan du bestämmer dig. Ska du köpa en bostadsrätt är det viktigt att även informera dig om föreningens ekonomiska tillstånd och eventuella renoveringsplaner. Ska du i stället köpa en villa är det viktigt att vara extra noga när du undersöker lägenheten. Annars finns det en risk för extra renoveringskostnader på grund av oupptäckta, synliga fel.

När det sedan är dags för budgivning är det viktigt att du håller dig till din förutbestämda budget. Det är lätt att dras med och lägga bud som är mycket högre än vad du egentligen har råd med, vilket inte kommer att gynna dig i framtiden. Håll huvudet kallt och tänk på att det finns fler bostäder som du säkerligen kommer att tycka är lika charmiga som den som du just nu budar på.

Om du har turen att vinna budgivningen kan du stolt kalla dig själv för en bostadsägare. Då är det dags att börja med det riktigt fina - att förvandla din nya bostad till ett hem.