Egen lägenhet – hur du lyckas med att köpa din första egna bostad

Att köpa den första egna bostaden är ett stort steg i livet - alltså gäller det att ta sig tid och förbereda sig för att det ska bli en lyckad affär. Vare sig du vill köpa en villa eller en bostadsrätt är det viktigt att du informerar dig om dina möjligheter och inte agerar förhastat. Med tanke på den rådande bristen på hyreslägenheter, där du i Stockholm kan behöva stå i bostadskö i 20 år innan du får en lägenhet i innerstaden, blir det allt vanligare att även unga vuxna köper sig en egen lägenhet.

I Sverige ligger genomsnittspriset på en villa på cirka 2,4 miljoner kronor och för en lägenhet på 1,8 miljoner kronor. Dessa priser är givetvis högre om du vill köpa en bostad i stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö. Allra vanligast är att du kommer att behöva betala en handpenning på 15 procent för att köpa din bostad, vilket kan vara en ganska stor kontantinsats, särskilt om du är ung.

Finansiera din lägenhet - börja spara tidigt

Det finns några olika alternativ för att kunna betala kontantinsatsen på den bostad som du väljer att köpa. Speciellt unga människor vänder sig ofta till sina föräldrar som ibland kan ta över hela eller en del av kontantinsatsen. Självklart är det långt ifrån alla som har den här möjligheten. Ett alternativ är att boka ett möte med din kontaktperson på banken och tillsammans göra upp en sparplan.

Det viktigaste är att börja spara tidigt. Kan du exempelvis lägga undan 10 procent av din inkomst efter skatt varje månad kan du efter fem år ha en avsevärd summa på sparkontot. Väljer du att placera dina sparpengar i fonder kan du öka värdet ytterligare genom fondernas avkastning. Ett tredje alternativ är att ta ett lån även för kontantinsatsen. Tänk dock på att korttidslån ofta har högre ränta och sämre villkor än övriga lån.

Hitta den perfekta bostaden - ta den tid du behöver

När du har en klar budget är det dags att börja med det roliga - att hitta den perfekta bostaden. Konkurrensen varierar stort beroende på var i Sverige du vill bo. Tänk på att det ofta kommer att vara lättare - och mycket billigare - att hitta en bostad som inte ligger mitt i centrum. Det är därför viktigt att vara öppen för nya områden och inte snöa in sig allt för mycket på ett speciellt område.

Gör upp en lista på kriterier du vill att bostaden och området ska uppfylla och fundera på vilka du kan ge avkall på och vilka som faktiskt måste uppfyllas. Om du har god tur och perfekt timing kanske alla dina önskemål kan förverkligas, men ett mer realistiskt scenario är att du kommer att behöva kompromissa lite - med dig själv, men möjligen också med din partner i det fall att ni flyttar ihop.

Se till att vara noggrann - jämför och kontrollera

Gå på många visningar och glöm inte att ta hjälp av våra råd inför visningen. Det är lätt att förälska sig i första bästa lägenhet, men med tanke på investeringens storlek är det klokt att titta på många olika lägenheter innan du bestämmer dig. Ska du köpa en bostadsrätt är det viktigt att du även informerar dig om föreningens ekonomiska tillstånd och eventuella renoveringsplaner. Ska du i stället köpa en villa är det viktigt att vara extra noga när du undersöker lägenheten. Annars finns det en risk för ytterligare renoveringskostnader på grund av oupptäckta, synliga fel.

Håll huvudet kallt - håll dig till din budget

Bord med flera ljus, två växter och en stor a-formad prydnadsbokstav. Att stämningen känns rätt är viktigt vid köp av egen lägenhet

När det sedan är dags för budgivning ska du gärna hålla dig till din förutbestämda budget. Det är lätt att dras med och lägga bud som är mycket högre än vad du egentligen har råd med, vilket inte kommer att gynna dig i framtiden. Håll huvudet kallt och tänk på att det finns fler bostäder som du säkerligen kommer att tycka är lika charmiga som den som du just nu budar på.

Om du har turen att vinna budgivningen kan du stolt kalla dig själv för en bostadsägare. Då är det snart dags att börja med det riktigt fina - att förvandla din nya bostad till ett hem.

Förenkla din flytt - vi hjälper dig

Innan det är dags att skapa ett hem måste du ändå ta tag i ett stort och viktigt projekt: att flytta. För att du enkelt ska komma igång med förberedelserna har vi sammanställt all den information du behöver i vår blogg. Skapa en flyttbudget genom att läsa om flyttfirmors priser och om rutavdraget, med vilket du närapå kan halvera dina flyttkostnader.

Visst, det finns en hel del roligare saker att göra än att rensa och packa inför flytten. Som tur finns det smarta knep med vilka du sparar både tid och energi - för att inte tala om tålamod. Missa alltså inte våra bästa packningstips och smartaste råd för att flyttrensa.

Vår artikel om flyttkartonger samt våra tips för att flytta tunga möbler hjälper dig också i de konkreta förberedelserna, och när flytten avklarats står flyttstädningen i tur. Som Movinga-kund har du möjlighet att boka flyttstädning som extratjänst, vid sidan av exempelvis nedmontering av möbler och transport av tunga föremål. Vi önskar dig en bekväm flytt och lycka till i ditt nya hem!