Att tänka på vid flytt till hus: de nödvändiga stegen

Planerar du en flytt till eget hus? Eller kanske du redan gjort slag i saken och nu ser fram emot att packa flyttkartongerna och styra kosan mot det nya hemmet? Vilken din situation än är kan de tips och råd vi går igenom nedan visa sig nyttiga - det finns nämligen mycket att tänka på vid en flytt till hus - varför inte inleda förberedelserna redan i dag?

Vi har sammanställt en guide för alla som tänkt byta bostaden mot en villa, ett parhus, radhus eller kedjehus. Vi går igenom förberedelserna du ska planera in i din kalender, lyfter upp de kostnader du har att räkna med och avrundar med en praktisk checklista.

Förberedelser inför flytt till hus:

Rensa och packa

Stor trädgård med prunkande rabatter, sena grillmiddagar på terrassen, lata sommardagar i hängmattan utan störningsmoment … Visst, det är trevligt att drömma sig bort, men innan du spolar framåt i tiden kan det vara bra att stanna upp och beta av allt du bör göra innan du flyttar från lägenhet till hus.

När du ditt flyttdatum är spikat och du bokat flyttfirma gör du klokt i att börja gå igenom dina ägodelar Att flytta till ett hus för att få mer utrymme har ingen poäng om du tänkt fylla varje vrå med farmors porslinsfigursamling och slalomutrustning från 1983. Gör en lista på vad du behöver och fundera på om du exempelvis vill skänka föremål till välgörande ändamål eller magasinera dem för framtida bruk.

Inhandla redskap

Att bo i hus och lägenhet skiljer sig på många olika sätt - ett av dem har att göra med årstider. I ett hus med egen trädgård kommer du med stor sannolikhet lägga märke till årstidernas växling betydligt mer än tidigare. Snö ska skottas, löv krattas och rabatter rensas. Bärbuskar och fruktträd ska beskäras och skördas när tiden är inne.

Om du har en stor trädgård kommer du förmodligen att behöva investera i ett och annat redskap. På vintern är en snöskyffeln ett måste, på sommaren är gräsklipparen din bästa vän om du inte vill att din trädgård förvandlas till en äng. Med stor sannolikhet kommer du också att behöva en stege samt en uppsättning av verktyg av olika slag.

Självklart kommer du inte att behöva alla redskap på en gång, men det kan vara bra att inleda införskaffandet i tid, inte minst om du vill göra fynd eller köpa begagnat. Kom också ihåg att höra med husets tidigare ägare om hen tänker ta med sig sina redskap eller kan tänka sig att sälja dem för en liten slant.

Följande kan vara bra att ha till hands:
- Snöskyffel
- Gräsklippare
- En uppsättning av trädgårdssaxar
- Verktygslåda med basverktyg
- Stege
- Kratta
- Handskar och arbetskläder

Kostnader vid flytt till hus

Något annat att tänka på vid flytt till hus är de kostnader flytten är förenad med. Vilka de är går vi igenom nedan.

1. Överlåtelsebesiktning

En kostnad du får räkna med i ett tidigt skede - i själva verket innan flytten ens ägt rum - är de pengar du lägger på en överlåtelsebesiktning, en noggrann byggteknisk undersökning. Som husköpare har du nämligen undersökningsplikt, närmare bestämt är det på ditt ansvar att hitta möjliga fel och brister i huset. Besiktningen kan göras antingen före eller efter kontraktskrivning, men det förra alternativet är oftast att föredra. Priserna varierar, men räkna med att betala mellan 7 000 och 15 000 kronor för ett professionellt utförande.

Meddela mäklaren om att du vill låta göra en besiktning och tala också med säljaren, för att försäkra att så mycket som möjligt av huset är tillgängligt när den infaller. Om försäljaren redan låtit göra en ska du be att få protokollet och läsa igenom samtliga punkter noga.

2. Villaförsäkring

I din gamla lägenhet har du förhoppningsvis redan haft en hemförsäkring, men när du flyttar till hus blir det även aktuellt att teckna en villaförsäkring. Ibland säljs villaförsäkringen som villahemförsäkring, ibland kan den tecknas separat. Villaförsäkringen gäller ett år i taget och du har möjlighet att välja mellan olika omfattningar. Den skyddar dig om exempelvis ett träd faller ner på ditt hus eller om en brand uppstår. Vidare omfattar den vanligen köks- och badrumsindredning samt värmepanna och rörledningar.

2. Sophämtning

En annan utgift som aktualiseras vid flytt till hus gäller sophämtning. För att dina sopor ska transporteras iväg måste du nämligen teckna ett abonnemang. Vänd dig så tidigt som möjligt till din nya kommun och bekanta dig med dina alternativ för att kunna bedöma vilket alternativ som är lämpligast för dig. Ofta betalar du en grundavgift och en rörlig avgift.

3. Vatten-, el- och gasavtal

Det du också behöver tänka på är att teckna ett vattenavtal för att säkerställa rinnande vatten i huset liksom ett elavtal. Om det finns en gasspis i ditt nya kök blir ett gasavtal också aktuellt. Ta reda på vem som äger gasledningarna och kontakta leverantören.

4. Fastighetsavgift, sotning, brandkontroll …

Utöver dessa utgifter kan det hända att du ytterligare får räkna med en fastighetsavgift (något nybyggda bostadshus i och för sig är befriade från). Lägg till kostnader för sotning och brandkontroll, underhåll av värmepanna, internet- och tv-abonnemang samt redskap. Därtill behöver du ta ställning till huruvida det behövs ett larmsystem i huset eller inte.

Grannar - relationer att värna om

I samband med flytten gäller det även att lägga grunden för en bra relation med de nya grannarna. Såsom beskrivits ovan finns det många kostnader att räkna med och avtal att teckna, och dina grannar har varit i samma situation som du. De har med säkerhet erfarenheter och goda råd att dela med sig av. Om du inte ännu hunnit skaffa dig de nödvändiga redskapen kanske din granne är villig att låna, och du får möjlighet att hjälpa till någon annan gång när rollerna är ombytta. Av de här orsakerna - och självfallet för grannsämjans skull - är det viktigt att värna om era relationer. Glöm alltså inte att presentera dig och etablera kontakt när du flyttar.

Flytta till hus-checklista

För att hålla kolla på allt det gäller att tänka på vid flytt till hus kan det vara bra att utgå ifrån en checklista.

- Inför köpet: boka överlåtelsebesiktning för att få insyn i husets skick.
- Utred dina alternativ för flytthjälp och boka vid behov en flyttfirma. Vi på Movinga tar gärna hand om alla steg i din flytt: från flyttstädning och packning till transport, uppackning och montering av möbler. Mata in dina uppgifter i vårt planeringsverktyg för att få en kostnadsfri, icke-bindande flyttoffert.
- Gå igenom vilka ägodelar du behöver och bli av med allt som är överflödigt. Gör nyinköp där det behövs, men tänk på att du inte behöver fatta beslut på en gång.
- Teckna hem- och villaförsäkring, samt abonnemang för el, vatten, sophämtning och internet.
- Gör adressändring och eftersänd din post vid behov.
- Bekanta dig med dina nya grannar och tveka inte att fråga dem om råd i praktiska frågor. Om du bor längs en smal väg kan det också vara bra att meddela dem om vilken dag din flyttransport anländer.
- Utred var närmaste pizzeria ligger så att du är beredd på flyttdagen. Dina flytthjälpare kommer med säkerhet att uppskatta en rejäl måltid när flytten är avklarad.

Missa inte vår omfattande checklista för flytt, där vi går närmare in på allt man behöver ta hand om i samband med en flytt. På väg att flytta till landet eller låta flyttlasset gå till en ny stad? ? Ta en titt på våra artiklar för att vara bättre förberedd!