Att tänka på vid flytt till hus: de nödvändiga stegen

Har du också börjat få nog av att betala en liten förmögenhet men ändå bo trångt? Blivit stressad av grannens sena pianokonserter och familjen ovanför som dunsar fram över golven? Om svaret är ja kan en flytt till ett hus vara något för dig. Kanske har du redan gjort slag i saken och ser nu fram emot att packa flyttkartongerna och styra kosan mot det nya hemmet? Vilken din situation än är kan följande information vara nyttig för dig.

Vi har sammanställt en guide för alla som tänkt byta lägenheten mot en villa, ett parhus, radhus eller kedjehus. Vi går igenom förberedelserna du ska planera in i din kalender, lyfter upp kostnadsfrågor och avrundar med en praktisk checklista.

Förberedelser inför flytt till hus: rensning, redskap, relationer

Stor trädgård med prunkande rabatter, sena grillmiddagar på terrassen, lata sommardagar i hängmattan utan störningsmoment … Visst, det är trevligt att drömma sig bort, men innan du spolar framåt i tiden kan det vara bra att stanna upp och beta av allt du bör göra innan du flyttar från lägenhet till hus.

När du ditt flyttdatum är spikat och du bokat flyttfirma gör du klokt i att börja gå igenom dina ägodelar Att flytta till ett hus för att få mer utrymme har ingen poäng om du tänkt fylla varje vrå med farmors porslinsfigursamling och slalomutrustning från 1983. Gör en lista på vad du behöver och fundera på om du exempelvis vill skänka dem till välgörande ändamål eller magasinera dem för framtida bruk.

Besök ditt nya hem vid möjlighet och utred behovet av nya redskap och maskiner. På vintern är en snöskovel ett måste, på sommaren är gräsklipparen din bästa vän om du inte vill att din trädgård förvandlas till en äng. Med stor sannolikhet kommer du också att behöva en stege samt en uppsättning av verktyg av olika slag.

Grannar och förhållandet till dem är också viktigt att tänka på vid flytt till hus, inte minst om du flyttat ut till landet. Du kan behöva fråga dina grannar om råd i många praktiska frågor och ibland också be om hjälp. Av denna orsak är det viktigt att värna om relationen till dem. Se alltså till att presentera dig för att etablera kontakt.

Kostnader vid flytt till hus

När du flyttar till hus får du räkna med en del nya kostnader. Nedan följer en genomgång:

I din gamla lägenhet har du förmodligen redan haft en hemförsäkring, men nu blir det även aktuellt att teckna en villaförsäkring. Ibland säljs villaförsäkringen som villahemförsäkring, ibland kan den tecknas separat. Villaförsäkringen gäller ett år i taget och du har möjlighet att välja mellan omfattningar. Villaförsäkringen skyddar dig om exempelvis ett träd faller på ditt hus eller om en brand uppstår. Vidare omfattar den vanligen köks- och badrumsindredning samt värmepanna och rörledningar.

En annan utgift som aktualiseras vid flytt till hus gäller sophämtning. För att dina sopor ska transporteras iväg måste du teckna ett abonnemang. Vänd dig till din nya kommun och bekanta dig med dina alternativ i god tid för att kunna bedöma vad som är lämpligast för dig. Ofta betalar du en grundavgift och en rörlig avgift. Det du också behöver tänka på är att teckna ett vattenavtal för att säkerställa rinnande vatten i huset liksom ett elavtal.

Utöver dessa utgifter tillkommer en fastighetsavgift (som nybyggda bostadshus dock är befriade från), sotning och brandkontroll, underhåll av värmepanna samt internet- och tv-abonnemang. Därtill behöver du ta ställning till huruvida det behövs ett larmsystem i huset eller inte. Beakta också kostnader för de redskap och maskiner.

Flytta till hus-checklista

- Utred dina alternativ för flytthjälp och boka vid behov en flyttfirma. Vi på Movinga tar gärna hand om alla steg i din flytt: från flyttstädning och packning till transport, uppackning och montering av möbler. Mata in dina uppgifter i vårt planeringsverktyg för att få en kostnadsfri, icke-bindande flyttoffert.
- Gå igenom vilka ägodelar du behöver och bli av med allt som är överflödigt. Gör nyinköp där det behövs, men tänk på att du inte behöver fatta beslut på en gång.
- Teckna hem- och villaförsäkring, samt abonnemang för el, vatten, sophämtning och internet.
- Gör flyttanmälan och eftersänd din post.
- Bekanta dig med dina nya grannar och tveka inte att fråga dem om råd i praktiska frågor. Om du bor längs en smal väg kan det också vara bra att meddela dem om vilken dag din flyttransport anländer.
- Utred var närmaste pizzeria ligger så att du är beredd på flyttdagen. Dina flytthjälpare kommer med säkerhet att uppskatta en rejäl måltid när flytten är avklarad.

Missa inte vår omfattande checklista för flytt, där vi går närmare in på allt man behöver ta hand om i samband med en flytt. På väg att flytta till landet eller låta flyttlasset gå till en ny stad? ? Ta en titt på våra artiklar för att vara bättre förberedd!