Spackla igen hål vid flytt – en liten men viktig åtgärd

När det är dags att flytta finns det mycket som ska göras. En flyttfirma ska väljas, saker ska packas, bostaden ska flyttstädas och hyresavtal ska sägas upp. I all denna stress kan det vara lätt att glömma småsaker som faktiskt kan påverka om din hyresvärd godkänner överlämnandet av lägenheten vid lägenhetsbesiktningen. En sådan liten men viktig sak är att spackla igen alla hål i väggarna i bostaden.

Att hänga upp tavlor eller att befästa hyllor, din TV eller lampor i väggen räknas som vanligt slitage, men det är din uppgift som hyresgäst att se till att alla dessa hål har spacklats igen när du ska flytta. Att spackla igen hål är ingen stor åtgärd, utan görs enkelt med en liten spackelspade och en tub med spackel genom att följa dessa steg:

- Ta ut eventuella plastpluggar ur hålen. Sitter de hårt kan du skruva fast en skruv i pluggen med några varv och försöka dra ut pluggen tillsammans med skruven
- Fyll hålet med spackelmassa med hjälp av en spackelspade
- Se till att inte smeta ut för mycket spackel på väggen runt omkring
- Tvätta bort eventuellt spackel runt hålet med hjälp av en blöt svamp innan spacklet torkar

Vissa hyresvärdar kan även förvänta sig att du målar väggarna innan du flyttar. Kontakta din hyresvärd för att ta reda på vad som gäller för dig. För att undvika att behöva spackla för mycket i framtiden är det viktigt att vara noggrann när du spikar eller borrar hål i väggarna så att du inte behöver göra fler hål än nödvändigt.

Hål i väggen vid flytt - vad som gäller vid köp av bostadsrätt

När du ska köpa en bostadsrätt är det viktigt att ställa frågor och kontrollera bostaden mycket noga innan du skriver på avtalet. Du köper alltid en bostadsrätt i befintligt skick, och detta gäller även hål i väggarna. Du som köpare har en omfattande undersökningsplikt vilket betyder att det är din uppgift att kontrollera bostaden och påpeka brister innan du skriver på kontraktet. Titta extra noga på alla väggar och tänk på att många hål kan vara gömda vid en visning om bostaden ännu är möblerad och tavlor eller annat sitter kvar på väggarna.

Upptäcker du hål i väggarna som du vill att ska åtgärdas, ska du ta upp det med säljaren innan du skriver på kontraktet. Säljaren är inte skyldig att genomföra de ändringar som du har önskat, men då behöver du heller inte skriva på köpeavtalet. Detta gör det också extra viktigt att inte skriva under avtal i godtro innan säljaren faktiskt har åtgärdat de brister som du påpekat.

Ta del av fler nyttiga flyttips

Små hål kan alltså ha stor påverkan men är enkla att åtgärda. Tänk på att informera dig om vad som gäller för just dig och att efterlämna din bostad så som du skulle vilja att den såg ut om du flyttade in. Behöver du ytterligare tips kring vad som är viktigt att tänka på när du förbereder din flytt? Utred hur det fungerar om du vill ta ledigt vid din flytt eller kolla i vilka sällsynta fall det är möjligt att få flyttbidrag. Vill du få närmare information om att flytta med oss? Kolla då in vår hemsida.