Pris för flyttfirmor – hur du bokar en flytt som passar din budget

Hur mycket kostar det att flytta? Svaret på den här frågan beror på ett flertal olika faktorer och på den bekvämlighetsnivå du är ute efter. Står du exempelvis själv för kartonger och packning, kan du förvänta dig ett lägre pris, men investerar i egen tid. Faktorerna i fråga går vi närmare igenom nedan, men först följer en grov uppskattning av priset för en flytt med en professionell flyttfirma.

Flyttfirma i Stockholm eller från Stockholm till Malmö - pris för lokal och långväga flytt (innan 50% rutavdrag)

LOKAL FLYTTLÅNGVÄGA
FLYTT*

10m25 885-8 495 SEK
26 500-31 500 SEK
25m211 250-16 250 SEK
27 900-32 900 SEK
35m217 300-22 300 SEK
39 500-44 500 SEK

*Baserat på en flytt över 65 mil.

OBS! Uppskattningen tar inte rut-avdraget i beaktande. Uppfyller du villkoren för rut-avdraget för flytt har du möjlighet att få en skattereduktion på 50 procent på de tjänster du köpt. Avdraget gäller de arbetskostnader som uppstår vid flytten, inte exempelvis kostnader för flyttbil eller packningsmaterial.

Såsom det framgår i tabellen betalar du mellan knappt 6 000 och 8 500 kronor för en lokal flytt med en volym på 10 kvadratmeter, men priset kommer att skifta beroende på säsong, önskat datum och läge. Priset för en flyttfirma i Göteborg eller en flyttfirma i Stockholm kommer sannolikt att skilja sig något från priset för en flyttfirma på mindre ort.

Sänk kostnaderna med rutavdraget

Bekanta dig med detaljerna kring rutavdraget i vår artikel och meddela om du vill utnyttja möjligheten till avdrag när du bokar din flytt med Movinga. Notera ändå att det här inte är möjligt om flytten finansieras av ett företag. Tidigare i år beslöt regeringen att rutavdraget för personer mellan 18 och 64 år höjs från 25 000 kronor per år till högst 50 000 kronor per år. Från och med den 1 juli 2019 har alla över 18 år rätt till 50 000 kronor per år i rutavdrag.

När vi fått all nödvändig information gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura och efter utförd flytt begär vi om utbetalning från Skatteverket. Om betalningen beviljas, närmare bestämt om du uppfyller kriterierna och har avdrag kvar att utnyttja, fylls beloppet i din inkomstdeklaration.

7 faktorer som påverkar priset för en flytt

1. Volym

Går du den minimalistiska vägen eller vill upplever du att ditt hem känns trivsammare med ett stort antal möbler och prylar? Mängden personlig egendom avspeglas i priset och därför kan det vara klokt att innan flytten granska det egna hemmet kritiskt: finns det föremål som gjort sitt och kan säljas eller skänkas bort? Ett annat alternativ som kan komma på fråga är magasinering, inte minst om ditt nya hem är mindre än det gamla och inte rymmer en lika stor mängd föremål.

2. Avstånd mellan adresser

Står du inför en långdistansflytt mellan Umeå och Malmö? Har du tänkt lämna Stockholm för Halmstad eller kanske känner du för att byta stadsdel i Göteborg? Hur långt dina ägodelar ska transporteras är en annan central faktor som syns i prislappen på din flytt. Bostädernas tillgänglighet är även avgörande, närmare bestämt hur lätt eller svårt det är att frakta varor till och från transportfordonet.

3. Behov av extratjänster

Att flytta handlar som känt inte endast om att flytta föremål från A till B - utan om mycket mer. Noggranna förberedelser krävs för att flytten ska löpa smidigt, och hit hör omsorgsfull packning och uppackning, nedmontering och montering av stora möbler och flyttstädning som uppfyller standarderna. Om du sköter de här momenten själv kan du spara en slant, men samtidigt är uppgifterna väldigt tidskrävande och slarv leder lätt till skador och skråmor. Om flyttstädningen inte godkänns finns dessutom risken för att du måste stå för kostnaderna för ersättande städning. Väljer du att låta proffs ta hand om någon av de här uppgifterna - eller allihopa - försäkrar du dig om en bekväm flytt, men priset för flytten blir något högre.

4. Tunga föremål: piano, kassaskåp, akvarium

Ska ett piano, ett akvarium eller ett kassaskåp få följa med till ditt nya hem? Om svaret är ja kommer det faktum att föremålen kräver specialhantering också att avspegla sig i det pris flyttfirman ger dig. Att flytta tunga föremål och möbler själv är sällan att rekommendera - utan expertkunskap och ändamålsenliga hjälpmedel är risken för person och sakskador nämligen rätt hög. Slappna av och låt experterna göra jobbet i stället!

5. Flyttkartonger

Att gå till första bästa mataffär på jakt efter bananlådor kan kännas som en lockande tanke - snabbt, enkelt och helt gratis. Det här alternativet kan ändå visa sig vara mindre klokt när botten ger efter och farmors antika teservis flyger ut och går i tusen bitar - minst. Glöm inte heller risken för smuts som kan vara svår att bli av med och konstiga lukter som etsar sig fast. Att köpa flyttkartonger av hög kvalitet är alltså något att rekommendera om du vill att dina föremål ska få en trygg färd. På det här sättet undviker du olyckor, vilket ger dig en bättre start i ditt nya hem.

6. Tidtabell

En faktor som är särskilt avgörande för flyttkostnaderna är din egen tidtabell. Priset på din flytt kommer i hög grad att påverkas av huruvida du inleder ditt letande flera veckor, rentav månader i förväg - eller om du fattar ett spontanbeslut och vill boka flyttfirma med väldigt kort varsel. Att vara ute i god tid lönar sig - sannolikheten för att få ett förmånligt pris och flexibilitet kring arrangemangen ökar markant om du bokar din flytt åtminstone en månad i förväg.

7. Flexibilitet

Ytterligare en faktor att tänka på är flexibilitet - har du möjlighet att flytta inom en tidsram på några dagar eller är flytten endast möjlig att utföra på ett specifikt datum? Det senare alternativet kommer förmodligen att vara något dyrare, medan flexibilitet i kalendern ofta kan sänka dina flyttkostnader. Tänk också på önskad(e) veckodag(ar) - att boka in flytten på en helgdag är sannolikt lite dyrare än på en vanlig vardag.
Bärbar dator, häfte och penna - god planering är en förutsättning när det gäller att hitta en flyttfirma med förmånligt pris

Maximal bekvämlighet kostar - men besparar dig tid

Det pris som står på flyttfirmans offert påverkas med andra ord i hög grad av dina egna behov, krav och förväntningar på din flytt. För maximal bekvämlighet betalar du något mer, men frigör tid för andra bestyr kring flytten. Kanske behöver införskaffningar göras, husdjur transporteras eller kanske du helt enkelt vill lära känna ditt nya område? Om du har få föremål och låter bli att boka extratjänster är ditt pris något förmånligare, men du betalar i stället med din egen tid. Fundera noga på hurdan flytt just du vill ha innan du fattar beslut om en offert och bokar.

Hur hitta den bästa flyttfirman?

Förutsättningen för att din flytt ska gå enligt dina förväntningar är enkel: att hitta en flyttfirma som erbjuder den servicenivå du är ute efter, en firma som är lätt att kommunicera med och beaktar dina behov i den mån det är möjligt. Men hur hitta rätt firma på den fragmenterade svenska flyttmarknaden? Utbudet av flyttfirmor är förhållandevis stort, och att höra av sig till olika firmor för att begära offerter kan kräva en hel del tid. Till skillnad från Movinga gör många flyttfirmor fortfarande bostadsinspektioner för att beräkna flyttpriset, vilket kan göra letandet ännu mer omständligt. Att snabbt få en klar uppskattning av flyttfirmors priser kan alltså vara en utmanande uppgift. Flyttfirmor har ofta ett timpris, som kan variera beroende på när arbetet sker och vart sakerna ska flyttas.

Våra bästa tips för att förenkla letandet

- Klargör vad du (och en möjlig partner eller familj) förväntar dig av din flytt: vill du att flyttfirman ska sköta samtliga uppgifter från början till slut, eller har du kapacitet att ta hand om några av dem själv? Om du exempelvis bestämmer dig för att ta hand om flyttstädningen själv - finns det tillräckligt med personer i din närkrets som kan tänka sig att ställa upp som flytthjälp?

- Samla ihop så många detaljer som möjligt i ett så tidigt skede som möjligt och fatta beslut gällande flyttdag: måste flytten ske en viss dag eller går det att tänja på tidtabellen?

- Att plöja igenom tiotals hemsidor för flyttfirmor kommer att kosta dig en hel massa tid. Ringa in några firmor som möter dina kriterier och kontakta dem för att få offerter. Ett annat, något snabbare alternativ är att jämföra flyttfirmor med hjälp av nätets jämförelsetjänster.

- Om du är intresserad av att flytta med Movinga har du möjlighet att försnabba processen genom att be om en offert online. Det enda du behöver göra är att uppge basuppgifterna om din flytt i vårt planeringsverktyg och välja vilka föremål som ska flyttas. Volymen och priset räknas ut på en gång och du får en lättöverskådlig kostnadsöversikt - hur enkelt som helst!

Flytt på egen hand - lätt att kostnaderna skenar iväg

Att flytta på egen hand kan vara ett lämpligt alternativ om ditt bohag är väldigt litet och avståndet till din nya adress kort. Om din budget tillåter och du vill spara tid och energi är en flytt med en professionell flyttfirma i övriga fall att rekommendera - inte minst om du har ett stort antal föremål, du står inför en långdistansflytt eller har tunga eller skrymmande föremål. Att på egen hand flytta tunga föremål är mycket riskabelt med tanke på den stora risken för att bli klämd bakom eller under föremålet. Situationen kan i värsta fall bli livsfarlig, alltså gäller det att undvika tunga flyttar på egen hand om det bara är möjligt.

För att en tung flytt ska kunna utföras säkert behövs ett flertal olika hjälpmedel, och att köpa eller hyra dem kommer också att lämna avtryck i din plånbok. Räkna också med att de personer du värvar som flytthjälp förmodligen förväntar sig något att äta och dricka under dagens lopp och att de med stor sannolikhet förväntar sig att du hjälper dem när det är deras tur att flytta.

Ytterligare kommer du att behöva lägga ut pengar för att hyra en flyttbil i lämplig modell. Visar det sig att fordonet är för litet för dina föremål blir du tvungen att köra fler sträckor än planerat, och om det däremot är för stort betalar du för outnyttjat utrymme. Det är inte enbart fordonstyp som påverkar priset, utan även längden för uthyrningen och det totala antalet körkilometer. Priserna varierar stort men du kan räkna med att få punga ut runt 500 kr för en lastbil av mindre modell.

Fördelar med ett professionellt flyttföretag

När du flyttar med en professionell flyttfirma kommer dina flyttkostnader förmodligen att vara lite högre än om du flyttar själv, men fördelarna är otvivelaktiga: Med professionell flytthjälp är risken för person- och sakskador under normala förhållanden närmast obefintlig. Dessutom ingår en kostnadsfri transportförsäkring, vars maximala försäkringsbelopp uppgår till 250 000 € (motsvarande den aktuella växelkursen, för närvarande 1:10,44) i varje flytt med Movinga. Ditt flyttgods försäkras - utöver rättslig skyldighet - automatiskt i nivå med flyttgodsets nyvärde.

När en flyttfirma tar hand om dina flyttbestyr kan du förvänta dig ett professionellt förfarande från början till slut: dina ägodelar behandlas med varsamhet och skyddas med ändamålsenliga material. De lastas ändamålsenligt så att inga föremål tar skada och transporteras säkert till ditt nya hem. En omsorgsfullt utförd flytt är en förutsättning för att du ska få en lyckad start i ditt nya hem.

I dag erbjuder många flyttfirmor, däribland Movinga, ett rikt utbud av extratjänster. Genom att lägga till dem i din standardflytt frigör du tid och energi och kan njuta av en maximal bekvämlighetsnivå och du slipper oroa dig för huruvida du packat dina föremål tillräckligt noga eller om du kommit ihåg att dammsuga alla vrår och knutar i ditt hem inför besiktningen. Till Movingas flyttstädning hör en städgaranti på 14 dagar - skulle du mot förmodan vara missnöjd med resultatet har du tid att anmäla ärendet och få det åtgärdat.

Det står klart att du kommer att behöva lägga ut några tusenlappar på en flytt med ett flyttföretag. Lägg ändå märke till möjligheten att utnyttja rutavdraget, vilket i praktiken innebär ett avdrag på upp till 50 procent på dina flyttkostnader. Med andra ord behöver din flytt inte bli en dyr affär - tvärtom!

Få en offert från Movinga - helt gratis

Som tidigare konstaterat kan flyttfirmors priser och serviceutbud variera stort. Vill du få en snabb uppskattning av Movingas priser kan du utnyttja vårt praktiska onlineverktyg. Du har möjlighet att boka din flytt med en gång om du vill få dina planer fastslagna meddetsamma, men du är självfallet inte tvungen att göra det. I vilket fall som helst ger planeringsverktyget dig en uppskattning kring vad det kostar att överlåta din flytt åt ett professionellt företag och du kommer med säkerhet vidare i din planering.

Om du vill få en närmare inblick i vad det kostar att flytta - närmare bestämt vad du betalar för att etablera dig i en ny stad med allt vad det innebär - rekommenderar vi att du kollar in vårt stora flyttkostnadsindex. Indexet synliggör bland annat utgifter för hyra, transport och förvaring i 10 stora svenska städer, liksom flera internationella metropoler.

Movinga har genomfört mer än 50 000 flyttar i Frankrike och Tyskland och uppdragen i Sverige blir hela tiden fler. Tack vare den mångsidiga erfarenhet vi har är våra priser exakt beräknade och transparenta - så länge som du inte spontant lägger till extratjänster eller ändrar din packlista efter bokning kan du vara säker på att priset på din offert är det som gäller. Inled planeringen av din flytt redan i dag och se fram emot en smidig och säker flytt!