Pris för flyttfirmor och för flytt på egen hand – vad du ska beakta vid planeringen

Hur mycket kostar det att flytta? Denna fråga har inget entydigt svar, utan prisen för flyttfirmor påverkas av många olika faktorer, däribland volymen på ditt bohag, dess närmare beståndsdelar, behov av möjliga försäkringar samt avstånd mellan gammal och ny adress. Bostädernas tillgänglighet är även avgörande, närmare bestämt hur lätt eller svårt det är att frakta varor till och från transportfordonet. Något som också påverkar det slutgiltiga priset är behovet av flyttlådor och möjliga extratjänster, såsom packning samt ned- och återmontering av möbler. Det slutgiltiga priset påverkas med andra ord stort av dina egna behov.

Vad kostar en flyttfirma och vad påverkar priset?

För att undgå att flyttpriset skenar iväg bör din flytt vara så genomtänkt som möjligt. Att flytta billigt är möjligt så länge du lägger ned tid och tankeverksamhet på förberedelserna. För att ge dig en klarare uppfattning kring pris för flyttfirmor går vi igenom möjliga utgifter som kan uppstå.

På grund av den fragmenterade marknaden för flyttföretag är det ofta svårt för dig som flyttar att få en inblick i vad det kostar att flytta med en flyttfirma. Till skillnad från Movinga insisterar många företag dessutom på att göra tidskrävande bostadsinspektioner för att beräkna flyttpriset. Att få en klar uppfattning av pris för flyttfirmor kan alltså vara en utmanande uppgift. Flyttfirmor har ofta ett timpris, som kan variera beroende på när arbetet sker och vart sakerna ska flyttas.

Fördelar med ett professionellt flyttföretag

Om din budget tillåter och du vill spara tid och energi bör du definitivt överväga att låta ett professionellt flyttföretag sköta jobbet. Anlitar du proffshjälp är risken för olyckor och missöden dessutom mindre. Movingas mål är att minimera den stress som ofta hör flyttar till och göra hela processen så avkopplande som möjligt. Ta en titt på vad du ska beakta när du jämför flyttfirmor.

Med Movinga bokar du alla tjänster du behöver på ett och samma ställe och du kan göra ändringar i din bokning om flyttdatumet är minst 15 dagar framåt. På det här sättet undgår du många telefonsamtal till olika firmor och koordinering av tidtabeller. Dessutom får du en klar uppfattning om priset och kan vara säker på att inga dolda kostnader tillkommer. Läs mer om Movingas flyttoffert.

En uppskattning av flyttkostnader med en flyttfirma (utan rut-avdrag)

LOKAL FLYTTLÅNGVÄGA
FLYTT*

10m25 885-8 495 SEK
26 500-31 500 SEK
25m211 250-16 250 SEK
27 900-32 900 SEK
35m217 300-22 300 SEK
39 500-44 500 SEK

*Baserat på en flytt över 65 mil.
OBS! Uppskattningen tar inte rut-avdraget i beaktande. Uppfyller du villkoren för rut-avdraget har du möjlighet att få en skattereduktion på 50 procent på de tjänster du köpt. Avdraget gäller arbetskostnader vid flytt, inte exempelvis kostnader för flyttbil eller material.

Hyra bil för att flytta och andra utgifter när du flyttar på egen hand

Väljer du att transportera dina ägodelar till ditt nya hem utan att anlita professionell hjälp lönar det sig att syna nedanstående råd noga. Annars är det lätt hänt att din budget går från stram till massiv innan du vet ordet av.

Innan du förhastar dig när du ska hyra bil för att flytta bör du ta en noggrann titt på ditt flyttlass och beräkna hur mycket utrymme du behöver. Annars riskerar du att stöta på problem på själva flyttdagen. Är din flyttbil för liten får du köra fler sträckor än planerat, medan du betalar för outnyttjat utrymme i ett för stort fordon. Det är inte enbart fordonstyp som kan spela en roll, utan även längden för uthyrningen och det totala antalet körda kilometer. Priserna varierar stort men du kan räkna med att få punga ut runt 500 kr för en lastbil av mindre modell.

Inte sällan dyker det upp möjligheter att få tag på förpackningsmaterial gratis, men innan du släpar hem kartongerna som blev över efter din kompis flytt bör du tänka efter två gånger. Det är ytterst viktigt att kontrollera deras skick för att undgå otrevliga överraskningar. Vill du köra med det säkra före det osäkra gör du klokt i att införskaffa en ordentlig uppsättning kartonger, bubbelplast, tejp och förpackningspapper för kärl. Räkna med material för cirka 300 kr per rum som behöver packas in. Ta en titt på vår artikel om flyttkartonger för att veta vad du ska beakta vid val av kartonger.

Räkna med att betala i gentjänster

När du sköter din flytt på egen hand undgår du visserligen utbetalning av löner, men får räkna med att betala med tid, tålamod och energi. Hela processen måste planeras i detalj, möjliga tilläggstjänster ska bokas och flytthjälp från släkt och vänner koordineras. De frivilliga hjälparna förväntar sig sannolikt betalning i form av mat och du kan räkna med att få betala i gentjänster. Eftersom professionella aktörer saknas ökar även risken för olyckor och skador - som i slutändan kan stå dig väldigt dyrt.

Flytta billigt - några praktiska tips

- Se till att i förväg ta reda på om du har rätt att ta del av avdrag för flyttkostnaderna. Läs om villkoren för rut-avdraget.

- Se till att datumen för utflyttning och inflyttning är så nära varandra som möjligt, så undgår du extra hyreskostnader och dyra hotellnätter.

- Fråga familj och vänner om de har förpackningsmaterial hemma i knutarna och återanvänd om kvaliteten är tillräckligt bra.

- Om din tidtabell tillåter ska du undvika att flytta på helger och helgdagar när kostnaderna för uthyrning av flyttfordon vanligen är högst.

- Jämför pris för flyttfirmor med tid och eftertanke.

-Beräkna volymen på ditt bohag så exakt som möjligt och boka flyttjänster därefter.

Få en kostnadsuppskattning med vårt praktiska verktyg

Som tidigare konstaterat varierar priser för flyttfirmor stort. Vill du få en snabb uppskattning av Movingas priser kan du utnyttja vårt praktiska bokningsverktyg, som kännetecknas av en avancerad kostnadsberäkningsfunktion.

Om du vill få dina flyttplaner fastspikade så fort som möjligt kan du boka din flytt i vårt verktyg med en gång, men du är självfallet inte tvungen att göra det här. I vilket fall som helst ger bokningsverktyget dig en uppskattning kring vad det kostar att överlåta din flytt åt ett professionellt företag. Genom det här är det lättare för dig att fastställa om du ska anställa någon eller sköta alla bitar själv.

Movinga har genomfört mer än 30 000 flyttar i Frankrike och Tyskland och uppdragen i Sverige blir allt fler. Tack vare den mångsidiga erfarenhet vi har är våra priser exakt beräknade och transparenta. Med hjälp av våra algoritmer beräknar vi både bohagets volym och det slutgiltiga priset exakt i vårt praktiska verktyg.