Packa tv vid flytt – 5 enkla experttips

Vi vet - det finns en hel del roligare saker att göra än att packa. Samtidigt är det ett faktum att noggrant utförd packning är en av förutsättningarna för en lyckad flytt, och att det därmed gäller att satsa lite extra - inte minst om det handlar om ömtåliga prylar.

Att packa en tv vid flytt - och elektronik i allmänhet - hör utan tvekan till de mer utmanande uppgifterna. Därför har sammanställt våra bästa packningstips, som vi hoppas att du kan ha nytta av. Och när du en gång är i farten - ta gärna en titt på våra allmänna packningstips och våra guider för att packa glas samt packa böcker. Självklart delar vi också med oss av våra bästa tips för att flyttpacka kläder.

1. Var tidsrealist

Det största hotet mot framgångsrik packning är förmodligen tidsoptimismen, som får oss att tro att vi hinner med allting på en och samma gång. Med effektivitet som ledord planerar vi in utsortering, packning, nedmontering av möbler och flyttstädning på samma dag, och hoppas på att kanske ännu hinna avfrosta frysen, inhandla en ny soffa och ta avsked av grannarna om det skulle bli tid över.

Tidsoptimismen brukar ändå fungera bättre i teorin än i praktiken. Den uppgift som skulle kräva en timme breder ut sig över hela dagen och det enda sättet att hålla tiden är att slarva: föremål skyddas bristfälligt, placeras ogenomtänkt och kartonger staplas lite hursomhelst. Det här resulterar lätt i repor, bucklor och i värsta fall skärvor, liksom onödiga kostnader. Glöm alltså allt vad tidsoptimism heter när du gör upp ditt flyttschema,

2. Använd originalförpackningen

När det gäller att packa en tv - eller varför inte andra elektroniska prylar vid flytt - är den ursprungliga förpackningen och tillhörande vaddering alltid att rekommendera som förpackningsmaterial. Om det är länge sedan köpet ägde rum är det bra att först kontrollera kartongens skick, speciellt om den förvarats på vinden eller i källaren och utsatts för fukt. Om du gjort dig av med originalförpackningen finns det för ändamålet avsedda tv-lådor att köpa hos ett flertal tillverkare.

3. Avlägsna kablar

Eftersom löst hängande kablar riskerar att ta skada, alternativt orsaka repor på skärmen, ska du avlägsna dem innan du packar. Kom ihåg att märka kablarnas funktion på tejpbitar eller etiketter som du fäster på dem. Det här gör det lättare för dig att installera tv:n efter flytten. Något du också kan göra för att underlätta installationen är att ta en bild på kablarna när de ännu är kopplade till tv:n. Samla därefter alla kablar, fjärrkontroller och övriga tillbehör i samma kartong eller påse, vars innehåll du också ska märka. Läs mer om att märka flyttkartonger i vår artikel.

4. Lämna inget extra utrymme

Innan du placerar tv:n i kartongen ska du gärna torka av damm och smuts, och därpå förse apparaten med tillräcklig vaddering. Annars finns det en risk för att tv:n glider runt under transporten och utsätts för stötar. Om du sparat originalförpackningen har du kanske kvar medföljande skumplastbitar, som du kan fästa vid kanterna.

Material såsom bubbelplast, tidningspapper, handdukar och flyttfiltar kan även användas som vaddering, men tänk på att endast använda hela och rena material. När du skyddat apparaten med mjuka material kan du ännu fästa ett lager kartong på vadderingen för ytterligare stabilitet. Placera tv:n i förpackningen, kontrollera att du inte lämnar tomt utrymme och tejpa igen med packtejp så att den inte kan åka ut.

5. Märk innehållet noga

Kom ihåg att märka kartongens innehåll och klargör att det handlar om ett ömtåligt föremål. Skriv också vad som är upp och vad som är ner, så att kartongen inte placeras fel. Var noga med att inte ställa kartonger eller prylar ovanpå och se till att tv:n inte står ute i regn eller snö när du packar flyttbilen.

Hitta ett alternativ som passar dig

När du flyttar med Movinga har du självklart möjlighet att överlåta all packning åt våra flyttexperter. Du kan vara säker på att dina ägodelar packas omsorgsfullt med ändamålsenliga material, och transporteras säkert till ditt nya hem. Vårt omfattande partnernätverk består av branschens bästa aktörer, som arbetar utifrån våra strikta kvalitetskriterier.

Vi verkar för att göra flyttar så bekväma som möjligt och finns till för dig oavsett om du vill boka en standardflytt, flytta ditt piano eller varför inte låta flytta ditt kontor. Få en överblick över kostnaderna för en flytt i vår artikel om flyttfirmors priser och låt vår smarta checklista för flytt hjälpa dig med förberedelserna.