Packa glas vid flytt – enkla knep för en säker transport

Kanske är olyckan framme i trappan, i flyttbilen eller när du lättad efter en lång flyttdag ställer ned flyttkartongen med en lite för kraftig duns. Skärvor i flyttkartongen gör ingen glad, inte minst om det är farmors dyrbara kaffeservis som fått sig en rejäl stöt under färden till det nya hemmet. Efter en lång flyttdag är en tur med dammsugaren - som förmodligen ligger någonstans i havet av kartonger - det sista du vill göra. Hur ska man då packa glas vid en flytt för att undgå att olyckan är framme? Vi går igenom våra flyttexperters bästa knep. Fler smarta packtips hittar du i vår artikel om att flyttpacka och om att packa böcker.

För att säkerställa en framgångsrik flytt fri från skärvor gäller det att satsa på högklassiga förpackningsmaterial - i god tid innan flytten. En annan viktig regel när det kommer till att packa glas vid flytt är att inte snåla med materialet. Ett föremål med stort emotionellt värde kan vara omöjligt att ersätta.

Flyttpacka glas - kom ihåg vadderingen

När du inleder packandet gör du klokt i att se till att flyttkartongens botten och hörn är lätt vadderade. Du kan använda dig av bubbelplast, silkes,- hushålls,- eller tidningspapper, men lägg märke till att tidningspappret lätt kan färga av sig. Om du varken har originalförpackningar eller kartonger specifikt ämnade för att transportera glas ska du packa glasen enskilt och vira rejält med papper runt dem. Se också till att lägga papper inuti och placera glasen sedan stående. Upp och ned är ett alternativ om glasen står mer stabilt på det här sättet.

Packa porslin inför flytt - var noga med placeringen

När det kommer till att packa porslin vid flytt är följande misstag väldigt vanligt - tallrikar placeras liggande i stället för stående, vilket ökar risken för olyckor. Också i det här fallet ska du packa dem enskilt och inte spara på pappret. Låt inte tallrikarnas bara ytor vidröra varandra, utan se till att det alltid finns skyddande lager mellan dem. Om du packar ned tallrikar och skålar i samma kartong ska du placera glasen högst upp. Packa såpass tätt att föremålen inte åker runt och skramlar i kartongen.

Bestick och knivar kan du packa i exempelvis en kökshandduk eller annan sorts tyg. Var ändå noga med att märka vad som finns i kartongen så att ingen skär sig. Om du också ska transportera burkar och flaskor är det bra att vira ett par skyddande lager bubbelplast runt dem och fästa med tejp innan du packar ner dem.

Hur du packar din spegel

Om du har speglar som ska flyttpackas har du nytta av ett tejp av mycket hög kvalitet. Dra tejp från spegelns hörn diagonalt, så att tejpet bildar ett x. Tejpet hjälper att stärka glaset och motverkar möjliga sprickor. När det här är gjort ska du vira in spegeln i bubbelplast eller annat skyddsmaterial i flera lager. Inramade tavlor kan skyddas på samma sätt.

Var noga med att märka dina flyttkartonger, inte minst om de innehåller ömtåligt material. Skriv vad kartongen innehåller och glöm inte att märka vilken sida som är uppåt, så att ingen placerar kartongen upp och ner.

Ingen lust att packa? Vi hjälper dig!

Om du inte alls känner för att packa glas vid din flytt kan du självklart överlåta ansvaret åt oss: Våra erfarna flytteam packar dina ägodelar varsamt och skyddar dem ändamålsenligt, så att du undgår otrevliga överraskningar. Du har också möjlighet att boka andra tilläggstjänster, såsom nedmontering av möbler och flyttstädning. Läs mer om alternativen på vår hemsida och hitta andra praktiska flyttips i vår blogg. Ta reda på hur du kan flytta din hemförsäkring och hur du tecknar ett nytt elavtal .