Flyttpacka med hjälp av våra bästa tips

När kånkandet av lådor väl är överstökat väntar den roliga biten: att packa upp och börja ställa saker på sina nya platser. Sakta men säkert börjar det nya hemmet kännas som ett hem. Men inget förstör glädjen lika effektivt som upptäckten av skärvor och spillror i flyttlådorna. Därför har vi sammanställt våra bästa tips på hur du kan flyttpacka smart, så att du får en bra start i ditt nya hem.

Visst, vissa föremål kan lätt ersättas genom ett besök till affären eller genom att surfa runt på nätet en liten stund. Föremål med ett stort emotionellt värde, saker vi fått från släkt och vänner, är ändå en annan femma. Farmors antika vas blir sig aldrig lik med superlim, inte heller kristallglasen du fick som studentpresent av föräldrarna. För att allt ska löpa problemfritt är goda förberedelser ett måste.

Flyttpacka alltid i god tid innan flytten med hjälp av rätt material

1. Börja packa i tid

Det här packningstipset är inte så förvånande A och O för en lyckad flytt. Att packa tar vanligtvis längre än planerat och ofta mer komplicerat än vad du tänkt. När tiden och tålamodet tryter är det lätt hänt att du helt enkelt slänger allt huller om buller i en låda, virar runt en massa tejp och hoppas på det bästa. Risken för olyckor på vägen till det nya hemmet är betydligt större om du skjuter upp packandet till sista stund. Vår rekommendation är att du reserverar en dag per rum för flyttpackandet. På det här sättet slipper du onödig stress och kan fokusera på att placera föremålen på rätt sätt.

Följande material kommer du att behöva:

  • - Plastpåsar, bubbelplast och förpackningspapper
  • - Silkespapper för fragila föremål
  • - Flyttlådor i lämplig storlek
  • - Tejp och folie

2. Packa ömtåliga föremål enskilt

Se till att alltid packa ömtåliga föremål skilt för att undvika skärvor. Att varsamt packa porslin inför flytt är en något tålamodsprövande uppgift, men något som lönar sig att satsa på. Att flyttpacka glas och porslin tillsammans leder lätt till att föremålen slår ihop under färden eller allra senast när lådorna lastas in i hissen eller bärs upp för trappor. Kom ihåg att flerdelade föremål, såsom tekannor, även mår bäst av att skiljas åt. Det här kan kanske te sig som något självklart, men är de facto ett oerhört viktigt packtips för flytt

3. Beakta ojämna former

Kom ihåg att beakta form, storlek och vikt när du packar. Utstickande delar såsom handtag går mycket lätt i kras. Dessa skyddar du bäst genom att vira in dem i en hel del bubbelplast, som du sedan fäster med tejp. Vill du vara extra försiktig kan du ännu skydda utstickande delar med hoprullat papper.

4. Packa i flera nivåer

Att packa små objekt i flera nivåer är ytterligare ett smart packningstips. Fyll bottnen av lådan med hopknycklat papper och börja med att placera tyngre objekt som löper mindre risk för att gå sönder. Det här lagret är klart när du fyllt alla luckor med vaddering. Lägg till ett nytt skikt av papper och upprepa det du gjort innan, varefter nya skikt följer tills kartongen är full.

5. Satsa på högklassigt förpackningsmaterial

Det kan framstå som en lockande idé att vira runt gamla handdukar, hushållspapper, filtar, reklamblaskor och dylikt runt dina ägodelar i hopp om att spara pengar. När olyckan är framme kan det ändå hända att den här lösningen kostar dig mer än vad du skulle ha betalat för ordentligt material. Tryckfärgen från tidningspapper lossnar lätt och hushållspapper är för tunt för att ge tillräckligt med skydd. Ytterligare ett tips för att flyttpacka är alltså att investera i material av hög kvalitet, såsom listats ovan. Om kostnader för material kan du läsa i vår artikel om priser för flytt.

6. Välj kartonger i lämplig storlek

När det kommer till flyttlådor är större inte nödvändigtvis bättre. Att välja fel storlek är något som ofta sker och leder lätt till problem. För tunga, ömtåliga och stora ägodelar bör du välja en låda som passar precis, men som ändå rymmer utrymme för vaddering. Det är viktigt att beakta att den sak du packat in inte rör sig eller skramlar runt under färden. Lär dig mer om vad du ska tänka på när du väljer flyttkartonger.

7. Lämna inget extra utrymme

Vill du packa smart från början till slut ska du se till att det aldrig finns tomt utrymme i kartongen. Om sådant finns ska du fylla det med vaddering i form av exempelvis polystyrenpärlor. Mindre klädesplagg såsom strumpor och underkläder kan även komma på fråga, alltså kan du slå två flugor i en smäll och flyttpacka kläder samtidigt. För att försäkra dig om att allt placerats ordentligt kan du slutligen utföra ett försiktigt skak-test. Om du märker att något rör på sig gör du klokt i att lägga till ytterligare stoppning.

8. Märk dina flyttkartonger

Det sista steget när du flyttpackar är att märka dina kartonger efter att du limmat eller tejpat ihop dem. Skriv vad lådan innehåller och kom ihåg att märka vilken sida som är uppåt med hjälp av en pil. Om det handlar om mycket ömtåliga grejer kan det vara bra att märka det extra tydligt. För att vara på den säkra sidan kan du även skaffa ett varningstejp med klargörande text att vira runt lådan.

Det är mycket som ska klaffa vid en flytt och missöden kan alltid ske. Flyttpacka med tipsen ovan, reservera tid och håll lugnet i alla lägen – och du ska se att dina grejer klarar sig oskadda till ditt nya hem. I behov av fler praktiska tips? Läs mer om att flyttpacka glas i vår artikel eller ta reda på hur tunga möbler ska flyttas.

Fler moment du ska hålla i minnet i samband med din flytt hittar du i vår checklista. Du kan också läsa mer om oss på vår hemsida . Kolla in omdömen, villkor och få svar på vanliga frågor.