Flyttkartonger – välj mellan att köpa, hyra och låna

Stabila, staplingsbara och så förmånliga som möjligt. Dessa faktorer värdesätts av de flesta som är i jakt på lämpliga flyttkartonger. I dag är alternativen fler än någonsin tidigare och det kan vara utmanande att fatta beslut. För att du ska hitta det lämpligaste alternativet för din flytt går vi igenom olika typer av flyttlådor och redogör för deras möjliga för- och nackdelar, baserat på utlåtanden från våra flyttexperter.

Flyttlådor kan skaffas billigt men beakta riskerna

Är du ute efter billiga flyttlådor kan det löna sig att surfa runt bland annonser på nätet. Har du tur hittar du kanske någon som skänker överblivna boxar på exempelvis Blocket. Det du dock måste räkna med är att hämta dem från personen ifråga, vilket givetvis kostar dig tid. Ett tecken på en bra box är att den har namnet på en känd speditionsfirma på sig. Många menar att det endast lönar sig att köpa eller ta emot begagnat om du hittar en säljare i ditt eget område eller på praktiskt avstånd.

De legendariska bananlådorna kan inte klassas som ett särdeles bra alternativ.
Att köra med dessa klassiker som ofta finns att tillgå i närmaste snabbköp är visserligen en billig metod, men det gäller att vara ha riskerna i åtanke. Så som namnet avslöjar är de ämnade att rymma bananer - inte den typ av föremål som ska fraktas vid en flytt. Deras vassa kanter, rundade hörn inuti, hål i locken, fingerhål och bristande hygien kan lätt ställa till med problem på vägen till ett nytt hem.

Hur många flyttkartonger behöver du? En tumregel att komma ihåg

De idealiska måtten för flyttkartonger är enligt våra experter 53 x 35 x 33 centimeter. Storleken i fråga motsvarar en volym på cirka 60 liter och en vikt på 30 till 40 kg - information som kan vara nyttig att ha bakom örat när du planerar hur din flytt ska förverkligas.

Något som är väldigt viktigt är att det finns hål på sidorna som ger dig ett bra grepp för att bära. Vanligen kan fem boxar staplas på varandra i en skåpbil. Hur bra de går att lyfta påverkas av huruvida det finns praktiska hål eller inte. Våra experter menar också att bra modeller lätt klarar fem till sex flyttar.

Tumregeln:
  • - 30 lådor för ett enpersonshushåll
  • - För varje person 20-25 extra
  • - För varje barn ytterligare 10

Antal flyttkartonger beräknade utifrån hushållstyp

Antalet som behövs för din flytt kan ungefär beräknas utifrån hushållstyp, varav de här tre kan urskiljas:

  • - minimalisterna
  • - genomsnittskonsumenterna
  • - samlarna

Minimalister är anspråkslösa personer, vars hushåll endast innefattar det allra väsentligaste. Deras hem kännetecknas av enkel inredning utan extra detaljer. De här personerna brukar klara sig med endast hälften av de boxar som vanligen behövs. Genomsnittskonsumenterna bor i lägenheter som inte ännu är överfyllda, men som ändå rymmer en hel del saker. Ofta behöver de ta hjälp av garderober och källarutrymmen och de gillar inte att inventera och slänga bort. De här personerna, eller närmare bestämt hushållen, kan räkna sitt behov utgående från tumregeln ovan.

Samlarna påträffas sällan i städer, eftersom deras ägodelar upptar så mycket plats att boendekostnaderna skulle skjuta i höjden. Inte sällan tänker samlare att varje föremål har en funktion i hemmet - eller åtminstone kommer att de att ha det någon gång i framtiden. Av den här orsaken är det bäst att inte slänga eller skänka bort något. Den som tillhör den här typen gör klokt i att kartlägga sitt behov av kartonger noggrant.

Kolla in våra bästa packtips för att veta hur du ska flyttpacka rätt, men innan det kan det vara klokt att läsa om hur du kan skänka bort onödiga möbler. Låt också vår artikel om flyttstädning vara till din hjälp.

Köp lådor i samband med din bokning hos Movinga

Om du beställer dina flyttkartonger på nätet ska du vara på din vakt om priset som erbjuds verkar vara i lägsta laget. Om priset är lägre än 20 kr är risken stor för att kvaliteten förr eller senare sviker. Är du ute efter flyttkartonger kan du också vända dig till Movinga, som erbjuder högkvalitativa varianter till rimligt pris. De har genomgått grundliga tester och levereras till dig i önskad mängd.

Om du beslutar dig för det här alternativet sparar du sannolikt en hel del tid och ansträngning, med tanke på att du slipper söka runt på nätet och ordna med transporter. Att boka den här tjänsten går enkelt och smidigt i vårt bokningsverktyg och tack vare modern teknik uppnår vi en exakt volymberäkning som sedan styr antalet du behöver. Nedan hittar du en översikt av de modeller vi erbjuder och deras kostnader.

Möjligt att hyra flyttlådor

Vid sidan av att köpa nytt eller begagnat har du självklart möjlighet att hyra och för det här ändamålet finns numera flera plattformar på nätet. Det här är ett bra val för dig som vill bli av med lådorna direkt efter flytten. Samtidigt är det värt att beakta att du sannolikt kommer att behöva transportera något eller några föremål igen, vilket i sin tur motiverar köp framför uthyrning. Priserna för uthyrning varierar beroende på modell, och kom ihåg att många uthyrningsfirmor tar en pant som du får tillbaka om allt gått problemfritt.

Att hitta lämpliga flyttkartonger är endast ett av många steg i samband med att flytta. Fler steg tar vi upp i vår praktiska checklista för flytt. Du kan också läsa mer om oss på vår hemsida. Kolla in omdömen, villkor och få svar på vanliga frågor. Ta också en titt på hur vårt smarta planeringsverktyg fungerar.