Flytthjälp – bekanta dig med olika alternativ

En flytt innebär många olika val. När du har det största bakom dig – var du ska bo – står du inför frågan vad du ska ta med dig och hur. Den här frågan kan kännas utmanande att ta sig an, inte minst om du äger ett stort antal möbler, kläder och andra föremål. Nedan går vi igenom olika alternativ för flytthjälp och lyfter fram för- och nackdelar förenade med dem, så att du kan bilda dig en uppfattning om vad som passar dig bäst.

Flytthjälp i storstad eller på mindre ort? Ditt läge och dina ägodelar spelar en avgörande roll

Det står klart att behovet av flytthjälp ser mycket olika ut beroende på den flyttande personens boendesituation. Bor du i en stor villa fylld med möbler på landsbygden är det sannolikt att du behöver omfattande flytthjälp. Byter du ett studentrum mot ett annat i en annan stad med goda förbindelser, är ditt behov sannolikt mindre. Mängden möbler och tillbehör avgör om det räcker med att värva en vän eller två eller om det är bäst att låta en professionell part ta hand om det hela och därigenom valet av transportmedel. Dina behov styr självklart också flytthjälpens pris. Läs mer om flyttkostnader i vår artikel.

Bor du inne i en stad, saknar egen bil och flyttar till en adress på nära håll kan kollektivtrafiken framstå som ett lockande alternativ, men är inte nödvändigtvis ett bra sådant. Visst, ibland ser vi folk som transporterar fåtöljer på tunnelbanan, men enligt SL:s regler är långa och stora saker såsom möbler och flyttkartonger inte tillåtna. Väskor och kassar som kan bäras själv är däremot okej, men glöm inte risken för ilskna blickar från medpassagerare. När det kommer till tåg är grundregeln två väskor och passagerare uppmanas att inte ta med bagage de inte själva kan bära. Att välja kollektivtrafiken är alltså endast att föredra om dina ägodelar är mycket få eller om du är beredd på att spendera tid på att åka fram och tillbaka.

Hjälp med flytt av professionella aktörer

Att flytta med hjälp av egen, lånad eller uthyrd bil är ett betydligt smidigare alternativ än att åka kollektivt. Kom ändå ihåg att flytten kan bli en stressig historia om det är mycket trafik och svårt att hitta en lämplig parkeringsplats för avlastning av flyttlådor. Om det behövs många turer mellan det gamla och det nya hemmet är det lätt hänt att kostnaderna för flytthjälpen skenar i väg. Detsamma gäller om du valt att sköta flytten med taxi. Är detta ditt alternativ lönar det sig att beakta att alla chaufförer inte blir glada av en stor packning och att bärhjälp inte hör till dealen.

Att anlita en flyttfirma när du är i behov av flytthjälp är det perfekta alternativet om dina ägodelar behöver mer utrymme än ett par väskor. Dessutom är sannolikheten betydligt större för att allt ska gå snabbt och smidigt. Genom att överlåta uppdraget åt en professionell part frigör du samtidigt tid och energi för andra nödvändiga uppgifter, såsom städning och uppackning. Du slipper även bära tunga lådor och undgår risken att skada dig på grund av fel lyftteknik. Något som är värt att beakta är att du sedan 2016 är berättigad till rut-avdrag för flytthjälp, vilket gör att flytten med flyttfirma inte behöver svida i plånboken. Läs mer om hur du använder vårt planeringsverktyg.

En genomgång av alternativen

När du behöver hjälp med att flytta och behöver få dina ägodelar transporterade har du alltså ett flertal alternativ. Vissa vinner i förmånlighet, medan andra gör det i smidighet. Sköter du flytten utan professionell flytthjälp är du sannolikt beroende av vänner eller familjemedlemmar, som antagligen förväntar sig att du ställer upp när det är deras tur.

- Kollektiva färdmedel: passar dig som har väldigt få ägodelar och vill spara pengar. Kom ihåg att flyttar officiellt inte är tillåtna i tunnelbanan eller på tåg.

- Eget, utlånat eller uthyrt fordon: lämpar sig bäst om dina ägodelar är få. Se till att utreda parkeringsmöjligheter innan för att undvika stress vid lastning och avlastning av fordon. Läs mer om att hyra släp i vår utförliga artikel.

- Taxi: lämpar sig endast för ett begränsat bagage, t.ex. ett par väskor med kläder.

- Flytt med flyttfirma: med professionell hjälp minimeras risken för missöden och du sparar tid och energi.

Du kan också läsa mer om oss på vår hemsida . Kolla in omdömen, villkor och få svar på vanliga frågor.