Flytta utan jobb – få svar på 6 viktiga frågor

I samband med en flytt till en ny stad, eller varför inte utomlands aktualiseras många frågor. En av de mest centrala handlar om arbete. Ibland kan det krävas en hel del tid innan alla pusselbitar faller på plats - det gäller att utforska en helt ny arbetsmarknad och delta i ansökningsprocesser som kan ta veckor, rentav månader. Alltså är det inte ovanligt att flytta redan innan man fått klarhet i den egna arbetssituationen. Vad gäller det då att tänka på om man ska flytta utan jobb? Var finns de dolda jobben? Hur går det till att söka jobb utomlands? Vi har tagit fram svaren. 

 

När ska jag skriva in mig hos Arbetsförmedlingen?

Skriv in dig hos Arbetsförmedlingen den första dagen du är arbetslös, boka in ett samtal med en arbetsförmedlare och ansök om a-kassa. Om du inte ännu är medlem kan du ansöka om medlemskap i samband med att du blivit arbetslös, alternativt ansöka om ersättning hos Alfakassan, som är ett fristående fackförbund. För medlemskap räcker att du någon gång arbetat i Sverige. 

Vad händer vid första besöket?

Under mötet med din arbetsförmedlare kommer ni bland annat att diskutera dina erfarenhet och dina kompetenser. Ni kommer också att gå igenom vilken typ av jobb du söker, samt hur läget på arbetsmarknaden ser ut. Till mötet gäller det att ta med olika typer av betyg, intyg och dokument som kan styrka dina kompetenser, samt ett uppdaterat CV. Fundera också på vilken typ av jobb du är intresserad av och hur vägen till dessa kan se ut - har du den kunskap och erfarenhet som krävs redan nu eller behöver du komplettera ditt kunnande?

Vad innebär dolda jobb?

Under de senaste åren har begreppet “dold jobb” blivit allt mer omdiskuterat. Dolda jobb avser sådana jobb som inte utannonseras på traditionellt sätt, exempelvis i platsbanker, och som därmed inte är synliga för allmänheten. Många företag väljer alternativa kanaler för rekrytering av olika orsaker - exempelvis kan det handla om viljan att spara pengar genom att hålla rekryteringsprocessen i egna händer från början till slut. 

Var hittar jag dolda jobb?

Hur ska man då hitta de här jobben? Först och främst gäller det att hålla ett öga på företagens hemsidor, där det ofta går att klicka sig fram till lediga jobb. Många företag välkomnar också öppna ansökningar oavsett hur jobbläget ser ut just nu. Om du hittar ett företag du är intresserad av ska du alltså inte tveka att skicka en öppen ansökan - man vet aldrig vad den kan leda till. 

Tänk också på att följa företaget i sociala medier, eftersom företagsnyheter ofta kommuniceras här. Följ också noga med nyheter i traditionella medier och snappa upp företagsnyheter som kan betyda nya jobb, exempelvis nyheter om expansioner till nya marknader eller om stora beställningar. Betydelsen av mänsklig kontakt ska inte heller undervärderas - ser du att ett företag du är intresserad av ordnar en öppen tillställning eller deltar i en mässa kan det vara bra att svänga förbi och knyta kontakter. 

Vilka möjligheter har jag att söka jobb utomlands?

Om du som arbetssökande bestämmer dig för att söka jobb i ett annat EU/EES-land har du möjlighet att behålla din arbetslöshetsersättning under tre månaders tid. Till förutsättningarna hör att du skrivit in dig som arbetssökande minst fyra veckor innan avfärd och att du är berättigad till a-kassa. 

I destinationslandet ska du anmäla dig hos den lokala arbetsförmedlingen senast 7 dagar efter ankomst för att du ska kunna få arbetslöshetsersättning från och med avresedatumet. Ifall jobbsökandet inte bär frukt utomlands ska du anmäla dig hos Arbetsförmedlingen i Sverige inom tre månader efter avresan för att trygga fortsatt arbetslöshetsersättning.

Vilken typ av stöd kan jag få om jag söker jobb utomlands?

Om du är i åldern 18-35 och vill flytta utomlands kan programmet Ditt första EURES-jobb vara något för dig. Programmets syfte är att hjälpa unga att hitta arbete, praktik eller en lärlingsutbildning i ett annat EU-program (samt Norge och Island). Anställningen måste pågå i minst sex månader. Om det handlar om en praktikplats bör praktikperioden överstiga tre månader.  Genom programmet har den arbetssökande möjlighet att dels få hjälp med information och arbetssökande, dels hjälp med att klara av kostnader. Hit hör exempelvis kostnader för resor till arbetsintervjuer, erkännande av kvalifikationer och flyttkostnader.  Planerar att ta nästa steg på karriärstegen utomlands men är osäker på destinationen? Kolla in vår ranking av de bästa städerna för att hitta jobb samt våra guider om att flytta till Norge och att flytta till Danmark.

Checklista: flytta utan jobb

  • Skriv in dig hos Arbetsförmedlingen den första dagen du är arbetslös. Ansök om a-kassa och boka en träff med en arbetsförmedlare. 
  • Uppdatera ditt CV och samla ihop sådana dokument som styrker din erfarenhet och kompetens. 
  • Fundera på vilken typ av jobb du är intresserad av och de vägar du måste följa för att nå dem. Behöver du komplettera dina kunskaper? Om ja, hur? 
  • Håll ett öga på kanaler som kan leda dig till dolda jobb: hemsidor, sociala medier, nyheter, evenemang och mässor. 
  • Tala öppet med vänner och bekanta om din flytt och ditt arbetssökande, och säg att de gärna får sprida ordet. Ju fler människor som kan hjälpa dig att knyta kontakter, desto bättre. 
  • Om du utvidgar ditt sökande utomlands har du möjlighet att behålla din arbetslöshetsersättning i tre månaders tid. 
  • Om du är 18-35 år gammal kan programmet Ditt första EURES-jobb vara något för dig.
  • Programmets syfte är att hjälpa unga att hitta arbete utomlands och du kan få praktiska råd och ekonomiskt bidrag för din flytt. 
  • När du kallas på intervju: kom ihåg att vara så konkret som möjligt för att visa din kompetens. Ge tydliga exempel på situationer där ditt kunnande skulle gynna företaget.

Tipsen som förenklar din flytt

Intresserad av fler tips och råd om att flytta? Läs mer om de viktigaste förberedelserna inför en flytt till en annan kommun och ta reda på dina möjligheter att få flyttbidrag. Vill du ta tag i dina flyttplaner? Kolla då in vår artikel om flyttfirmors priser så att du enklare kan skapa dig en realistisk flyttbudget och ta en titt på varför så många väljer att flytta med Movinga.