Flytta tunga möbler – lätta tips inför en tung flytt

Att sköta hela flytten på egen hand kan ibland framstå som ett smart drag från ett ekonomiskt perspektiv, inte minst om dina ägodelar är få och du lyckas hyra flyttbil till ett förmånligt pris. Om tunga möbler, kylskåp eller exempelvis kassaskåp ska flyttas aktualiseras ändå vissa utmaningar. Möblerna bör transporteras så att varken de, du eller dina flytthjälpare skadas. Tunga lyft innebär många risker och kan lämna spår i din kropp i många månader eller rentav år efter flytten.

Om du står inför att flytta föremål med massiv vikt är det på sin plats att först utreda situationen noga. Har du tillräcklig kunskap om hur det går till att flytta tunga möbler? Har du den tid som behövs, för att inte tala om tillräcklig erfarenhet och resurser för att flytta och lyfta tungt? Nedan får du en inblick i de viktigaste stegen.

Flytta tunga saker efter noggrann planering

När du har klart för dig vilka möbler som ska flyttas och värvat tillräckligt många pålitliga flytthjälpare är det dags att ta mått. Mät de möbler som ska flyttas och ta en noggrann titt på dörröppningar, trapphus och eventuella hissar. Det sista du vill göra på flyttdagen är att fastna i en öppning medan parkeringstiden för din flyttbil håller på att ta slut. Tänk på att vara exakt och inte lite ditåt och ta reda på om exempelvis en dörr kan lyftas från gångjärnen för att få mer utrymme. Om flyttrutten visar sig komplicerad och du bor på bottenvåningen kan det också vara möjligt att flytta tunga möbler genom fönstret.

Om du flyttar ut lönar det sig att tänka bakåt och fundera på hur det gick till när möblerna flyttades in. Gick processen smidigt eller fanns det något på vägen som försvårade flytten? Fanns det hinder, hur klarade man av dem, har något förändrats sedan dess? Om du flyttar in kan det vara klokt att tala med den person vars bostad du tar över för att höra hur hen gick till väga för att flytta tunga möbler.

Flytta tunga möbler – hjulförsedda hjälpmedel och lyftteknik

När flytten närmar sig ska du montera ned dina möbler - i den utsträckning det här är möjligt. Samla ihop skruvar och andra tillbehör på ett och samma ställe, exempelvis en påse eller liten ask, så att du lätt hittar dem efter flytten. Om du råkat slänga bort monteringsanvisningarna kan det vara klokt att så noggrant som möjligt märka var skruvarna ska placeras med penna.

- Flyttkartonger
- Kraftigt tejp
- Bubbelplast
- Packfiltar
- Bärsele
- Flyttvagn
- Arbetshandskar
- Arbetskläder
- Stadiga kängor

Arbetskläderna ska vara bekväma att jobba i, men se till att de inte är alldeles för lösa, eftersom risken finns för att de då fastnar i samband med lyften. Detsamma gäller för långa hängande smycken - håll dem utanför flytten.

När det kommer till att flytta tunga möbler är det också oerhört viktigt att du reserverar tillräckligt med tid för flytten och får hjälp av tillräckligt många personer. Ta hjälp av minst en person, gärna fler. Flytten kan ta flera timmar och det är viktigt att det finns möjlighet att pausa med jämna mellanrum.

Hur du flyttar tunga skåp

Om du äger många tunga trämöbler, såsom klädskåp och skrivbord, står du inför en särskilt utmanande uppgift. Ett sätt på vilket du kan minska på vikten är att avlägsna dörrar och byrålådor, vilket gör flytten lättare att förverkliga.

Om du ändå känner osäkerhet kring tunga lyft kan det vara på sin plats att revidera flyttplanerna och boka en flyttfirma för uppdraget. Förmodligen betalar du lite mer än vid en flytt på egen hand, men fördelarna är betydande. Dina ägodelar transporteras på ett tryggt och ändamålsenligt sätt och flytten är betydligt snabbare överstökad. Säng, akvarium, soffa eller kassaskåp? Våra flyttexperter hjälper dig gärna! Läs mer om vad du ska tänka på när du jämför flyttfirmor och få en uppskattning om kostnaderna för en flytt.

Därtill är det värt att beakta att en flytt på egen hand lätt kan bli en dyr historia om du hyr en flyttbil och satsar på hjälpmedel och förpackningsmaterial av hög kvalitet. Lägg till flytthjälpare som förväntar sig kaffepauser, något ätbart och rentav gentjänster när det är deras tur att flytta.
Beigefärgad soffa

Hur flytta tunga möbler? En genomgång

- Gör upp en realistisk tidsplan och reservera tillräckligt tid för flytten - olyckan är lätt framme under stress
- Utred din flyttrutt och ta mått på möbler, dörröppningar och trapphus
- Gör aldrig tunga lyft ensam - värva minst en person som flytthjälp
- Om du flyttar in: fråga den utflyttande personen om tips och erfarenheter
- Montera ned möbler. Lägg skruvar och små delar i säkert förvar
- Märk vid behov skruvarnas placering med penna för att göra monteringen enklare
- Hyr eller köp hjälpmedel och arbetskläder
- Träna på lyftteknik
- Var realistisk gällande din och dina flytthjälpares styrka: håll pauser för att äta, dricka och vila.

Vi flyttar dina tunga möbler - du kan slappna av

Vi på Movinga har utfört flyttar av många olika slag: från små privatflyttar till omfattande kontorsflyttar på våra marknader i Sverige, Tyskland och Frankrike. Hittills har vi utfört över 50 000 flyttar och uppdragen blir allt fler. Våra flytteam har tagit sig an allt från dyrbara flyglar till massiva kassaskåp, för att inte tala om ömtåliga akvarier och utrymmeskrävande biljardbord. Vi står till ditt förfogande oavsett om du planerar en liten flytt till grannstadsdelen eller en stor flytt av tunga möbler tvärs över landet.

Vi har samlat de bästa flyttfirmorna till vårt nätverk av kvalificerade flyttpartners. De förenas av en gedigen erfarenhet på flyttmarknaden, erfaren och utbildad personal samt omfattande lokalkännedom. Ur det här nätverket tar vi fram den flyttfirma som på bästa sätt möter dina önskemål och behov.

Ta vara på chansen - få ett kostnadsfritt erbjudande

Visste du att du har möjlighet att få ett kostnadsfritt flytterbjudande på endast några få minuter? Erbjudandet är icke-bindande och du kan välja mellan att boka direkt, låta beslutet mogna eller använda erbjudandet som måttstock när du jämför flyttfirmor. Notera ändå att vi rekommenderar våra kunder att boka minst en månad i förväg för att vi ska kunna ta fram de förmånligaste erbjudandena och erbjuda största möjliga flexibilitet.

Visste du att vi utöver standardflyttar erbjuder populära extratjänster såsom flyttstädning, packning och uppackning, nedmontering och montering av möbler och högkvalitativt förpackningsmaterial? Lägg till extratjänster enkelt i samband med din bokning eller gör ändringar i bokningen upp till 15 dagar innan flyttdatum.

Allt du behöver veta finns i vår blogg

Vid sidan om information om att flytta tunga möbler bjuder vår blogg på ett stor urval av artiklar om övriga flyttrelaterade ämnen. Läs om planering och viktiga förberedelser, exempelvis hur det lönar sig att flyttpacka och vilka möjligheter du har att få flyttbidrag. En enkel översikt över de steg som hör till olika slags flyttar får du i vår checklista för flytt inom landet, vår checklista för utomlandsflytt och checklista för flyttstädning.