Flytta tunga möbler – lätta tips inför en tung flytt

Att sköta hela flytten på egen hand kan ibland framstå som ett smart drag från ett ekonomiskt perspektiv, inte minst om dina ägodelar är få och du lyckas hyra flyttbil till ett förmånligt pris. Om tunga möbler, kylskåp eller exempelvis kassaskåp ska flyttas aktualiseras ändå vissa utmaningar. Möblerna bör transporteras så att varken de, du eller dina flytthjälpare skadas. Tunga lyft innebär många risker och kan lämna spår i din kropp i många månader eller rentav år efter flytten.

Om du står inför att flytta föremål med massiv vikt är det på sin plats att först utreda situationen noga. Har du den tid som behövs, för att inte tala om tillräcklig erfarenhet och resurser för att flytta och lyfta tungt? Nedan får du en inblick i de viktigaste stegen.

Ta mått vid in- och utflyttningsadressen

När du har klart för dig vilka möbler som ska flyttas och värvat tillräckligt många pålitliga flytthjälpare är det dags att ta mått. Mät de möbler som ska flyttas och ta en noggrann titt på dörröppningar, trapphus och eventuella hissar. Ta också reda på om exempelvis en dörr kan lyftas från gångjärnen för att få mer utrymme. Om flyttrutten visar sig komplicerad och du bor på bottenvåningen kan det också vara möjligt att flytta tunga möbler genom fönstret.

Fundera på hur det gick till när möblerna flyttades in. Gick processen smidigt eller fanns det något på vägen som försvårade flytten? Hur klarade man av svårigheterna? Har något förändrats sedan dess? Om du inte har möjlighet att ta mått på den nya adressen kan du kontakta den person vars bostad du flyttar in i. Hen kan ha tips som kan visa sig värdefulla. 

Samla skruvar på samma ställe

När flytten närmar sig ska du montera ned dina möbler - i den utsträckning det här är möjligt. Samla ihop skruvar och andra tillbehör på ett och samma ställe, exempelvis en påse eller liten ask, så att du lätt hittar dem efter flytten. Om du råkat slänga bort monteringsanvisningarna kan ska du gärna märka skruvarnas placering med en penna. 

Om du äger många tunga trämöbler, såsom klädskåp och skrivbord, står du inför en särskilt utmanande uppgift. Ett sätt på vilket du kan minska på vikten är att avlägsna dörrar och byrålådor, vilket gör flytten lättare att förverkliga.

Arbetskläder och hjälpmedel

När det gäller arbetskläder ska de vara bekväma att jobba i, samtidigt som de inte får vara för lösa. Annars finns det en risk för att en ärm eller ett byxben fastnar när ni lyfter eller bär. Tänk också på att avlägsna långa hängande smycken innan ni börjar flytta. Utöver bekväma arbetskläder behövs stadiga kängor för att skydda fötter och tår. Arbetshandskar är även att rekommendera om ni flyttar föremål som kan lossna flisor eller stickor från. Utöver det här kan följande behövas: 

 • Kraftig tejp
 • Bubbelplast
 • Packfiltar
 • Bärsele
 • Flyttvagn
 • Flyttlådor

 

Beigefärgad soffa

Ta hjälp av en person - minst

När det kommer till att flytta tunga möbler är det också oerhört viktigt att du reserverar tillräckligt med tid för flytten och involverar tillräckligt många personer. Flytta aldrig tunga möbler själv, utan ta alltid hjälp av minst en person - gärna fler. Flytten kan ta flera timmar och det är viktigt att det finns möjlighet att pausa med jämna mellanrum.

Flytta tunga möbler - en genomgång

 • Ta hjälp av minst en person, gärna fler. Flytta aldrig tunga möbler ensam.
 • Gör upp en realistisk tidsplan och reservera tillräckligt tid för flytten - olyckan är lätt framme under stress
 • Utred din flyttrutt och ta mått på möbler, dörröppningar och trapphus
 • Be också om tips av den person vars bostad du tar över.
 • Montera ned möbler. Lägg skruvar och små delar i säkert förvar
 • Märk vid behov skruvarnas placering med penna för att göra monteringen enklare
 • Hyr eller köp hjälpmedel och arbetskläder
 • Träna på lyftteknik
 • Var realistisk gällande din och dina flytthjälpares styrka: håll pauser för att äta, dricka och vila.
I Movingas studie om slöseri och hamstrande framgår det hur hushåll har en tendens att överskatta hur stor del av de egna ägodelarna som faktiskt används - de facto beräknar vi att 22 procent av de föremål som flyttas i en flytt inte kommer att användas igen.  Överväg noga vilka möbler du vill ta med dig till ditt nya hem, så undviker du onödigt arbete. Sälj möbler du inte behöver eller skänk dem till välgörenhet.

Spara tid med professionell hjälp

Om du känner osäkerhet kring att flytta tunga möbler eller vill spara tid kan det vara på sin plats att låta en flyttfirma ta över uppgiften. Förmodligen betalar du lite mer än vid en flytt på egen hand, men fördelarna är betydande. Dina ägodelar transporteras snabbt och säkert, och du behöver inte oroa dig för skador eller olyckor. 

Därtill är det värt att beakta att en flytt på egen hand lätt kan bli överraskande dyr om du hyr en flyttbil och skaffar hjälpmedel och förpackningsmaterial av hög kvalitet. Lägg till flytthjälpare som förväntar sig kaffepauser och något ätbart, och det faktum att de förväntar sig att du ställer upp på gentjänster.

Erfarenhet av +50 000 flyttar

Vi på Movinga har utfört flyttar av många olika slag: från små privatflyttar till omfattande kontorsflyttar på våra marknader i Sverige, Tyskland och Frankrike. Antalet flyttar uppgår till över 50 000 flyttar - och uppdragen blir hela tiden fler. 

Vårt partnernätverk består av de bästa flyttfirmorna i Sverige, som uppfyller våra stränga kvalitetskriterier. Du kan vara säker på att din flytt utförs av en pålitlig och servicevänlig firma som känner till de lokala förhållandena, oavsett var du bor och vart du ska flytta. Flytt av piano, akvarium, kassaskåp eller biljardbord? Inga problem, vi hjälper dig gärna!

Få ett kostnadsfritt erbjudande

Visste du att du har möjlighet att få ett kostnadsfritt flytterbjudande på endast några få minuter? Erbjudandet är icke-bindande och du kan välja mellan att boka direkt, låta beslutet mogna eller använda erbjudandet som måttstock när du jämför flyttfirmor. Notera ändå att vi rekommenderar våra kunder att boka minst en månad i förväg för att vi ska kunna ta fram de förmånligaste erbjudandena och erbjuda största möjliga flexibilitet.

Lägg till extratjänster enkelt

När du anlitar oss för din flytt har du möjlighet att välja vilken typ av flytthjälp du behöver. Följande moment ingår i priset när du bokar en standardflytt: 

 • På- och avlastning av flyttgods vid ut- och inflyttningsadressen
 • Transport av flyttgods
 • Premiumförsäkring

I vår försäkring ingår utöver skydd mot totalförlust, stöld, icke-leverans och fordonsolyckor även ett försäkringsskydd för konst och antikviteter.  Ersättningen för uppkomna skador utgår alltid från nyvärdet. Det maximala försäkringsbeloppet för skador på ditt flyttgods uppgår till 250 000 €. (motsvarande den aktuella växelkursen, för närvarande 1:10,44) per flytt. Om du vill flytta så bekvämt som möjligt eller helt enkelt vill spara tid har du möjlighet att utöka din standardflytt med någon eller några av följande tjänster: 

 • Flyttlådor
 • Packning och uppackning
 • Nedmontering och montering av möbler
 • Flyttstädning

Till Movingas flyttstädning hör en städgaranti på 14 dagar. Om du av någon orsak inte skulle vara nöjd med resultatet kommer vårt städteam tillbaka och städar bostaden på nytt kostnadsfritt.

Missa inte våra bästa flyttips

Vid sidan om information om att flytta tunga möbler bjuder vår blogg på ett stor urval av artiklar om övriga flyttrelaterade ämnen. Läs om planering och viktiga förberedelser, exempelvis hur det lönar sig att flyttpacka och vilka möjligheter du har att få flyttbidrag. En enkel översikt över de steg som hör till olika slags flyttar får du i vår checklista för flytt inom landet, vår checklista för utomlandsflytt och checklista för flyttstädning.