Flytta till landet – 6 orsaker att bo på landsbygden

Att välja mellan att bo på landet eller inne i stan är inte alla gånger lätt. Medan storstäder som Stockholm och Göteborg bjuder på ett högt tempo och en hel massa program lockar landsbygden med vackra landskap och framför allt lugn och ro. Glöm svettig rusningstrafik, skyhöga hyror och störande grannar som titt som tätt bjuder sina 100 närmaste vänner på fest.

Överväger du en flytt till landet men behöver en push rätt riktning för att förverkliga planerna? Ta då en titt på de 6 fördelar med att bo på landet som vi listar nedan.

1. Mer utrymme för mindre pengar

Att leva på landsbygden betyder ofta billigt boende och en möjlighet att ha stort utrymme omkring sig. Ett skrymsle i Stockholm kan kosta lika mycket som ett helt hus ute på landsbygden. Av den här orsaken väljer många familjer landet och detsamma gäller för personer i kreativa branscher som behöver utrymme för att skapa. Till saken hör även att konkurrensen inne i stan ofta är stor - inte sällan är det kö ut till gatan vid lägenhetsvisningar. Läs mer om vad man behöver tänka på vid flytt till hus i vår artikel.

2. Lätt att leva ett aktivt liv

En annan något självklar fördel med landsbygden är närheten till naturen: till egen trädgård, skid- och motionsspår, pulkabackar, kanotleder och vandringsstråk. Tröskeln att leva ett aktivt liv sänks och det är värt att notera att en nära kontakt med naturen har en positiv effekt på vårt välbefinnande. Flera studier visar att vistelse i det gröna kan sänka både blodtryck och stressnivåer. Redan några minuter har visat sig ha effekt.

3. Råvaror nära till hands

Att flytta ut på landet är också en god idé för den som är en vän av matlagning utomhus. Att grilla är möjligt från tidig vår ända fram till sen höst och det är också värt att tänka på alla de råvaror skogen och den egna trädgården kan bjuda på. Därtill ger landsbygdslivet goda möjligheter att köpa råvaror såsom ägg, spannmålsprodukter och kött direkt från producenterna utan mellanhänder.

4. Hälsofrämjande effekter

Rödmålad lada som speglas i sjö i naturskönt landskap - en av många orsaker att flytta till landet
Avsaknaden av livlig trafik är en stor orsak till att många storstadsföräldrar tänker om och flyttar till landet med barn. Ute på gården har barnen möjlighet att leka fritt och behovet att hålla ett öga på lekarna är inte lika stort. Borta är rusningstrafikens bullrande bussar och stressade bilister i hög hastighet. Därtill finns det forskning som visar att det kan vara nyttigt för vår tarmflora och stärkande för vårt immunförsvar att som barn leka i jorden och vistas i närheten av djur.

5. Möjligt att dra sig undan

En annan positiv aspekt är kopplad till livet inomhus. När det finns tillräckligt med kvadratmeter för varje familjemedlem är det sannolikt att bråken blir färre, eftersom alla har möjlighet att dra sig tillbaka till egna utrymmen. Inhämta mer information om att flytta med barn i vår artikel och missa inte praktisk information om att flytta med delad vårdnad.

6. Stimulans för husdjur

Att se till att husdjuren får tillräckligt med motion inne i stan är inte en omöjlighet, men kräver inte överraskande mer tid och energi. Närmaste grönområde kan ligga på långt avstånd och vissa hundägare drar sig för att gå till hundparker på grund av andra hundars beteende eller den egna hundens temperament. Ett hus med trädgård ger däremot tillräckligt med utrymme för lek och motion och du kan vara säker på att ditt husdjur får tillräcklig med stimulans. Kolla in våra guider om att flytta med katt respektive flytta med hund för att vara väl förberedd vid flytten!

Flytten till landet inte alltid en dans på rosor

Så som det framgått finns det mycket som gör livet på landet behagligt, men samtidigt är det ett faktum att den här tillvaron inte lämpar sig för alla. Det lugn som ursprungligen lockat en att flytta ut till landet kan komma att kännas främmande, rentav ångestframkallande - inte minst för den som är van vid en full kalender och ett högt tempo.

Något som också är värt att tänka på är att livet på landsbygden ofta kräver noggrannare planering och ger mindre utrymme för spontanitet. Att hoppa på första bästa buss för att ta sig till vännerna i grannbyn är inte lätt om dagens enda buss redan gått. Den som drömmer om att flytta till landet ska inte heller glömma att en trädgård inte sköter sig själv, utan innebär snöskottning, rabattrensning och en hel del höstlöv.

Flyttipsen du inte vill missa

Går du i flyttankar och vill få fart på förberedelserna? Om svaret är ja rekommenderar vi en djupdykning i vår blogg, där vi samlat all information du behöver inför, under och efter flytten. Du hittar också nyttiga tips och råd om boende - exempelvis om hur ett lägenhetsbyte går till - samt smarta guider och checklistor.

Skapa en lämplig budget genom att läsa om flyttfirmors priser och rutavdraget och ta en titt på våra bästa tips för att flyttrensa och packa smart.