Flytta till en ny stad – några enkla men viktiga tips

Vissa situationer i livet kräver lite större mod än andra. Att flytta till en ny stad är en av dem, att flytta till landet likaså. Kanske har du fått ett nytt jobb som kräver att du tar ditt pick och pack och styr kosan mot det okända. Kanske du kammat hem dina drömmars studieplats och har många långa timmar i undervisningssalen framför dig? Eller rentav hittat kärleken och nu valt att flytta ihop på ny ort med din partner.

Orsakerna till en flytt varierar, men utmaningarna ofta de samma: att hitta boende, nya vänner och bekantskaper och sist men inte minst - att känna sig som hemma och trivas i den nya miljön. Nedan går vi igenom hur du på bästa sätt kan förbereda dig för att säkerställa att övergången sker smidigt och bekvämt.

Våga flytta till en ny stad - ta tag i chansen när den visar sig

Visst, för vissa fungerar det bra att ge sig huvudstupa in i nya situationer och ta dagen som den kommer. Oftast brukar ändå noggrann research och grundliga förberedelser vara en förutsättning för att flytten till ny stad ska gå som smort.

Den första och förmodligen största utmaningen att tas med är den egna osäkerheten, att våga flytta till en ny stad. En flytt innebär en hel del nya och främmande element och det är lätt hänt att drabbas av bekvämlighetstänk och hitta orsaker varför det kanske ändå är bättre att stanna på hemorten. Här finns vännerna, rutinerna och de bekanta aktiviteterna - man slipper stress, oro och flyttångest.

När tvivel och orostankar dyker upp är det klokt att påminna sig om att det alltid är möjligt att flytta hem igen, men att lusten att flytta kanske inte alltid håller i sig. Du kommer snarare att ångra dig att du inte försökte än att du tog mod till dig.

Research: din allra bästa vän

Den andra utmaningen kring att flytta till en ny stad handlar om att ta till sig ny information: fakta om den nya hemorten, hur stadsbilden ser ut, vilken buss som tar dig till jobbet, var du kan träna billigast och i vilket café du hittar de bästa croissanterna. Lägg till portkoden till ditt hus och namnet på 32 nya kollegor. Vårt tips: andas och ta en bit i taget. Till all lycka hittar du en hel massa information på internet, så halva jobbet är nästan gjort.

Låt gärna följande ämnen innefattas av din research:
- Bostad och boendearrangemang. Ta en titt på våra artiklar om att säga upp hyreskontrakt och att skriva hyreskontrakt för närmare information, och läs mer om att ansöka om bostadsbidrag.
- Fakta om den nya arbetsgivaren, universitet eller högskolan.
- Utbud av fritidsaktiviteter, exempelvis närbelägna gym.
- Klubbar och föreningar där du kan träffa nya vänner.
- Intressanta utflyktsmål i ditt nya bostadsområde.
- De närmaste mataffärerna och kioskerna.
- Sjukhus och läkare.

Om husdjur följer med kan det vara bra att kolla upp var det finns hundparker och grönområden, liksom hur utbudet av veterinärtjänster ser ut. Kolla in vår guide om att flytta med katt, respektive flytta med hund för att få en inblick i de viktigaste förberedelserna.

Flytta till en ny stad med barn – vad kan ni se fram emot?

Att flytta till en ny stad med barn kan aktualisera fler utmaningar, eftersom fler personer ska göra sig hemmastadda i den nya miljön. En flytt innebär ett uppbrott från rutiner och invanda mönster, för att inte tala om nära personer, så det gäller att involvera barnet eller barnen tidigt och kommunicera öppet, så att flytten inte känns plötslig och överväldigande. Det som kan komma att behövas är tid och tålamod. Kräv inte att barnet ska vara med på noterna genast, utan låt omställningen smälta in.

Något som kan vara nyttigt är att besöka den nya staden och hemmet så tidigt som möjligt och göra upp planer tillsammans. Hur ska det nya barnrummet inredas? Var finns den roligaste lekplatsen i området? Hur långt är det till närmaste biograf? Små löften om kommande roligheter kan höja motivationen rejält och göra flytten till en behagligare upplevelse. Kolla in vår artikel om att flytta med barn och att flytta med delad vårdnad för fler tips och information.

Flytta till en ny stad ensam – du är inte ensam

Stor grupp med vänner i solnedgång, varav några tar bilder. Att hitta nya vänner hör till utmaningarna med att flytta till en ny stad.
Det viktigaste du ska hålla i minnet när du flyttar till en ny stad ensam är att du inte är ensam, även om det kanske känns så. En hel massa människor är i samma båt som du och frågar sig om de kommer att knyta nya kontakter och vänskapsband. Vidare gäller det att komma ihåg att allting inte behöver ske på en gång. Att utvidga den sociala kretsen kräver tid och energi, energi du inte nödvändigtvis har efter varje arbetsdag eller föreläsningsmaraton. Låt inte stressen ta över, det är alldeles normalt att känna sig vilsen.

Du som flyttar till en ny stad och letar efter vänner har många olika alternativ till din hjälp. På Facebook finns en hel del grupper, vars primära funktion är att föra människor som letar efter vänner samman. Ett annat alternativ är att gå med i hobbygrupper eller anmäla sig till en så kallad meet up kring ett tema som intresserar dig.

Det du också ska göra är att utnyttja ditt existerande kontaktnät. Berätta för vänner och bekanta om din flytt och hör dig för om de känner någon på din nya hemort. Ta kontakt och bjud din nya kontakt på kaffe. Det värsta som kan hända är ett nej - vilket också är osannolikt. Ta chansen att testa på aktiviteter du alltid velat testa på - inte sällan knyts vänskapsband på sportplanen eller på dansgolvet.

Missa inte vår checklista

Vill du få fart på flyttförberedelserna så snart som möjligt? Om svaret är ja, rekommenderar vi att du bekantar dig med vårt smarta planeringsverktyg, med hjälp av vilket du får ett skräddarsytt flytterbjudande inom loppet av några minuter. Det enda du behöver göra är att uppge adresser, önskat flyttdatum och din packlista, och sedan fatta beslut om ditt nästa steg. Bekräfta erbjudandet om priset och detaljerna motsvarar dina förväntningar, eller ta chansen och jämför flyttfirmors priser med vårt erbjudande som måttstock. Hur enkelt som helst!

Innan du låter livet bjuda på överraskningar på din nya boendeort är det på sin plats att kolla att alla flyttförberedelser blivit gjorda. Ta hjälp av vår praktiska checklista och gå igenom varje punkt.