Flytta med barn: att göra inför och under flytten

Många av oss flyttar ett flertal gånger under livets gång, och till de flyttar som stannar bäst i vårt minne hör ofta de som hänt under vår barndom. Å ena sidan kan flytten kännas spännande, med löften om nya vänner och upplevelser. Å andra sidan det vara en mycket upprivande händelse att ta avsked av det trygga och bekanta – inte minst om man flyttar med barn till annan kommun. Kolla in våra artiklar om att flytta till en ny stad, respektive flytta ut på landet för tips och nyttiga råd.

Vi går igenom vad du ska tänka på när du ska flytta med barn, både inför den stora förändringen och under själva flyttdagen.

Flytta med barn – byta skola inte alltid lätt

Det är lätt hänt att en flytt väcker många känslor, i synnerhet om det handlar om en långdistansflytt eller om att föräldrarna flyttar isär. För ett barn som måste ta avsked av klasskompisar och vänner kan omställningen kännas extra tung, så det gäller att förbereda hela familjen noga. Läs mer om att flytta med delad vårdnad i vår artikel.

Involvera familjens minsta genom att besöka den nya orten i tidigt skede, bekanta er med det nya huset eller lägenheten och utforska det nya området. Lägg märke till intressanta platser att besöka och skriv ner dem på en lista. På det här sättet finns det något roligt att se fram emot efter flytten.

När det kommer till att hitta en lämplig tidpunkt för omställningen är det bra att försöka pricka in flytten vid övergångsperioder. Vid skolstarten på hösten och vid nystarten efter jul är sannolikheten för att det också ska finnas andra nybörjare större.

Det som också lönar sig när du ska flytta till en annan stad med barn är att kolla upp hobbymöjligheterna på den nya orten i god tid och anmäla barnen till kurser de vill gå på. Genom det här utvidgas den sociala kretsen redan i ett tidigt skede och det blir lättare att skaffa nya vänner.

Se upp för farliga föremål och öppna dörrar

Att flyttpacka rätt är viktigt, dels med tanke på att ägodelarna ska klara vägen till ett nytt hem, dels med tanke på att ingen som närvarar vid flytten ska ta skada. När du är på väg att flytta med småbarn är det klokt att vidta extra försiktighetsåtgärder. Under flyttdagen är det ofta en hel del som ska fixas och de vuxnas uppmärksamhet riktas lätt åt andra håll än åt barnen. Se alltså till att potentiellt farliga föremål såsom verktyg, mediciner och tvättmedel förvaras oåtkomligt för barn. Att packa så att viktiga föremål såsom favoritleksaker finns nära till hands är också något som rekommenderas.

Vidare är det bra att försöka hålla koll på dörrar - när flyttkartonger bärs in och ut finns risken för att småbarn beger sig ut på spontana upptäcktsfärder i huset eller i värsta fall i grannskapet. Något som också lönar sig är att se till att kartongerna håller god kvalitet och att stapla dem extra omsorgsfullt, så att det inte sker olyckor. Om du väljer att sköta alla steg i din flytt själv kan det vara klokt att anlita en barnvakt eller värva en släkting för uppdraget. På det här sättet behöver du inte spjälka din uppmärksamhet utan kan koncentrera dig på flytten helt och hållet.
Pappa som som läser bok och ska flytta med barn.

Flyttanmälan för barn och annat du ska checka av

- Packa omsorgsfullt. Lägg riskabla föremål på sådana ställen där barnen inte kan få tag på dem.
- Se till att dörrar hålls låsta så att ingen beger sig ut på egen hand.
- Stapla lådorna stabilt för att undgå att de faller eller att något faller ut.
- Involvera barnet i tidigt skede och kommunicera öppet om den kommande förändringen.
- Anmäl barnet till fritidsaktiviteter och gör flyttanmälan. Ta reda på mer om hur flyttanmälan för barn görs.
- Be om nödvändiga dokument från barnets daghem eller skola och se till att de levereras till det nya daghemmet/skolan.

Klicka dig vidare till vår blogg och bekanta dig fler artiklar med nyttig information om att flytta. Visste du exempelvis att du kan sänka dina flyttkostnader med hjälp av rutavdraget när du anlitar en flyttfirma? Läs också mer om vår verksamhet på vår hemsida.

Boka en maximalt bekväm flytt

A och O för en framgångsrik flytt är noggranna förberedelser, men ändå kan det vara så lätt att skjuta upp de viktiga uppgifterna och lova sig själv att ta tag i dem i morgon, nästa vecka eller kanske nästa månad. Och så plötsligt har veckorna rusat fram och i kalendern står det plötsligt “flyttdags” - en situation som enkelt kan undvikas genom framförhållning. Börja utreda det bästa alternativet för din flytt redan i dag, för att undvika senare stress och jäkt.

Nej, du kommer inte att behöva lägga timmar på research, ringa runt och bli överväldigad av det stora utbudet av flyttfirmor i Sverige. Lösningen stavas Movingas planeringsverktyg, med vilket du snabbt och smidigt får ett flytterbjudande inom loppet av några minuter. I erbjudandet framgår volymen på ditt bohag och du får en kostnadsöversikt, som hjälper dig att få klarhet i din flyttbudget.

Att använda planeringsverktyget är gratis och du binder dig inte till köp av Movingas tjänster. Om erbjudandet skulle falla dig och din budget i smaken kan du bekräfta det enkelt med ett klick, men du kan också använda det till att jämföra flyttfirmors priser.

Få avdrag på upp till 50 procent med rutavdraget

Sedan 2016 har personer som anlitar en professionell flyttfirma haft möjlighet att få skatteavdrag för sina flyttkostnader tack vare rutavdraget. Det maximala avdraget uppgår till 50 procent för arbetskostnaden och varje myndig medborgare är berättigad, förutsatt att vissa baskriterier uppfylls. Exempelvis ska du betala skatt i Sverige för minst 90 procent av din inkomst. I vår utförliga artikel hittar du närmare information om kriterierna och detaljerna kring rutavdraget.