Flytta ihop – hur ni får en fin start på sambolivet

När högen av tidningar och reklam vuxit sig till Mount Everesthöjd i tamburen och tandborsten stått oanvänd i flera veckors tid brukar det vara dags att ta steget och bilda ett gemensamt hem. Det finns en hel del fördelar förenade med att bo ihop, inte minst om ni bor i en storstad med skyhöga hyror. Men fördelarna är inte enbart ekonomiska - att bo ihop för er med säkerhet närmare varandra och tar förhållandet till en helt ny nivå. Att komma hem till någon som kokat en kopp kaffe eller eliminerat diskhögen är förtröstansfullt efter en seg arbetsdag.

Handla med eftertanke och få en lyckad start

Det gäller ändå att handla med eftertanke. Att flytta ihop är ett stort steg för varje relation, som kan föra med sig oväntade utmaningar. Om man tidigare haft ett långdistansförhållande kan det exempelvis kännas knepigt att vänja sig vid den andra personens vanor och rutiner. Läs mer om att flytta till en ny stad och att flytta till landet i våra artiklar.

Det är lätt att glömma att sambolivet är mycket mer än filmkvällar i soffan och utdragna söndagsbruncher, inte minst om du är på väg att flytta ihop som nyförälskad. Genom att lägga ned tid på omsorgsfull planering är sannolikheten större för att den delade vardagen går som smort redan från start. Därför har vi sammanställt våra bästa flytta ihop-tips som vi tar en titt på nedan.

Flytta ihop med pojkvän, flickvän, partner – frågorna du ska ställa

Innan du skriver under hyreskontraktet för den drömmiga tvårummaren ni förälskat er i eller röjer undan alla dina ägodelar för att din partners skosamling ska få plats gäller det att stanna upp. Ta tid på dig och fundera på följande: Hur bra upplever du att du känner din partner och hens rutiner? Hur bra känner du hens sociala kontakter - vänner, familjemedlemmar och släktingar? Hur ser ditt behov av egentid ut - behöver du ofta dra dig tillbaka?

Det säger sig själv att sambolivet inte kommer att gå som på rosor om ni bor i en enrummare och din partner gärna ställer till med middagar för hela kompisgänget, medan du helst skulle lösa sudokun i sängen. Likaså blir det krångel om du plötsligt märker att din partner inte kan leva med smulor på diskbänken medan diskberg hör din vardag till.

Att gå igenom de här frågorna kan framstå som oromantiskt, men så brukar det vara med praktiska arrangemang. Ännu mindre romantiskt blir det - men desto nödvändigare är det - att ni sätter er ned och delar era föreställningar kring sambolivet. Stämmer de någotsånär överens? Finns det punkter på vilka ni skiljer er rejält? Endast genom att gå igenom era tankar och idéer kan ni förebygga utmaningar och möjliga framtida konflikter.

Flytta ihop: ekonomin ett oundvikligt tema

Att snacka ekonomi kan inte heller klassas som väldigt romantiskt, men det är ett plåster som förr eller senare måste rivas bort.

- Hyra: hur ser hyreskostnaderna ut? Ska hyran delas jämnt eller delar ni i förhållande till era löner?
- Hemförsäkring: utred existerande försäkringar och se till att den försäkring ni väljer täcker båda.
- Ägodelar: vilka ägodelar behövs i det gemensamma hemmet? Ska nya köpas eller gamla användas? Finns det behov för magasinering?
- Löpande utgifter: hur bokför ni och fördelar dem?

Om er inkomstsituation skiljer sig väldigt mycket åt står det klart att utgifterna inte nödvändigtvis behöver fördelas exakt. Det är ändå viktigt att göra upp en så noggrann plan som möjligt, eftersom en skev fördelning kan leda till bitterhet i längden. Vidare är det klokt att gå närmare in på utgifter och se hur mycket ni lagt ut på exempelvis mat och räkningar innan. En risk som också aktualiseras när två personers privatekonomi sammansmälter är att man plötsligt börjar leva loppan och inte ser till att lägga undan pengar för besparing. Gör alltså hellre upp en budget med rejäl marginal för att undgå att vara tvungen att låna pengar vid månadsslutet.

Kompromisser är A och O

När det kommer till att välja möbler till hemmet är det viktigt för den gemensamma trivseln att båda får utrymme för åtminstone en del av sina saker. Annars är risken att någondera känner sig som gäst i sitt eget hem. Om ni köper gemensamma saker ska de i allmänhet delas lika vid en möjlig utflyttning, oavsett om ni betalat olika mycket för dem. Det är också möjligt att skriva ett samboavtal om ni vill ha det på ett annat sätt.

Flytta ihop med barn

Inte sällan involverar flytten fler personer än ett par. När barn följer med gäller det att vara extra noggrann med förberedelserna, eftersom omställningen kan väcka många känslor. Det här gäller framför allt om flytten sammanfaller med en skilsmässa och barnet ska vänja sig vid den ena förälderns nya partner. Läs mer om reglerna kring att flytta med delad vårdnad och att flytta med barn i våra artiklar.

Gör barnet delaktig i planerna i så god tid som möjligt: exempelvis genom att åka och titta på den nya lägenheten och det nya området innan flyttdagen. Snappa upp idéer på vad man kan göra i det nya området och gör en lista på aktiviteter att se fram emot, exempelvis café- och biobesök eller spel i parker. Låt barnet känna sig delaktig genom att få fatta små beslut om livet i den nya lägenheten, exempelvis gällande detaljer i hemmet.
Sittande kvinna och man som ska flytta ihop

Att tänka på innan man flyttar ihop

Hur få saker du än har, hur nära din nya bostaden än ligger - en flytt är alltid en stor omställning som innefattar många olika steg. En överblick över dem får du i vår checklista, som du även har möjlighet att skriva ut för att underlätta din flytt. När det handlar om att flytta ihop ska du beakta vissa frågor och faktorer särskilt noga. Vi har listat dem:

- Diskutera föreställningar och förväntningar kring livet i det gemensamma hemmet.
- Gör upp en budget och en kostnadsfördelning.
- Gör upp en förteckning över föremål som behöver införskaffas eller magasineras.
- Jämför flyttfirmor och boka sedan en flytt. Använd vårt planeringsverktyg för att få en realistisk bild av kostnaderna och använd din flyttoffert som måttstock.
- Gör flyttanmälan hos Skatteverket och sköt om posten hittar till ny adress.
- Flyttstäda det gamla hemmet omsorgsfullt.

Goda förberedelser = halva jobbet

Goda förberedelser är halva jobbet - vilket även gäller för flyttar. Varför då inte ta tag i flyttförberedelserna redan nu för att komma igång? Så som det framgår ur vår checklista för flytt finns det en hel del att arrangera och hålla reda på inför flyttdagen, och det är lätt hänt att många uppgifter hopar sig och skapar stress. Vi brukar rekommendera våra kunder att boka flytten minst 4-6 veckor i förväg för största möjliga flexibilitet vad gäller flyttdatum och önskemål. Men inget hindrar dig förstås från att vara ute tidigare eller senare - vi står alltid till våra kunders förfogande.

En lyckad flytt börjar med Movingas planeringsverktyg

Om du snabbt och enkelt vill få en uppskattning av dina flyttkostnader och på det här sättet få en bättre klarhet i din budget finns det en sak vi först och främst rekommenderar: vårt planeringsverktyg. Nej, det kommer inte att stjäla mycket av din tid, inte heller kommer du att behöva svara på svåra frågor eller binda dig till något. Det enda du behöver göra är att mata in några centrala uppgifter om din flytt och ditt bohag och se fram emot vår skräddarsydda erbjudande. Sedan gäller det bara att ta ställning till erbjudandet, eller varför inte använda det som måttstock när du jämför flyttfirmors priser. Hur enkelt som helst, och dessutom gratis!

Vill du ha närmare information om hur det går till att flytta med oss? Kolla in vår hemsida och bekanta dig med vanliga frågor, omdömen och allmänna villkor!