Flytta hemifrån – här är de viktigaste förberedelserna

Att flytta hemifrån hör till livets stora milstolpar, ett spännande steg, som för med sig efterlängtad frihet men även en hel del ansvar. För många kan antalet saker man måste hålla reda på komma som en överraskning, och därför är det klokt att förbereda sig i god tid och läsa in sig på det som behöver göras. För att du lätt ska kunna hålla koll på de praktiska arrangemangen har vi sammanställt en checklista, som kan vara bra att kolla in redan nu.

När de viktigaste momenten kring flytten avklarats - när möbler och ägodelar transporterats till den nya bostaden och börjat hitta sina rätta platser, interuppkopplingen fungerar, räkningar och brev hittar till rätt adress och du inte behöver äta från papptallrikar är det betydligt lättare att njuta av den nyvunna friheten. Men vad gäller det att tänka på när man ska flytta hemifrån och hur förbereder man sig på bästa sätt? Vi guidar dig genom processen med hjälp av den erfarenhet vi samlat från tusentals flyttar runtom Sverige.

Skapa en realistisk flytta hemifrån-budget

Att inse vilka kostnader som hör det nya livet till kan komma som en otrevlig överraskning. Att bo själv innebär inte endast hyreskostnader, utan även levnads- och resekostnader, för att inte tala om de utgifter som uppstår av nyanskaffningar när nya möbler och andra tillbehör ska inhandlas. Gå igenom din finansiella situation grundligt och sätt upp en budget med inkomster och utgifter. Var realistisk och lämna rejält med utrymme för oväntade utgifter. En klar och tydlig budget lönar sig även med tanke på att din hyresvärd ofta vill få en uppfattning om din ekonomi innan hen fattar beslut om vem som ska få hyra.

Om du vill få en uppskattning om vad du betalar för att etablera dig i en ny stad med allt vad det innebär - rekommenderar vi att du tar en titt på vårt stora flyttkostnadsindex. Indexet synliggör bland annat utgifter för hyra, transport och förvaring i 10 stora svenska städer, liksom flera internationella metropoler.

Utred dina möjligheter att få bostadsbidrag

Något du också ska ta reda på när du gör upp din budget är dina möjligheter att få bostadsbidrag . För personer mellan 18 och 29 år finns bostadsbidraget för unga, som du kan ansöka om hos Försäkringskassan. När du lämnat in din ansökan avgör man din rätt till bidrag och dess möjliga storlek utifrån följande faktorer: din inkomst, dina boendekostnader samt bostadens yta och typ. Det gäller att hålla i minnet att inkomst inte enbart avser lön för arbete, utan också studiebidrag och kapitalavkastning.

Klargör dina önskemål gällande boende

Föredrar du mycket egentid, att vrida volymen till max och ser inget problem i att låta diskberget växa? Eller är gemensamma middagar, städscheman och kollektiva beslut din melodi? Att bo själv eller tillsammans med andra är en av många frågor du ställs inför när det är dags att flytta hemifrån. Nedan går vi igenom aspekter som kan vara bra att beakta innan flytten.

Frågorna du ska ställa gällande ensamboende …

När det är dags att flytta hemifrån är det förståeligt att ivern ofta är stor. Men innan du lovar eller undertecknar något lönar det sig att granska följande frågor kritiskt:

- Finns det tillräckligt med utrymme i lägenheten för mina behov och ägodelar?
- Är utrymmet för stort - kommer jag att behöva betala för outnyttjade kvadratmeter?
- Ligger lägenheten på lämpligt avstånd från min framtida arbets- eller studieplats, hur ser trafikförbindelserna ut?
- Hur väl trivs jag med att spendera tid på egen hand?
- Hur ser omgivningen ut, kommer jag att känna mig hemma?
- Och sist men inte minst: tillåter min budget boendekostnaderna eller finns det en risk för att det blir knappt?

Det står klart att det inte går att veta allt på förhand och det kan alltid finnas faktorer som påverkar din trivsel du inte kan styra över, såsom stökiga grannar eller ett plötsligt byggarbete utanför ditt fönster. Begrundar du frågorna ovan noggrant är sannolikheten för en lyckad start ändå högre och du slipper vara efterklok och tänka på vad du kunde ha gjort annorlunda.

… samt boende i kollektiv

Att bo i kollektiv kan betecknas som något av en mjukstart: du bor i eget hem utan föräldrar och familj, men är omgiven av människor som ofta är i samma ålder och samma livssituation. Inte sällan står de inför samma utmaningar som du, och det kan kännas skönt att ha någon att diskutera och utbyta tankar med. Genom att välja den här boendeformen är det också lättare att knyta kontakter och skaffa vänner än om du bor själv. Om dynamiken i kollektivet inte är rätt finns det en risk för att problem uppstår och därför är det bra att fråga sig exempelvis följande:

- Är lägenheten tillräckligt stor och är hyran uppdelad rättvist?
- Har jag möjlighet att dra mig undan?
- Hur är de praktiska uppgifterna, såsom städning och betalning av gemensamma räkningar, organiserade?

Be om ett hyreskontrakt och kolla att allt stämmer

Innan du flyttar in ska du alltid be om att få ett hyreskontrakt, oavsett om det gäller att hyra ett rum eller en lägenhet. Endast genom det här kan du försäkra dig om att du och uthyraren är på samma linje och vet vad som gäller. Först och främst ska du försäkra dig om att hyran och eventuella övriga kostnader motsvarar den information du fått tidigare och att bostadens storlek är korrekt angiven. Kontrollera även noga ifall avtalet innehåller klausuler om exempelvis uppsägningstid eller förpliktelser.

Gå även igenom med din hyresvärd huruvida det är möjligt att hyra rummet eller lägenheten i andra hand om du exempelvis planerar att flytta utomlands för en utbytestermin. Bekanta dig närmare med reglerna kring uppsägning av hyreskontrakt och ta reda på vad du behöver veta om hyreshöjning i våra artiklar. Missa inte heller vår artikel om att vara inneboende.

Vit mugg med text "begin", perfekt för den som ska flytta hemifrån

Ta tag i andra praktiska arrangemang

1. Gör flyttanmälan

När du väl skrivit under ditt avtal och det på riktigt är dags att flytta hemifrån står du inför uppgiften att göra flyttanmälan hos Skatteverket. Det här är en mycket viktig åtgärd som görs för att du ska vara folkbokförd på rätt adress. Folkbokföringen är avgörande för din skattesats, liksom din rätt till olika förmåner och bidrag, såsom bostadsbidrag. Se till att göra flyttanmälan senast en vecka efter din flytt och fundera om du vill att din post eftersänds till din nya adress.

2. Skaffa en hemförsäkring

En annan uppgift du behöver ta hand om när du flyttar hemifrån är att skaffa en hemförsäkring, så att du kan få ersättning om dina ägodelar skulle bli stulna eller skadade. Försäkringen i ditt föräldrahem kommer nämligen att sluta gälla när du flyttar. Det finns ändå undantag, närmare bestämt om du ännu inte fyllt 18 år och studerar någon annanstans än på hemorten – då ska du fortsättningsvis vara folkbokförda hos föräldrarna. I övriga fall gäller hemförsäkringen den adress du är folkbokförd på och kravet är ofta att studenter ska vara folkbokförda på den ort där de studerar.

För att hitta en lämplig försäkring gäller det att jämföra erbjudanden från olika försäkringsbolag . Vissa av dem erbjuder försäkringar specifikt för studerande, men innehållet och villkoren kan variera. Om du flyttar hemifrån för jobb i stället för att studera kan en hemförsäkring för hyresrätt eller bostadsrätt, om du ska bli bostadsrättsägare, bli aktuell.

3. Skaffa abonnemang

Det du också behöver tänka på är att skaffa ett elabonnemang och ett internetavtal, som passar dina egna behov. Utred bredbandsläget för din nya hemadress i god tid, det kan nämligen hända att hyresrättshus och bostadsrättsföreningar väljer operatör för alla bostäder, och i det här fallet kan du inte välja fritt. Om du däremot kan välja gäller det, liksom för hemförsäkringar, att reservera tid för att jämföra erbjudanden. Kom också ihåg att flytta dina prenumerationer till din nya adress och att uppdatera alla tänkbara föreningar och organisationer om din flytt.

Packa ett flytta hemifrån-kit

Att ta sig vatten över huvudet och hetsshoppa alla möbler, hushållsartikar, lampor, verktyg och sängkläder på en gång under stress är inte särskilt praktiskt, utan det lönar sig att ta en bit i taget. Inför den första natten kan det dock vara bra att packa med följande:

- Verktyg: hammare och spik, skruvmejsel, borrmaskin, vattenpass
- Städredskap: tvättmedel, trasor, tvättsvampar
- Handduk och lakan
- Konservöppnare, flasköppnare, osthyvel, engångskärl
- Bok och kortlek som underhållning, speciellt om det ännu inte finns wifi
- Hygienartiklar såsom tandborste, schampoo, tvål
- Kastrull, stekpanna, vatten- eller kaffekokare

Flytta hemifrån-inköpslista

Inför flytten är det också viktigt att skaffa varor som kan användas för att tillreda middag, frukost och små mellanmål. Efter att ha burit på lådor och packat upp ditt bohag kommer både du och dina familjemedlemmar eller vänner behöva stärka er med mat. Det bästa är att införskaffa varor som inte nödvändigtvis behöver kylas, exempelvis:

 • Pasta, ris eller andra gryn
 • Såser på burk
 • Grönsaker, frukt och bär
 • Ketchup
 • Färdigbakade frallor eller knäckebröd
 • Riskakor
 • Marmelad
 • Chips, nötter och andra tilltugg
 • Snabbkaffe eller te

Håll koll på uppgifterna med hjälp av en checklista

Det är mycket att hålla reda på när det gäller att flytta hemifrån. Genom att spjälka uppgifterna i mindre enheter fördelade på en flexibel tidsplan går allt smidigare och du kan förebygga stress och flyttångest. Nedan följer några av de viktigaste uppgifterna. Du hittar också många användbara tips hittar du i vår artikel med 145 smarta flyttips.  
 • Gör upp en realistisk budget och glöm inte att lämna utrymme för oväntade utgifter. Läs mer om flyttfirmors priser
 • Inled letandet efter boende så fort som möjligt.
 • När du får napp: be om ett hyreskontrakt med alla detaljer du och din hyresvärd kommit överens om.
 • Kom också ihåg att ansöka om bostadsbidrag.
 • Gör flyttanmälan, skaffa en hemförsäkring och teckna el- och internetavtal.
 • Jämför flyttfirmor och boka flytthjälp.
 • Rensa bland dina ägodelar och utred alternativ för magasinering om du har prylar du vill behålla men som inte får plats.
 • Skaffa flyttkartonger och förpackningsmaterial, så att du kan inleda packandet.
 • Fixa ett flytta hemifrån-kit med de viktigaste tillbehören inför den första natten i ditt nya hem.
 • Se fram emot att bo i ditt första egna hem! Lycka till med förberedelserna!