Flytta hemifrån – allt du behöver veta inför det stora steget

Att flytta hemifrån hör till livets stora milstolpar, ett spännande steg, som för med sig efterlängtad frihet men även en hel del ansvar. För många kan antalet saker man måste hålla reda på komma som en överraskning, och därför är det klokt att förbereda sig i god tid och läsa in sig på det som behöver göras. En fråga som snabbt infinner sig är huruvida du kommer att trivas bättre i storstadsvimmel eller i landsbygdens lugn. Låt våra artiklar om att flytta till en ny stad och att flytta till landet fungera som inspiration!

När de grundläggande momenten är under kontroll - när möblerna står på sina rätta platser, internetuppkopplingen fungerar, räkningarna hittar till rätt adress och papptallrikar bytts ut mot porslin är det betydligt lättare att njuta av den nyvunna friheten. Så varför inte sätta igång med planeringen redan nu? Ta reda på vad du ska tänka på när du jämför flyttfirmor med varandra. Nyfiken på de tjänster vi erbjuder? Läs mer om vårt planeringsverktyg.

Flytta hemifrån-listan med de viktigaste frågorna

Föredrar du mycket egentid, att vrida volymen till max och ser inget problem i att låta diskberget växa? Eller är gemensamma middagar, städscheman och kollektiva beslut din melodi? Att bo själv eller tillsammans med andra är en av många frågor du ställs inför när det är dags att flytta hemifrån. Nedan går vi igenom aspekter som kan vara bra att beakta innan flytten.

Flytta till egen lägenhet

När det är dags att flytta hemifrån är det förståeligt att ivern ofta är stor. Men innan du lovat någon något eller satt ditt namn på papper är det bäst att gå igenom följande frågor:

 • - Är lägenheten tillräckligt stor för dina behov och för dina ägodelar?
 • - Är lägenheten för stor - kommer jag att betala för outnyttjade kvadratmeter?
 • - Ligger lägenheten på lämpligt avstånd från arbetsplatsen, högskolan eller universitet?
 • - Hur väl trivs jag med att spendera tid på egen hand?
 • - Kommer jag att känna mig hemma i grannskapet?
 • - Och sist men inte minst: har jag råd med boendeformen i fråga? Läs mer om att ansöka om bostadsbidrag.

Det står klart att det inte går att veta allt på förhand och att det finns faktorer du inte själv kan styra över som påverkar din trivsel, såsom stökiga grannar eller en förlängd arbetsresa på grund av förändringar i kollektivtrafiken. Tänker du igenom frågorna ovan noggrant är sannolikheten för en lyckad start ändå högre och du slipper gräma dig senare.

Bo i kollektiv: allt handlar om dynamik

Att bo i kollektiv kan betecknas som något av en mjukstart: du bor i eget hem utan föräldrar och familj, men är omgiven av människor som ofta är i samma ålder och samma livssituation. Inte sällan står de inför samma utmaningar som du, och det kan kännas skönt att ha någon att diskutera och utbyta tankar med. Genom att välja den här boendeformen är det också lättare att knyta kontakter och skaffa vänner än om du bor själv. Om dynamiken i kollektivet inte är rätt finns det en risk för att problem uppstår och därför är det bra att fråga sig exempelvis följande: Är lägenheten tillräckligt stor och är hyran uppdelad rättvist? Har jag möjlighet att dra mig undan? Hur väl är de praktiska frågorna organiserade, exempelvis städning?

Flytta hemifrån-budget – gå igenom din situation grundligt

Att inse vilka kostnader som hör det nya livet till kan komma som en otrevlig överraskning. Att bo själv innebär inte endast hyreskostnader, utan även levnads- och resekostnader, för att inte tala om de utgifter som uppstår av nyanskaffningar när nya möbler och andra tillbehör ska inhandlas. Gå igenom din finansiella situation grundligt och sätt upp en budget med inkomster och utgifter. Var realistisk och lämna rejält med utrymme för oväntade utgifter. En klar och tydlig budget lönar sig även med tanke på att din hyresvärd ofta vill få en uppfattning om din ekonomi innan hen fattar beslut om vem som ska få hyra. Ta en titt på vår artikel om kostnader i samband med en flytt.

Försäkra dig om att hyreskontraktet stämmer

Innan du flyttar in ska du alltid be om att få ett hyreskontrakt, oavsett om det gäller att hyra ett rum eller en lägenhet. Endast genom det här kan du försäkra dig om att du och uthyraren är på samma linje och vet vad som gäller. Först och främst ska du försäkra dig om att hyran och eventuella övriga kostnader motsvarar den information du fått tidigare och att bostadens storlek är korrekt angiven. Kontrollera även noga ifall avtalet innehåller klausuler om exempelvis uppsägningstid eller förpliktelser. Gå även igenom med din hyresvärd huruvida det är möjligt att hyra rummet eller lägenheten i andra hand om du exempelvis planerar att åka på utbyte under dina studier. Bekanta dig med reglerna kring uppsägning av hyreskontrakt och ta reda på vad du behöver veta om hyreshöjning .

Glöm inte flyttanmälan, hemförsäkring och abonnemang

När du väl skrivit under ditt avtal och det på riktigt är dags att flytta hemifrån står du inför uppgiften att göra flyttanmälan. Det här är en mycket viktig åtgärd som görs för att du ska vara folkbokförd på rätt adress. Folkbokföringen är avgörande för din skattesats, liksom din rätt till olika förmåner och bidrag, såsom bostadsbidrag. Se till att göra flyttanmälan senast en vecka efter din flytt och fundera om du vill att din post eftersänds till din nya adress. Vidare är det viktigt att du skaffar en hemförsäkring, så att du kan få ersättning om dina ägodelar skulle bli stulna eller skadade. Det du också behöver tänka på är att skaffa abonnemang för el och internet som lämpar sig för dina behov.

Flytta hemifrån-kit: vad behöver man när man ska flytta hemifrån?

Att ta sig vatten över huvudet och hetsshoppa alla möbler, hushållsartikar, lampor, verktyg och sängkläder på en gång under stress är inte så klokt, utan det lönar sig att ta en bit i taget. Ta en titt på vår flytta hemifrån-inköpslista inför första natten i det egna hemmet och bygg på efter hand.

 • - Verktyg: hammare och spik, skruvmejsel, borrmaskin, vattenpass
 • - Städredskap: tvättmedel, trasor, tvättsvampar
 • - Handduk och lakan
 • - Konservöppnare, flasköppnare, osthyvel, engångskärl
 • - Bok och kortlek som underhållning, speciellt om det ännu inte finns wifi
 • - Hygienartiklar såsom tandborste, schampoo, tvål
 • - Kastrull, stekpanna, vatten- eller kaffekokare

För att du ska veta hur du ska packa dina föremål kan du ta en titt på våra packningstips. Varför inte också ta reda på vad du ska tänka på vid val av flyttkartonger? Du kan också läsa mer om oss på vår hemsida. Kolla in omdömen, villkor och få svar på vanliga frågor.